Köping-1°Mulet

Magazin24

”Jotti” tror att föreningen kan ta nya kliv den kommande säsongen. FOTO: DENNIS JOHANSSON STRÖMBERG

Jotti om lagbygget: ”Obekväma beslut”

Lagbygget är ingen dans på rosor. Starscoachen ”Jotti” Nikolaidis kan tvingas fatta obekväma beslut.

Basket · 6 apr, 2017 kl. 09:55

Säsongen är över. I lördags spelade Köping Stars sin sista match, och laget avslutade snyggt när Wetterbygden bortabesegrades med 88–77.

Nu är de hektiska månaderna över.

– Det är klart att det är skönt att få mer fritid nu när säsongen är över. Men den som är mest glad är nog min sambo, skrattar tränaren Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis.

Stars slutade trea i Superettan. Det innebär att laget är topp-12 i landet.

– Vi är stolta över säsongen. Vi har haft en skön känsla i gruppen.

På en skala 1–10, hur bra var säsongen?

– Vid sidan om planen var det 8,5 och på plan ger jag säsongen betyget 7,5. Att nå tredjeplatsen var bra, men det var topp-2 som var det högt uppsatta målet. Det finns alltid saker som man kunde ha gjort annorlunda. Vi hade ingen naturlig point guard, ingen naturlig spelfördelare. I vissa matcher när det hettade till har vi saknat den spelartypen. Sedan har vi haft många offensivt lagda spelare. Det är inte deras fel. Men vi kanske skulle behövt någon mer spelare som tog grovjobbet och kunde agera städare, säger han.

Nu blickar ”Jotti” och föreningen mot den nya säsongen och nya utmaningar. 

I dagsläget har alla spelare utgående kontrakt och det är en intressant period som närmar sig runt hörnet.

– Vi får titta på vad vi har för budget och ta det därifrån. Men det är klart att jag som coach vill veta spelartruppen så tidigt som möjligt. Det underlättar alltid. Men vi ska sätta oss ner och prata med den gångna säsongens spelare och höra deras tankar. Men det är klart att vi vill behålla våra nyckelspelare.

Den stora frågan är vad som händer med stjärnorna Ronnie Boggs och Sean Smith.

– Som jag sagt förut tror jag att vi behöver planera en framtid utan Ronnie. Men han och vi håller dörren öppen. Vi får se vad som händer på den fronten. 

Jotti fortsätter:

– Sean vill vi gärna behålla, det är ingen hemlighet. Han tillför mycket med sitt spel och sina ledaregenskaper. Han har betytt jättemycket för oss.

I och med att Stars står utan spelare kan ”Jotti” och övriga coacher forma spelartruppen på sitt sätt och verkligen sätta sin prägel på lagbygget.

– Som jag sa tidigare så har vi saknat en naturlig point guard. Väljer vi att plocka in en sådan spelare så är min idé att spela med två stora spelare på planen. Då ger man upp lite fart men då blir vi mer fysiska och kommer närmare korgen, säger han och fortsätter:

– Jag har några funderingar på spelare som jag har koll på från olika sammanhang. Vi får se vad som händer.

Men att bygga ett lag är långt ifrån en dans på rosor.

– Vi får se över spelartruppen och hitta roller som alla är nöjda med. Men det behövs alltid förändringar i en trupp. Ibland kan man behöva ta obekväma beslut, så är det. Ju högre upp i seriesystemen man kommer desto mer business är det. Det är baksidan av idrotten.

”Jotti” berättar att tredjeplaceringen i Superettan ökar klubben attraktionsvärde som gör det enklare att locka spelare till klubben.

Men det är mycket som ska stämma innan Stars värvar en ny spelare.

– Vi tittar ju inte bara på hur de är som spelare. Det spelar ingen roll om en spelare har bra statistik men inte fungerar i laget. Spelarna måste passa in i gruppen och helheten måste klaffa. Det måste fungera socialt. Den biten är minst lika viktig.

Hur tänker ni kring åldern på potentiella nyförvärv?

– Jag tror att vi skulle må bra av någon äldre spelare, som har rutin och erfarenhet. Sedan är det inte så lätt för en 20-åring att flytta till Köping och laga mat för första gången. Det är ju så klart olika från individ till individ, men ska vi plocka in unga spelare så måste vi kunna erbjuda dem en helhet som fungerar.

Hur ser du på föreningens framtid, både på och vid sidan av planen?

– Vi går kraftigt uppåt på planen och organisatoriskt. Jag tror och hoppas att det kan fortsätta så. Man kan alltid hamna i en svacka men det gäller att ha en bra grund att stå på. Då blir svackan kortvarig. Vi har många som gjort ett hårt jobb inom föreningen. Det skapar oss bra förutsättningar att fortsätta vår klättring uppåt. Vi har bra förutsättningar, det gäller att fortsätta på den inslagna vägen.Andra har också läst


Jotti hyllar nyförvärvet: "Väldigt glada att han är här"

Basket Stars nye amerikan Austin Price gjorde 19 poäng i debuten.

Köping Stars vann spännande toppmöte

Basket Dramatisk match i KB-hallen inför 705 åskådare.

Hallsta sänkte serieledarna på bortaplan

Drog till med skräll på Fagerliden.

Kungsör sänkta av sent mål

Tung förlust för Hockeytrean-laget.

Tung förlust för KIS Bandy

Åker hem med noll poäng från Stockholm.

VM avslutar året mot profilstarkt lag

Samboutmaning blev allstar-match.

Årets sista match – då lovar ”Marre” urladdning

Stekhett toppmöte avrundar 2017 – inför förväntad storpublik.

”Boom Boom” krigade till sig ett SM-silver

Dynamix-stjärnan imponerade i Stockholm.

Mittbackstalangen förlänger med KFF

15-åringen fortsätter över nästa säsong.

VM föll i länsderbyt

Tung onsdag i Västerås.

Köping Hockey avslutade snyggt

Vann borta mot Grums.