Köping19°Klart

Magazin24

C tycker till om RUT- och ROT-avdrag

Debatt · 5 apr, 2016 kl. 08:32
Nu breddas RUT-avdraget till att omfatta flytt-, it- och trädgårdstjänster. Det är en stor framgång och ett gott betyg för Centerpartiets politik för fler riktiga jobb. Redan år 2003 yrkade Centerpartiets riksdagsledmöter Birgitta Carlsson  och Annika Qarlsson i en motion att införa möjlighet till RUT- och ROT-avdrag, vilket senare förverkligades. Nu utvidgas reformen och med det skapas möjligheter till fler jobb i branscher där trösklarna in är något lägre. Det öppnar dörrar till egen försörjning för fler.

När Centerpartiet föreslog och senare drev igenom det ursprungliga avdraget, för städtjänster, så fanns ett omfattande motstånd mot att göra svarta jobb vita och att underlätta för utlandsfödda och människor med begränsad utbildning att få ett första jobb. Socialdemokraterna har bland annat systematiskt förminskat anställda i RUT-sektorn genom att kalla dem för "pigor". Så sent som i valrörelsen 2014 ville man halvera RUT-avdraget och man har också drivit igenom nedskärningar i så väl RUT- som ROT-avdraget. Därför är det givetvis glädjande att Socialdemokraterna nu medger att man haft fel, medger avdragets potential och medverkar till att vidga det.

Förhoppningsvis blir nästa steg i Socialdemokraternas omvändning att även inse att nedskärningarna i avdraget var ett misstag. Skatteverkets siffror visar att antalet företag i båda dessa sektorer minskat kraftigt. Jämför man februari 2015 med februari 2016 så har antalet företag som gjort RUT-uppdrag minskat med 14 procent och antalet företag som gjort ROT-uppdrag minskat med 17 procent. Det är inte någon positiv trend och förhoppningsvis tar regeringen till sig den signalen och återställer nivåerna på avdragen.

Birgitta Andersson, C Distriktsordförande i Västmanland


Andra har också läst

Skön musik i sommarkväll

Valskog Kyrkorummet är inte enbart till för gudstjänster och andakter. De flesta kyrkor har en fantastisk akustik som lämpar sig oerhört bra för musik och sång. Under sommaren bjuder...

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.