KöpingMolnigt

Magazin24

Pensionärerna i KAK slåss för kontanterna!

Debatt · 22 mar, 2016 kl. 10:47
Debatten om kontanthanteringen fortsätter.

Att affärsbankerna får härja som de vill med oss vanliga pensionärer är enfaldigt och ett typiskt uttryck för oförstånd. Profitintresset och annat har gjort att man ensidigt bara rusar åstad, utan en minsta tanke på sina nuvarande kunder. Pensionärsföreningarna i Köping, Arboga och Kungsör samlar ett stort antal medlemmar som enda betalningsmedel har kontanter. Detta är mycket tydligt vid de frekventa medlemsträffar som föreningarna arrangerar för medlemmarna. Det kommer med andra ord att ta åtskilliga år innan den digitala hanteringen av betalningsmedel etablerats hos merparten av den äldre generationen.

Vem skulle tanka bilen på en mack utan bensin, eller veckohandla på en livsmedelsaffär utan matvaror? Men så är det på många bankkontor i Köping, Arboga och Kungsör – allt färre erbjuder föreningarna och dess medlemmar att göra ärenden med kontanter, trots att det är ett lagligt betalningsmedel.

Det pågående sedelbytet har ytterligare tydliggjort problemen som uppstår när bankerna inte tar sitt ansvar och har kontantservice. Det måste till en förändring – att bedriva bankverksamhet ska vara kopplat till ansvar för grundläggande kontanthantering.

Sedan staten överlät på landets storbanker att ansvara för kontantförsörjningen och bankomatsystemet har antalet bankkontor som erbjuder kontantservice minskat snabbt.

Vi välkomnar naturligtvis digitala lösningar och kort. Men bekymret är att det inte passar alla eller i alla situationer. Den som fortfarande vill använda kontanter måste kunna få göra det.

När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, funktionshindrade, föreningslivet och personer bosatta som oss i KAK, utanför storstäderna.

Det finns många som både vill och använder nya tekniska betallösningar, samtidigt finns också de som vill fortsätta använda kontanter. Många äldre känner sig otrygga med att ta ut pengar på gatan, men har ibland inget annat val.

Det är heller inte alla äldre som har dator och det är inte överallt i landet som det finns fungerande mobiltäckning eller bredband.

Det pågående sedelbytet har förvärrat situationen. Bankerna lovade att ställa upp och hjälpa till vid sedelbytet. Men då vissa affärsbanker tidigare haft kontantservice på alla kontor blev anstormningen för stor för dem och beslutade då att stänga kontantservicen på ungefär vart sjätte bankkontor.

I de allra flesta fall tar bankerna inte sitt ansvar för att säkra sedelbytet och kontantförsörjningen i landet. Det leder till att människor och föreningar som våra stängs ute.

Det finns heller inga signaler på att bankerna skulle börja ta detta ansvar, tvärtom! För att bedriva bankverksamhet ska bankerna åläggas ansvaret för en grundläggande kontanthantering.

Endera bör Riksbanken återta detta ansvar från bankerna eller så får vi i de lokala pensionärsföreningarna i KAK uppmana våra medlemmar att byta till den bank i Västra Mälardalen som fortfarande tar sitt ansvar och hanterar kontanter till sina kunder.

Våra pensionärsföreningar, och dess medlemmar, begär att affärsbankerna i regionen förklarar för oss pensionärer, hur ni kan motivera ert beslut att bortse från den äldre generationens krav på service i form av kontanthantering.

SPF Seniorerna i Köping, Arboga och Kungsör

Veine Eliasson, ordförande i SPF Seniorerna Köpingshus, Köping Daina Johansson, ordförande i SPF Seniorerna Köpingsorten, Köping Margaretha Jurstrand, ordförande i SPF Seniorerna Aktiv, Arboga Margareta Karlsson, ordförande i SPF Seniorerna Kung Karl, Köping


Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Mälarenergi ska spåra läckor – kan innebära grönfärgat vatten

Västra Mälardalen Endast varmvattnet påverkas.

Wiker hyllar Arboga Södras klassvärvning

Fotboll Dervis Grabus, 23, var en av seriens bästa spelare i division 2 i fjol.Det är inte konstigt att ­Arboga Södra-tränaren ­Mikael Wiker är nöjd med sitt senaste nyförvärv. "En...

”Människohandel finns utanför storstäderna”

Kungsör När begreppet trafficking nämns vill människor gärna tänka att det endast förekommer i större städer, men polisen och författaren Simon Häggström menar att det finns överallt.

Körkortslös förare får fängelsestraff

Stoppades körandes två gånger på kort tid.

Ny vattenläcka upptäckt i Köping

”Vi kommer att laga den så fort som möjligt”

Filip Hammar rörd efter fotbollslandslagets hyllning

Blågult fick privat visning av Tårtgeneralen – gav stående ovationer.

Dikt: Vårdagjämning

Kerstin Williamsson från Arboga har skrivit en vårig dikt.

Sång, dans och lite naket när Arbogarevyn gör comeback

I två år har Arbogas invånare fått klara sig utan Arbogarevyn, men nu gör föreningen en efterlängtad comeback.

HHK får behålla poängkungen: "Ledande spelare"

"Kommer att göra många viktiga poäng nästa säsong om han håller sig frisk och kry".

Fritidsbank öppnar i Köping

"Ett viktigt initiativ som gör det möjligt för alla att prova på alla möjliga idrotter och aktiviteter".

Larm om trafikolycka – bilen borta från platsen

Uppdaterad. Larmet inkom under onsdagsmorgonen.

Val 2018: Stor enkät med politikerna i Hallstahammar

Magazin24 tar tempen på de lokala partierna inför valet.

Stekhet Garman ledde IFK Arboga vidare i kvalet

18-åringen stor matchvinnare när Skälby besegrades.

Bil började brinna utanför Surahammar

Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka.

Här får kommunerna mest i nattisbidrag

Så ser statistiken ut i Västra Mälardalen.

"Osten" återvänder till Hallstahammars SK

Meriterat nyförvärv till division 5-klubben.