KöpingMolnigt

Magazin24

Nya satsningen - rustar upp lekplatser

Drygt tio lekplatser försvinner när kommunen satsar på att rusta upp för de yngsta i Hallstahammar.

Hallstahammar · 12 okt, 2017 kl. 08:13

Under de tre kommande åren kommer lekplatserna runt om i Hallstahammars kommun att rustas upp, detta efter att tekniska nämnden har godkänt en utredning som har gjorts för att kartlägga lekplatsbeståndet i kommunen.

Beslutet innebär att nästan sju miljoner kronor kommer att investeras i upprustning och nyanläggning av lekplatser. Mellan år 2021 och 2024 kommer ytterligare sju miljoner kronor investeras i samma ärende. Med i budgeten ingår även en plan för hur lekplatserna ska underhållas och skötas efter renovering.

Satsningen innebär att nio lekplatser kommer att försvinna.

– För att öka kvaliteten på kommunens lekplatser så de lockar till lek och rörelse och är trygga och tillgängliga för alla, behövs aktiva insatser. Det är därför vi nu tar höjd och satsar så pass stora summor på detta. Tyvärr är det omöjligt att tillgodose allas önskemål om lekplats i sin absoluta närhet och därför måste vi göra prioriteringar som bäst gagnar de flesta, säger Marijo Edlund, ordförande i tekniska nämnden.

När arbetet är slutfört kommer kommunens 30 lekplatser ha minskat från 30 till 21. De 21 lekplatserna fördelas på en kommunlekpark, fyra större områdeslekplatser och 16 närlekplatser.

Syftet är att höja kvalitén på de befintliga lekplatserna. De lekplatser som är i dåligt skick och har allvarliga säkerhetsbrister är de som prioriteras i första hand.

FAKTA: Det händer med din lekplats

2017
 Under 2017 planeras för att lekplatsen vid Dalbyvägen rustas upp och lekplatserna vid Alvgatan och Vallmogatan (i Kolbäck) tillgänglighetsanpassas. 
2018
 Lekplatserna vid Hanstäppevägen och Götgatan, samt Ryttarvägen (i Strömsholm) rustas och lekplatserna vid Handbergsgatan och Pilvägen (i Lyckhem) tas under året bort.
2019 En ny lite större områdeslekplats anläggs vid Vallaregatan och lekplatserna vid Trädgårdsgatan, Näktergalsvägen  och Mejerivägen (i Borgåsund) avvecklas.
2020
 Lekplatsen vid Usterstavägen rustas upp och den vid Frössvivägen tas bort. Även lekplatsen vid Ribbholmsslingan (i Mölntorp) och Gärdesvägen avvecklas. Lekplatsen vid Blåklintsvägen tillgänglighetsanpassas.
2021
 En ny större kommunlekpark vid Knektbacken påbörjas. Lekplatsen vid Vitsippevägen tas bort och lekplatserna vid Granvägen (i Sörstafors) och Åsvägen tillgänglighetsanpassas.
2022
 Kommunlekparken vid Knektbacken görs färdig och fyra lekplatser; vid Gröndalsvägen, Slånbärsvägen, Idunsvägen och Ängsvägen (i Kolbäck) tillgänglighetsanpassas.
2023
 En ny lekplats skapas i Näslund och i samband med det avvecklas lekplatserna vid Ågatan och Agnesdalsgatan. Lekplatserna vid Patronvägen (i Kolbäck) och Målarvägen (i Strömsholm) tillgänglighetsanpassas.
2024 
En ny lekplats i Herrevad (i Kolbäck) skapas och i samband med det avvecklas lekplatsen vid Tingshusgatan (i Kolbäck). Slutligen tillgänglighetsanpassas lekplatsen vid Rubingatan.Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Nu får A-traktorförare bråttom att besikta sina fordon

Västmanland 392 A-traktorer i Västmanland riskerar körförbud.

Ny besiktningsstation har slagit upp portarna i Köping

Näringsliv Sedan ett par veckor tillbaka finns ett nytt besiktningsställe i Köping.Det är Besikta som slagit upp portarna på Ringvägen. "Att få en tid för besiktning hos oss ska inte vara...

Skåpbil började brinna under färd

Uppdaterad. Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Krogkollen: Vecka 12

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

"Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.