Köping25°Lätt molnighet

Magazin24

S: Hela landet ska ha tillgång till statlig service

Debattartikel från Socialdemokraterna i Västmanland.

Debatt · 10 jul, 2018 kl. 14:54

Efter decennier av centralisering och Stockholmsfixering har den S-ledda regeringen brutit trenden och omlokaliserat myndigheter från Stockholm och byggt ut den statliga närvaron i hela landet. Men mer måste göras. Därför går Socialdemokraterna till val på att öppna 55 nya servicekontor i landet – varav 2 hamnar i Västmanland: i Arboga och Västerås.

När S tog över regeringsmakten 2014 ärvde vi de borgerligas utarmning av landsbygden. I åtta län minskade antalet statligt förvärvsarbetande 2008–2014. I Stockholms län däremot skedde en ökning med drygt 8000 statsanställda och Stockholm är överrepresenterat när det gäller statlig närvaro. Moderaterna står för en oroväckande Stockholmsfixerad politik. Men vi socialdemokrater förstår att Sverige är större än Stockholm och agerar därefter.

Under den här mandatperioden har vi omlokaliserat hela eller delar av 20 myndigheter från Stockholm till andra delar av landet och vi har ökat den statliga servicen genom tio nya servicekontor. Vi har brutit trenden med Stockholmsfixering. Vi måste se till att det går att få personlig service och hjälp med vardagliga myndighetsärenden i hela vårt land, oavsett om du bor i Malung eller Angered, Jokkmokk eller Rosengård.

Sverige är starkare när vi håller ihop och statlig service ska finnas nära landets alla medborgare. Det handlar om företags och enskilda medborgares behov av närhet till statlig service, oavsett var man bor. Det handlar också om att säkerställa en effektiv verksamhet som samtidigt bidrar till att det finns arbetstillfällen i statlig regi för tjänstemän och akademiker även utanför de större städerna. Som en del av det största trygghetsprogrammet i modern tid presenterar Socialdemokraterna tre förslag för att utöka och förbättra den statliga servicen i hela landet.

• Utökad statlig service med 55 nya servicekontor i hela landet. Staten behöver utöka sin närvaro och service i både utsatta områden, på mindre orter och på landsbygden som i dag saknar servicekontor och i storstäderna där det i dag är högt tryck med långa köer och väntetider. Därför föreslår vi att 55 servicekontor ska öppna under nästa mandatperiod, varav 2 hamnar i Västmanland. Sammantaget kommer det då att finnas 168 servicekontor i hela landet.

• Arbetsförmedlingen ska ingå i servicekontorsorganisationen. De som besöker och behöver personlig hjälp av Arbetsförmedlingen är i stor utsträckning samma grupper av personer som besöker servicekontoren. Det handlar till exempel om nyanlända, personer med vissa funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga, långtidsarbetslösa och de som är ekonomiskt utsatta.

• Passfunktion läggs till vid de orter som saknar passhantering. Av alla 168 platser där det idag finns eller föreslås ett servicekontor saknar 53 platser passfunktion. Man ska inte behöva åka tiotals mil eller köa i många timmar för att få hjälp med vardagliga myndighetsärenden såsom passhantering. Därför vill vi lägga till en passhanteringsfunktion på deltid så att man kan ansöka om och hämta ut ett pass på dessa 53 servicekontor. Genom att erbjuda service för fler myndigheter på ett och samma kontor och ha servicekontor på fler platser i landet säkras och förstärks den lokala statliga servicen. I grunden är det en fråga om legitimitet. Där staten är fysiskt närvarande ökar förtroendet hos allmänheten. Detta är ingen arbetsmarknadsåtgärd på några enskilda orter. Det handlar inte om att kompensera vissa regioner.

Det handlar om att hålla ihop Sverige. För Socialdemokraterna går en tryggare statlig närvaro och service i hela landet före skattesänkningar och Stockholmsfixering.

Ardalan Shekarabi (S), civilminister

Magnus Johansson (S), riksdagskandidat från Västmanland

Andreas Silversten (S), oppositionsråd ArbogaAndra har också läst

Nästan vart fjärde lamm är ekologiskt

Västmanland Siffran är högre i Västmanland än i övriga Sverige.

Gryningspyromanen får sin dom under veckan

Västra Mälardalen Åklagaren vill se ett långt fängelsestraff.

Larm om utsläpp av farligt ämne

Drivmedel på vägen.

Så blir vädret under måndagen

Senaste prognosen från SMHI.

Regeringen utlovar ekonomiskt stöd till bönder i torkan

Torkan som har dragit in över Sverige har gjort det tufft för många lantbrukare.

Här har mest skog brunnit

Den svåra torkan har redan lett till många skogsbränder i år.

Väldigt höga temperaturer väntar under söndagen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Trafikolycka på söndagsmorgonen – person klämdes fast

Inträffade på länsväg 252 i Hallstahammar

Krögare attackerades och hotades

Polisen fick vakta krogen.

Lastbil och personbil krockade mellan Kolsva och Köping

Inträffade sent på lördagskvällen.

Köpings sjukhus kritiseras - patient dog utan övervakning

Patienten ordinerades hjärtövervakning, men den kopplades aldrig på.

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

Över 30 grader väntas kommande dagarna.

Utryckning efter larm om villabrand

Brandvarnare tjöt från ett hus, enligt inringaren.

Hallstahammar och Surahammar kollar strandskyddet i sommar

Satsar på kampanj ihop med Länsstyrelsen.

Larm om brand visade sig vara dammoln

Räddningstjänsten fick vända hem.

Utreder uppgifter om felaktigt elevstöd

En elev i Köping får inte rätt stöd i skolan vilket har lett till hög frånvaro, enligt en anmälan till Skolinspektionen.

Vissa fynd upptäcka under Tunadalsparkeringen

Arkeologer har gjort utgrävningar.

Nya grannar: Vecka 28

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Brand vid Kröcklinge stoppade tågtrafiken

Stora problem under fredagen.

Man omkom efter drunkningsolycka

Olycka under fredagen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.