KöpingMulet

Magazin24

Pensionärerna i KAK slåss för kontanterna!

Debatt · 22 mar, 2016 kl. 10:47
Debatten om kontanthanteringen fortsätter.

Att affärsbankerna får härja som de vill med oss vanliga pensionärer är enfaldigt och ett typiskt uttryck för oförstånd. Profitintresset och annat har gjort att man ensidigt bara rusar åstad, utan en minsta tanke på sina nuvarande kunder. Pensionärsföreningarna i Köping, Arboga och Kungsör samlar ett stort antal medlemmar som enda betalningsmedel har kontanter. Detta är mycket tydligt vid de frekventa medlemsträffar som föreningarna arrangerar för medlemmarna. Det kommer med andra ord att ta åtskilliga år innan den digitala hanteringen av betalningsmedel etablerats hos merparten av den äldre generationen.

Vem skulle tanka bilen på en mack utan bensin, eller veckohandla på en livsmedelsaffär utan matvaror? Men så är det på många bankkontor i Köping, Arboga och Kungsör – allt färre erbjuder föreningarna och dess medlemmar att göra ärenden med kontanter, trots att det är ett lagligt betalningsmedel.

Det pågående sedelbytet har ytterligare tydliggjort problemen som uppstår när bankerna inte tar sitt ansvar och har kontantservice. Det måste till en förändring – att bedriva bankverksamhet ska vara kopplat till ansvar för grundläggande kontanthantering.

Sedan staten överlät på landets storbanker att ansvara för kontantförsörjningen och bankomatsystemet har antalet bankkontor som erbjuder kontantservice minskat snabbt.

Vi välkomnar naturligtvis digitala lösningar och kort. Men bekymret är att det inte passar alla eller i alla situationer. Den som fortfarande vill använda kontanter måste kunna få göra det.

När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, funktionshindrade, föreningslivet och personer bosatta som oss i KAK, utanför storstäderna.

Det finns många som både vill och använder nya tekniska betallösningar, samtidigt finns också de som vill fortsätta använda kontanter. Många äldre känner sig otrygga med att ta ut pengar på gatan, men har ibland inget annat val.

Det är heller inte alla äldre som har dator och det är inte överallt i landet som det finns fungerande mobiltäckning eller bredband.

Det pågående sedelbytet har förvärrat situationen. Bankerna lovade att ställa upp och hjälpa till vid sedelbytet. Men då vissa affärsbanker tidigare haft kontantservice på alla kontor blev anstormningen för stor för dem och beslutade då att stänga kontantservicen på ungefär vart sjätte bankkontor.

I de allra flesta fall tar bankerna inte sitt ansvar för att säkra sedelbytet och kontantförsörjningen i landet. Det leder till att människor och föreningar som våra stängs ute.

Det finns heller inga signaler på att bankerna skulle börja ta detta ansvar, tvärtom! För att bedriva bankverksamhet ska bankerna åläggas ansvaret för en grundläggande kontanthantering.

Endera bör Riksbanken återta detta ansvar från bankerna eller så får vi i de lokala pensionärsföreningarna i KAK uppmana våra medlemmar att byta till den bank i Västra Mälardalen som fortfarande tar sitt ansvar och hanterar kontanter till sina kunder.

Våra pensionärsföreningar, och dess medlemmar, begär att affärsbankerna i regionen förklarar för oss pensionärer, hur ni kan motivera ert beslut att bortse från den äldre generationens krav på service i form av kontanthantering.

SPF Seniorerna i Köping, Arboga och Kungsör

Veine Eliasson, ordförande i SPF Seniorerna Köpingshus, Köping Daina Johansson, ordförande i SPF Seniorerna Köpingsorten, Köping Margaretha Jurstrand, ordförande i SPF Seniorerna Aktiv, Arboga Margareta Karlsson, ordförande i SPF Seniorerna Kung Karl, Köping


Andra har också läst


Strengboms besked: Nya skolan klarar budgeten

Kungsör 150 miljoner kronor ser ut att räcka.

IKW/KBK-stjärnans succé

Bowling Segrade i Västmanlandstouren.

Kung Karls rektorer: "Vi har längtat efter det här"

Kungsör Nya lokalerna knyter ihop Kungsörs utspridda elever.

Ny nollpoängare för KIS

Köpingslaget besegrades på bortais.

Resultatbörs: Så slutade helgens innebandymatcher

Så gick det för de lokala lagen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Jotti hyllar nyförvärvet: "Väldigt glada att han är här"

Stars nye amerikan Austin Price gjorde 19 poäng i debuten.

Löfven valde Köping framför Stockholm: "Jag vill vara mer ute runtom i landet"

Statsministern om anledningen till att jultalet hamnade i Västra Mälardalen.

Har du fått nya grannar?

Här är några av de senaste lagfarterna inom Köping, Arboga och Kungsör.

Löfven hyllade pionjären från Köping

Statsministern lyfte fram Agda Östlund i sitt jultal.

Vad väntar vi på?

"Som barn trodde jag att Advent betydde Att vänta. För vänta var ju vad man fick göra."

Resultat pimpeltävling

Resultat från pimpeltävling på Kolarbysjön 16/12.

Stämningsfull bridgeavslutning

Lucia besökte bridgeavslutning för Köpingspensionärerna.

Köping Stars vann spännande toppmöte

Dramatisk match i KB-hallen inför 705 åskådare.

Larm om trafikolycka i Arboga

Larmet inkom under lördagsförmiddagen.

Hallsta sänkte serieledarna på bortaplan

Drog till med skräll på Fagerliden.