Köping18°Lätt molnighet

Magazin24

Tony Andersson hade på måndagskvällen hand om sin första träning med KFF sedan återkomsten. FOTO: DAVID ERIKSSON

Tony Andersson vill se kaxigt KFF

Tränarprofilen om återkomsten till klubben den viktiga höstsäsongen som väntar och vem i laget som får en nyckelroll.

Fotboll · 17 jul, 2017 kl. 20:30

Tony Andersson är tillbaka på Köpings IP. Under måndagen höll 45-åringen, ihop med tränarkollegan Andreas Bruhn, sin första KFF-träning när laget återvände från sommaruppehållet.

Magazin24 satte sig ned med tränarprofilen för att få hans syn på hans senaste återkomst till Köpingsfotbollen.

– Det känns kul. Nu är det ju tredje gången gillt, även om det är annorlunda när jag kommer in mitt i säsongen och det inte gått så bra för dom. Det är ett helt annat läge än tidigare gånger jag varit här. Då har vi varit ett uttalat topplag, men det är alltid kul att vara tillbaka på hemmaplan, säger Tony.

Har du hunnit utvärdera KFF:s trupp än?

– Nej, det har jag inte gjort. Det ska vi ägna den här veckan åt. Vi behöver göra resultat direkt och det arbetet måste gå fort, men bröderna Hirvelä (Leif och Keijo) har full koll så jag känner mig trygg i det. Jag känner till merparten av spelarna i alla fall. Klart jag tror på det här, annars hade jag tackat nej. Det här kommer vi lösa.

KFF är som bekant i en prekär situation i division 3. Med halva säsongen spelad är laget trea från slutet i tabellen, på nedflyttningsplats.

Så här tänker Tony Andersson och Andreas Bruhn göra för att få Köping att klättra i tabellen:

– Vi ska sätta den prägeln på laget som jag alltid haft i mina lag. Vi vill vara ett kaxigt lag som kliver in och ser till att vi äger matcherna. Tabelläget till trots så finns det en hel del bra fotbollsspelare här och detta ska vi kunna göra i division 3. Något annat finns inte, säger Tony.

Under våren imponerade KFF offensivt med 24 mål på 12 matcher (näst bäst i serien), men det är bakåt som laget haft stora problem. 32 insläppta mål är flest av alla lag i division 3 Västra Svealand – och något som Andersson vill ta tag i.

– Jag måste snacka med spelarna samt Leif Hirvelä för att få en bild av varför de släppt in så många mål. Sen måste vi givetvis justera det, men grundtanken är som alltid med mina lag: "Full fart framåt, håll tätt bakåt". Våga offensivt och se till att offra sig defensivt. Det är liksom inget nytt, man kommer känna igen laget.

Så det är inga mirakeltaktiker som gäller?

– Nej, så är det. Det har fungerat i alla år och det är klart att man alltid förfinar det och gör lite justeringar, men i det läget vi är nu är det stenhårt jobb och ett stort mod som krävs.

Är det någon skillnad på dig som tränare nu jämfört med när du var här på Köpings IP sist?

– Jag hoppas alltid att jag utvecklas, men i grund och botten är jag samma person och människa. Några år äldre och några år klokare troligtvis, säger Tony med ett skratt.

Tempramentet på sidlinjen, är det kvar?

– Det finns där, men har tonats ner de senaste åren. Man kommer nog känna igen mig, det tror jag.

Nästa lördag, den 29 juli, är det höstpremiär för Andersson och KFF när bottenkollegan Västanvik kommer på besök till Köpings IP. Fram tills dess väntar ett intensivt arbete med truppen.

– Vi kommer inventera truppen och se vilka som är beredda att göra det jobbet som vi kommer kräva. Vilka som har kvalité att göra det vi vill offensivt. Hitta nyckelpersoner helt enkelt. Vi kommer jobba hårt med rollacceptansen. Alla kan inte tro att de ska vara nummer 10 och ha mest boll. Vi har en spelare i det här laget som har ganska mycket boll och det ska han få ha.

Den spelaren som Tony Andersson syftar på är bollgeniet Sebastian Sallanto.

– Vi ska utnyttja våra spetsegenskaper fullt ut. "Salle" kommer få en viktig roll. Jag har hört att han varit bra under våren och det ska han få fortsätta vara. Jag kommer inte göra om honom till en helt ny människa på tio matcher, utan det handlar mer om att alla får acceptera att han har en nyckelroll och kanske är bekvämare än andra fotbollsspelare.

Vad kan publiken förvänta sig av dig och Köping FF i höstpremiären?

– Förhoppningsvis ett lag som, trots tabelläget, spelar med ett stort mod och ett nyvunnet självförtroende som vi ska försöka bygga upp snabbt under två veckor.

Tony Andersson meddelar även att det kan bli aktuellt med nyförvärv inför höststarten.

– De närmaste dagarna ska vi se vad som finns, vad vi kanske kommer behöva och vad vi kan lyfta in.

På lördag får den nygamle KFF-tränaren en första chans att se sina spelare i aktion. Då väntar nämligen en träningsmatch borta mot division 4-laget BK 30 från Västerås. Den matchen sparkar i gång 13.00 på Ringvallen.Andra har också läst

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Ishockey Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Klart: Han blir ny assisterande tränare i Köping Stars

28-åringen har skrivit på för två säsonger.

Sofi Flink uttagen till EM

Friidrott Hallstatjejen får chansen i Tyskland.

Felix Norrman tog SM-silver

Golf Stod för fin prestation under SM-veckan.

Tidigare kaptenens hyllning till IFK Arboga

23-årige SHL-backen: "Gjorde att jag utvecklades".

Köpingskillen tar plats i svenska truppen till Special Olympics

"Hoppas att de ska njuta och minnas det här".

Strömsholms elitlag missade SM-medalj

Slutade precis utanför prispallen.

VM-bloggen: "Så nära, men ändå inte"

Busta om Sveriges uttåg ur VM.

VM-bloggen: "Nerverna är på helspänn"

Bustas tankar inför Sveriges kvartsfinal mot England.

Här är fotbollslaget med högst publiksnitt i regionen

Nära 300 åskådare i snitt är toppnoteringen.

Tredje raka SM-guldet för kartläsaren Andreas Johansson

Tog hem segern i rallysprint ihop med föraren Matias Adielsson.