KöpingMulet

Magazin24

Respons på Harry Holms krönika

Sten Åslund ifrågasätter Harry Holms senaste krönika i Magazin24.

Debatt · 14 mar, 2017 kl. 19:48

Jag reagerade lite över herr Harry Holms krönika i Magazin24 onsdagen den 22 februari. 

Läs krönikan här.

Jag vill börja med att jag absolut inte har något emot att Peder Fredriksson fick Jerringspriset. Han fick det på ett ärligt sätt efter dom regler som finns för att få priset. Inte heller har jag något emot att dom hästintresserade får en gång och cykelväg till ridhuset inte minst på grund av olycksrisken. 

Det kan också gärna göras iordning ridvägar i närliggande skogar om det inte redan finns (ursäkta min okunskap därom). Gärna med frivillig hjälp kanske under ledning av herr Holm. Detta behöver jag inte tugga om. Vad jag däremot vänder mig mot är hur du herr Holm betecknar vad du kallar ”grabbsporter där det kostas på med hallar inklusive ishall.”

Jag undrar vad alla dessa flickor och skolbarn tycker om att det kallas grabbsport. För det kan jag garantera att det inte bara är grabbar som utnyttjar dessa anläggningar. Det är både tjejer, killar och skolor som använder dom. Jag vill ta upp något om en hall "ishallen" som jag känner till en hel del om. 

IFK Arboga hockey IK har med hjälp av frivilliga och företag från Arboga under hela tiden från uterink till ishall, ombyggnationer och rustning gjort jobbet. Den utnyttjas av tjejer och killar som spelar hockey, så också till friåkning inte minst under skollov. Arbogas skolor använder den också. Visst har kommunen hjälpt till med pengar men IFK har stått för stora delar av byggnationen. 

Vi kan börja 1961 när den konstfrusna bana byggdes. 

Arboga kommun ställde upp och köpte Ljungdalska marken och fixade bygglov. Efter ett upprop undertecknat av ordf. för TCO, Fco, Arboga stads skolstyrelse, Arboga köpmannaförening samt Arboga Lions clubs president så förband sig dom anställda att avstå en del av sin lön. Sedan byggdes isbanan helt med frivillig arbetskraft och material till förmånliga priser av lokala företag. Detta gällde även när omklädningsrummen byggdes. Gillis Husberg lovade att vid försäljning av margarinfabriken skulle han skänka frysanläggningen till IFK. Detta gick dock inte då köparen ville ha frysanläggningen med i köpet. Husberg lovade då att skänka en summa motsvarande värdet av frysmaskinen 40 000:- 

Allt som allt blev värdet av insamlade pengar och gåvor 105 270:- och 53 öre. Den 23 februari 1983 så beslutade Arboga kommunfullmäktige att anslå 2. 240. 000 samt efterskänka anslutningskostnaden för byggandet av en ishall. Därefter startade bygget med frivillig arbetskraft samt med hjälp av material av några företag i Arboga. 198 frivilliga lade ner 183 arbetsdagar. 

1985-86 byggdes sittplatsläktaren på södra sidan, stolarna hämtades från en biograf i Köping, därefter har VIP logen byggts. Breddning av rinken genom 776 timmar frivilligt arbete samt byte av belysning båda dessa efter krav från Svenska ishockeyförbundet. Nedtagning av den gamla belysningen och hämtning av den nya belysningen i Leksand gjordes återigen av frivilliga. Det var drygt 60 talet personer som arbetade ca. 560 arbetstimmar. Nu har man 2016 rustat upp VIP logen och cafeteria av frivilliga. 

Detta är bara en del av vad frivilliga arbetat med för, barn och ungdomar samt skolorna och ishockeyn i Arboga. 

Men återigen vad jag vänder mig mest emot är herr Holms uttryck om dom sporter i hallarna som ungdomarna tränar, spelar och trivs med enbart kallas för grabbsport på ett i mitt tycke nedlåtande sätt. 

Du herr Holm, som är före detta journalist, borde inte ställa dessa frågor emot varandra. Alla ska kunna träna och ägna sig åt sin idrott och fritidsnöje utan att bli påhoppade.  

Nej, ungdomar både tjejer, grabbar och även vuxna ägna er åt, trivs och ha roligt med er motion och idrott. Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Här är helgens träningsmatcher

Fotboll Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Köping Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.

Wiker hyllar Arboga Södras klassvärvning

Dervis Grabus, 23, var en av seriens bästa spelare i division 2 i fjol.Det är inte konstigt att ­Arboga Södra-tränaren ­Mikael Wiker är nöjd med sitt senaste nyförvärv. "En...

”Människohandel finns utanför storstäderna”

När begreppet trafficking nämns vill människor gärna tänka att det endast förekommer i större städer, men polisen och författaren Simon Häggström menar att det finns överallt.

Körkortslös förare får fängelsestraff

Stoppades körandes två gånger på kort tid.