Köping10°Duggregn

Magazin24

Foto: Pixabay

Debatt: Med rätt stöd kan vi sätta fler äldre i rörelse

"Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft".

Debatt · 12 jun, 2018 kl. 08:49

Ett tiotal seniorer i åldrarna 63 till 85 har mött upp i Sturehallens styrketräningslokal i Arboga hos Arboga Atletklubb. Det är ett gäng pigga herrar som trivs med att ta hand om sig och med gemenskapen att träna i grupp. I runt fyrtio år har gruppen, som kallar sig ”Sega gubbar”, tränat, snackat och skojat tillsammans. ”Förut tränade vi 80 procent och pratade 20. Nu är det tvärtom” säger en av dem med ett leende.

Vi blir allt äldre. Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt. Vi är många seniorer som vill fortsätta vara aktiva i arbetslivet eller vara aktiva på vår fritid. 72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Andelen personer över 75 år som motionerar varje vecka nästan fördubblades under perioden 2008–2015. Ändå kan mycket mer göras för att fler ska få ett friskare och gladare liv på äldre dar.

Inom idrottsrörelsen arbetar vi nu mot strategi 2025 och det livslånga idrottandet. Vi vill utveckla vår verksamhet så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig död, sjukdom och funktions-hinder. Det gäller såväl fysiska aktiviteter som sociala och kulturella. Förutom mindre sjukdom ger fysisk aktivitet ökad livskvalitet tack vare mer energi, ökat oberoende och större social aktivitet. Det betyder fler år med god hälsa och längre liv.

Att skapa förutsättningar för ett livslångt intresse för fysisk aktivitet, det vill säga att röra på sig, är en av idrottsrörelsens viktigaste uppgifter. Genom idrottsrörelsens omfattning med 20 000 idrottsföreningar över hela landet och 560 föreningar i Västmanland kan vi erbjuda alternativ för alla, oavsett ålder och ambitionsnivå, och därmed kan idrotten också spela en viktig roll för folkhälsan. Vi ser hur många föreningar nu erbjuder verksamhet för äldre och får många att känna den där delaktigheten, sociala gemenskapen vilket leder till att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt.

"Vad slår du på?" "Jag slår på Parkinson". Hos Boxningsklubben Tiger i Västerås möter vi Lena. Hon är anhörig till en de Parkinsondrabbade seniorer som tränar boxning där två dagar i veckan. Flera amerikanska studier visar att just boxning som träningsform ger resultat och minskar symptomen för de sjuka. Thomas Kensert, som är tränare i BK Tiger, fick hösten 2017 en fråga från Stockholmsklubben BK Narva om att sprida ett boxningskoncept för seniorer med Parkinsondiagnos vidare. Han nappade och bekräftar det forskare har fastslagit - att rörlighet, styrka och välbefinnande ökar för de drabbade tack vare boxningsträningen. ”Även kondition, koordination och balans tränas. Till och med tal”, konstaterar han och syftar på de övningar som görs i par och där man turas om att ge kommando till den andra om hur denne ska slå.

Genom att skapa förutsättningar för bättre hälsa bland äldre kan vi förbygga kostnader för vård och annan samhällsservice, där vi vet att kostnaden för till exempel fallolyckor, diabetesvård, demenssjukdomar eller stroke uppgår till flera miljarder varje år.

För att idrottsrörelsen ytterligare ska kunna utveckla vårt arbete för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett förstärkt offentligt stöd. Socialdemokraterna har också lovat 20 miljoner kronor för just idrott för äldre, ett löfte som vi nu hoppas att andra partier också ställer sig bakom och att det statliga stödet också är en signal för kommuner och regionen att stödja idrottens arbete och göra en långsiktig satsning på idrott för äldre. Vi ges då möjlighet att utveckla föreningsidrott för vuxna och äldre och se till att förutsättningarna blir ännu bättre. Vi ser även att samverkan mellan arbetsplatser, äldreboenden, pensionärsorganisationer och idrottsföreningar främjar fler friska år i livet. Samhället måste ta tillvara äldres förmåga och kraft. Dels kommer fler äldre vilja röra på sig och dels kommer samhället må bra av att fler äldre rör på sig. Det gör Sverige starkare på många sätt.

Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef och Maria Ericson, ordförande Västmanlands IdrottsförbundAndra har också läst

Polis jagade i kapp tjuvar

Köping Duo stal varor i sportbutik.

Så slutade onsdagens fotbollsmatcher

Fotboll Resultat från de lokala lagens bataljer.

Man fastnade med foten bland järnbalkar

Arbetsplatsolycka i Kungsör.

Ny utmärkelse ska främja jämställdheten i länet

Västmanlands jämställdhetsråd söker nomineringar till nytt jämställdhetspris.

Trotjänaren lämnar Stars

"Alltid spelat med uppoffrande stil för lagets bästa".

Solcellspark byggs i Köping

Anläggningen kommer att producera tio procent av regionens totala elförbrukning.

Risk för dåligt vattentryck på Ullvi backar

Driftsarbete orsakar minskat vattentryck.

Begränsad framkomlighet på Torggatan

Ett körfält är öppet och trafiken regleras med flaggvakter.

Han är utsedd till ”Årets Suring”

På onsdagen stod det klart att den tidigare biskopen Claes-Bertil Ytterberg är utsedd till ”Årets Suring”

Alliansen motsätter sig solcellspark i Köping

”Att uppföra en solcellspark är knappast regionens huvuduppgift, det kan andra sköta bättre.”

Polisen och kommunen skrev under samverkansavtal

Så ska kommunen och polisen tillsammans minska kriminaliteten i Kungsör.

Så blir onsdagens väder

Senaste dygnsprognosen från SMHI.

Så slutade tisdagens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 6.

Så många fick svenskt medborgarskap i din kommun

Här är statistiken för Västra Mälardalen.

Asfaltsbil och personbil krockade

Stopp i trafiken i timmar.

Arbetet med förnyande av motionsspår i Arboga försenat

"Jag hoppas att allmänheten har förståelse för tidsförlängningen".

SSL-meriterad målvakt förstärker VM IB

Sportchefen: "Hon vet vad som krävs för att vara på den här nivån".

C: Stoppa användningen av engångsartiklar i plast

Centerpartiet i Kungsör vill ta krafttag mot nedskräpning.

Ny näringslivschef i Arboga kommun

Tillträder i september: "Jag har med mig mitt lokala nätverk och kunskaper in i rollen".

VM-bloggen: "Sångerna vällde över arenan"

Busta-Lasses tankar efter premiärsegern.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.