Köping26°Lätt molnighet

Magazin24

Från studenten till egen glassfabrik

”Det är väldigt många middagar som handlar om glass”.

Götlunda · 28 jun, 2018 kl. 18:00

Det tog drygt ett år för Philip Gustafsson att förverkliga idéen om ett eget glassföretag. Midsommar 2012 öppnades hans fabrik som i dag både tillverkar och kör ut sin egen glass.

– Allt föll på plats samtidigt, säger Philip Gustafsson, 24, grundaren av Götlunda Glass.

Philip Gustafssons yrkeskarriär började med att sälja fisk och kräftorna på sommaren. Pengarna som han lyckades spara ville han investera i en idé.

Med hjälp av en kompis som höll på med glass, fick Philip och hans far tag på glassmaskiner och köpte dem för sparpengarna. De hittade en tom lokal i Götlunda och glassfabrikens historia började där.

Philip började jobba med glass direkt efter studenten. Under första tiden jobbade han själv och gjorde glassen på dagarna och kvällarna. På morgnarna körde han ut glassen till kunder. I dag sköter Philip det mesta med service, marknadsföring och organisation på Götlunda Glass. Företaget har blivit större på leverans och event. Det ledde till personalrekrytering.

När de startade 2012 var det få som gjorde glass runt Arboga, enligt Philip. Än i dag är det inte så många som har liknande koncept i området; att tillverka egen glass och även köra ut till kunder. Trots det tycker Philip att det är roligt med glassintresserade människor och att flera konkurrenter inte skulle att påverka deras företag.

– Det är svårt att säga var konkurrensen ligger. Vi kör vårt eget race.

Götlunda Glass drivs av Philip, hans pappa, mamma och syster. Philip säger att det är lite speciellt att jobba med familjen men att alla är lika drivna och trivs med varandra.

– Det är väldigt många middagar som handlar om glass.

Men det finns även utmaningar. Ibland är familjen inte sams om vissa arbetsbeslut men ändå måste man kunna umgås utanför jobbet.

– Det handlar just om att kunna hålla isär både privat- och arbetslivet, säger Philip.

På företaget finns det en del andra unga anställda. Philip säger att det är roligt att ta in ungdomar och att det kan vara ett bra första jobb.

– Man behöver ingen utbildning utan bara vara trevlig, glad och framåt. Det är sådant folk vi försöker ha omkring oss. Det är de som gör själva företaget och verksamheten.

Tillverkningsprocessen

Det blir en hel del glass som tillverkas. Vanlig somrig dag tillverkas det ungefär 600 liter glass. All glass äts också upp.

När året har gått har all glass gått åt. Glasstillverkningen tar ungefär fyra timmar. Man börjar med att göra grundsmeten och det tar även längst tid i processen.

– Det är väl det som är lite som vårt ”hemliga recept” och där har vi försökt att lägga mycket kraft på att just konsistensen ska bli bra.

I nästa steg pastöriseras grundsmeten. Den värms upp från två till 85 grader och kyls sedan tillbaka.

Steg tre är ett viktigt steg där du tillsätter smakerna till grundsmeten.

– Där är det viktigt att jobba med rätt typ av smaker. Blåbär ska smaka blåbär och man ska inte fundera på om det är björnbär, hallon eller något annat bär.

Glassmeten pumpas sedan ut i glasslådor och flyttas direkt till frysrummet.

Det finns många smaker på glass och i år har det kommit smaknyheter.

– Jag har min favoritglass för i år som jag tycker är den bästa vi någonsin har fått fram, det är vår citronpaj. Jag hejar lite på den nu i år. Det har blivit en personlig favorit, säger Philip.

Philip och glassfabriken siktar framåt och har inga planer på att lägga ner eller minska produktionen.

– Vi kommer fortsätta köra med vår glädje och kvalité rakt igenom och det kommer vi nog göra tills jag ligger i graven.

JENNETTE NIZOVSKA

JOHANNA RUIN



Andra har också läst

Nästan art fjärde lamm är ekologiskt

Västmanland Siffran är högre i Västmanland än i övriga Sverige.

Gryningspyromanen får sin dom under veckan

Västra Mälardalen Åklagaren vill se ett långt fängelsestraff.

Larm om utsläpp av farligt ämne

Drivmedel på vägen.

Så blir vädret under måndagen

Senaste prognosen från SMHI.

Regeringen utlovar ekonomiskt stöd till bönder i torkan

Torkan som har dragit in över Sverige har gjort det tufft för många lantbrukare.

Här har mest skog brunnit

Den svåra torkan har redan lett till många skogsbränder i år.

Väldigt höga temperaturer väntar under söndagen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Trafikolycka på söndagsmorgonen – person klämdes fast

Inträffade på länsväg 252 i Hallstahammar

Krögare attackerades och hotades

Polisen fick vakta krogen.

Lastbil och personbil krockade mellan Kolsva och Köping

Inträffade sent på lördagskvällen.

Köpings sjukhus kritiseras - patient dog utan övervakning

Patienten ordinerades hjärtövervakning, men den kopplades aldrig på.

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

Över 30 grader väntas kommande dagarna.

Utryckning efter larm om villabrand

Brandvarnare tjöt från ett hus, enligt inringaren.

Hallstahammar och Surahammar kollar strandskyddet i sommar

Satsar på kampanj ihop med Länsstyrelsen.

Larm om brand visade sig vara dammoln

Räddningstjänsten fick vända hem.

Utreder uppgifter om felaktigt elevstöd

En elev i Köping får inte rätt stöd i skolan vilket har lett till hög frånvaro, enligt en anmälan till Skolinspektionen.

Vissa fynd upptäcka under Tunadalsparkeringen

Arkeologer har gjort utgrävningar.

Nya grannar: Vecka 28

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Brand vid Kröcklinge stoppade tågtrafiken

Stora problem under fredagen.

Man omkom efter drunkningsolycka

Olycka under fredagen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.