KöpingKlart

Magazin24

Pensionärerna i KAK slåss för kontanterna!

Debatt · Publicerad 22 mars, 2016 kl. 10:47
Debatten om kontanthanteringen fortsätter.

Att affärsbankerna får härja som de vill med oss vanliga pensionärer är enfaldigt och ett typiskt uttryck för oförstånd. Profitintresset och annat har gjort att man ensidigt bara rusar åstad, utan en minsta tanke på sina nuvarande kunder. Pensionärsföreningarna i Köping, Arboga och Kungsör samlar ett stort antal medlemmar som enda betalningsmedel har kontanter. Detta är mycket tydligt vid de frekventa medlemsträffar som föreningarna arrangerar för medlemmarna. Det kommer med andra ord att ta åtskilliga år innan den digitala hanteringen av betalningsmedel etablerats hos merparten av den äldre generationen.

Vem skulle tanka bilen på en mack utan bensin, eller veckohandla på en livsmedelsaffär utan matvaror? Men så är det på många bankkontor i Köping, Arboga och Kungsör – allt färre erbjuder föreningarna och dess medlemmar att göra ärenden med kontanter, trots att det är ett lagligt betalningsmedel.

Det pågående sedelbytet har ytterligare tydliggjort problemen som uppstår när bankerna inte tar sitt ansvar och har kontantservice. Det måste till en förändring – att bedriva bankverksamhet ska vara kopplat till ansvar för grundläggande kontanthantering.

Sedan staten överlät på landets storbanker att ansvara för kontantförsörjningen och bankomatsystemet har antalet bankkontor som erbjuder kontantservice minskat snabbt.

Vi välkomnar naturligtvis digitala lösningar och kort. Men bekymret är att det inte passar alla eller i alla situationer. Den som fortfarande vill använda kontanter måste kunna få göra det.

När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, funktionshindrade, föreningslivet och personer bosatta som oss i KAK, utanför storstäderna.

Det finns många som både vill och använder nya tekniska betallösningar, samtidigt finns också de som vill fortsätta använda kontanter. Många äldre känner sig otrygga med att ta ut pengar på gatan, men har ibland inget annat val.

Det är heller inte alla äldre som har dator och det är inte överallt i landet som det finns fungerande mobiltäckning eller bredband.

Det pågående sedelbytet har förvärrat situationen. Bankerna lovade att ställa upp och hjälpa till vid sedelbytet. Men då vissa affärsbanker tidigare haft kontantservice på alla kontor blev anstormningen för stor för dem och beslutade då att stänga kontantservicen på ungefär vart sjätte bankkontor.

I de allra flesta fall tar bankerna inte sitt ansvar för att säkra sedelbytet och kontantförsörjningen i landet. Det leder till att människor och föreningar som våra stängs ute.

Det finns heller inga signaler på att bankerna skulle börja ta detta ansvar, tvärtom! För att bedriva bankverksamhet ska bankerna åläggas ansvaret för en grundläggande kontanthantering.

Endera bör Riksbanken återta detta ansvar från bankerna eller så får vi i de lokala pensionärsföreningarna i KAK uppmana våra medlemmar att byta till den bank i Västra Mälardalen som fortfarande tar sitt ansvar och hanterar kontanter till sina kunder.

Våra pensionärsföreningar, och dess medlemmar, begär att affärsbankerna i regionen förklarar för oss pensionärer, hur ni kan motivera ert beslut att bortse från den äldre generationens krav på service i form av kontanthantering.

SPF Seniorerna i Köping, Arboga och Kungsör

Veine Eliasson, ordförande i SPF Seniorerna Köpingshus, Köping Daina Johansson, ordförande i SPF Seniorerna Köpingsorten, Köping Margaretha Jurstrand, ordförande i SPF Seniorerna Aktiv, Arboga Margareta Karlsson, ordförande i SPF Seniorerna Kung Karl, Köping


Andra har också läst
 • Cornelis hade rätt om Vafab

  Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
 • "Världslärardagen – tillsammans bygger vi framtiden"

  Lärarförbundet Arboga uppmärksammar dagen.
 • Hur räknar Magdalena?

  Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
 • Arboga och Sverige utan alternativ

  Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


Valskogsbo dömd till fängelse

Valskog Fälls för bland annat rattfylleri och grov olovlig körning.

KLART: Här är duon som tar över KFF

Fotboll Tidigare juniortränaren ersätter Tony Andersson – och får Magazin24-journalist som assisterande.

Kolbäcksföraren nominerad till fint pris

Motorsport Tog sitt första SM-guld – nu kan han få fira igen.

ICA Maxi utsatta för fräck stöld

Köping Stort antal tv-spel stulna från butiken.

Ytterligare ett inbrott i Köpingstrakten

Inbrott från Sundängeområdet anmält.

Inbrott i lägenhet

Tjuven eller tjuvarna tog sig in via balkongdörren.

Lösspringande häst kunde fångas in

Vistades närheten av väg 250.

Barnens rättigheter i fokus under temavecka

Barnkonventionen uppmärksammas under hela nästa vecka.

Ungdoms-SM i CNC-svarvning väntar för Ullvielever

Kyle Laffoley och Christian Segersvärd från Ullvigymnasiet laddar för ungdoms-SM.

Stars redo för tuffa bortafighter: "Två viktiga matcher"

Coach "Jotti" om helgens täta matchande.

IFK tar in förstärkning från Allsvenskan

Duo från IK Oskarshamn ansluter i två matcher.

Inspelningen av Lyxfällan resulterade i en vänskap

Köpingsentreprenören Tove Åkerman Stenman fick en viktig roll i Jockes liv.

Sveriges starkaste utses i Kungsör

Rejäl styrkedemonstration väntar.

Polisen stoppade bil - flera misstänkta för brott

Fyra av de fem personer som färdades i bilen misstänks för narkotikabrott.

Körde 115 km/h på 70-sträcka

22-åring blev av med körkortet.

KFF:s sista kvalmatch ställs in

Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.

De har chans att prisas på kvällens VM-fest

Den årliga VM-festen går av stapeln om bara några timmar, här är de nominerade.