KöpingMulet

Magazin24

Respons på Harry Holms krönika

Sten Åslund ifrågasätter Harry Holms senaste krönika i Magazin24.

Debatt · Publicerad 14 mars, 2017 kl. 19:48

Jag reagerade lite över herr Harry Holms krönika i Magazin24 onsdagen den 22 februari. 

Läs krönikan här.

Jag vill börja med att jag absolut inte har något emot att Peder Fredriksson fick Jerringspriset. Han fick det på ett ärligt sätt efter dom regler som finns för att få priset. Inte heller har jag något emot att dom hästintresserade får en gång och cykelväg till ridhuset inte minst på grund av olycksrisken. 

Det kan också gärna göras iordning ridvägar i närliggande skogar om det inte redan finns (ursäkta min okunskap därom). Gärna med frivillig hjälp kanske under ledning av herr Holm. Detta behöver jag inte tugga om. Vad jag däremot vänder mig mot är hur du herr Holm betecknar vad du kallar ”grabbsporter där det kostas på med hallar inklusive ishall.”

Jag undrar vad alla dessa flickor och skolbarn tycker om att det kallas grabbsport. För det kan jag garantera att det inte bara är grabbar som utnyttjar dessa anläggningar. Det är både tjejer, killar och skolor som använder dom. Jag vill ta upp något om en hall "ishallen" som jag känner till en hel del om. 

IFK Arboga hockey IK har med hjälp av frivilliga och företag från Arboga under hela tiden från uterink till ishall, ombyggnationer och rustning gjort jobbet. Den utnyttjas av tjejer och killar som spelar hockey, så också till friåkning inte minst under skollov. Arbogas skolor använder den också. Visst har kommunen hjälpt till med pengar men IFK har stått för stora delar av byggnationen. 

Vi kan börja 1961 när den konstfrusna bana byggdes. 

Arboga kommun ställde upp och köpte Ljungdalska marken och fixade bygglov. Efter ett upprop undertecknat av ordf. för TCO, Fco, Arboga stads skolstyrelse, Arboga köpmannaförening samt Arboga Lions clubs president så förband sig dom anställda att avstå en del av sin lön. Sedan byggdes isbanan helt med frivillig arbetskraft och material till förmånliga priser av lokala företag. Detta gällde även när omklädningsrummen byggdes. Gillis Husberg lovade att vid försäljning av margarinfabriken skulle han skänka frysanläggningen till IFK. Detta gick dock inte då köparen ville ha frysanläggningen med i köpet. Husberg lovade då att skänka en summa motsvarande värdet av frysmaskinen 40 000:- 

Allt som allt blev värdet av insamlade pengar och gåvor 105 270:- och 53 öre. Den 23 februari 1983 så beslutade Arboga kommunfullmäktige att anslå 2. 240. 000 samt efterskänka anslutningskostnaden för byggandet av en ishall. Därefter startade bygget med frivillig arbetskraft samt med hjälp av material av några företag i Arboga. 198 frivilliga lade ner 183 arbetsdagar. 

1985-86 byggdes sittplatsläktaren på södra sidan, stolarna hämtades från en biograf i Köping, därefter har VIP logen byggts. Breddning av rinken genom 776 timmar frivilligt arbete samt byte av belysning båda dessa efter krav från Svenska ishockeyförbundet. Nedtagning av den gamla belysningen och hämtning av den nya belysningen i Leksand gjordes återigen av frivilliga. Det var drygt 60 talet personer som arbetade ca. 560 arbetstimmar. Nu har man 2016 rustat upp VIP logen och cafeteria av frivilliga. 

Detta är bara en del av vad frivilliga arbetat med för, barn och ungdomar samt skolorna och ishockeyn i Arboga. 

Men återigen vad jag vänder mig mest emot är herr Holms uttryck om dom sporter i hallarna som ungdomarna tränar, spelar och trivs med enbart kallas för grabbsport på ett i mitt tycke nedlåtande sätt. 

Du herr Holm, som är före detta journalist, borde inte ställa dessa frågor emot varandra. Alla ska kunna träna och ägna sig åt sin idrott och fritidsnöje utan att bli påhoppade.  

Nej, ungdomar både tjejer, grabbar och även vuxna ägna er åt, trivs och ha roligt med er motion och idrott. 



Andra har också läst
 • Cornelis hade rätt om Vafab

  Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
 • "Världslärardagen – tillsammans bygger vi framtiden"

  Lärarförbundet Arboga uppmärksammar dagen.
 • Hur räknar Magdalena?

  Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
 • Arboga och Sverige utan alternativ

  Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


KFF:s sista kvalmatch ställs in

Fotboll Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

Boxning 17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.

De har chans att prisas på kvällens VM-fest

Den årliga VM-festen går av stapeln om bara några timmar, här är de nominerade.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Suraforwarden träffades av skott – bröt benet

21-åringen blir borta en längre tid.

Bilar krockade i korsning

Två bilar kolliderade i en korsning på torsdagsförmiddagen.

Bil krockade med älg på E20

Uppdaterad version. Larmet inkom på torsdagsmorgonen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Sura knep poäng av topplaget

Sen kvittering skakade Mariestad.

Förluster för IFK och KHC

Tung onsdag för lokala lagen.

Pontus visade upp ett Köping i rörelse

Lokal konstnär ställde ut på Kulturhäng.

Larm om bilbrand på Nygård

UPPDATERAD. Polisen misstänker skadegörelse.

Lastbil fastnade under viadukt

Larm inkom under onsdagen.

Kaninen Hugo lockar nysvenskar till sjöss

Kungsörsbon A­ndreas Symeonides, 35, har debuterat som barnboks­författare. Med hjälp av kaninen Hugo ska han se till att fler ungdomar får upp ögonen för båtlivet.

Stort område blir utan vatten

Kommunen uppmanar boende att fylla upp vatten i god tid.