Köping-1°Mulet

Magazin24

Landslaget har ögonen på Olivia

Hästsport · 23 maj, 2016 kl. 23:00
HÄSTSPORT Hon blev nyligen, som enda västmanlänning, uttagen i Svenska Ridsportförbundets observationstrupp i fälttävlan på ponny. Olivia Belinki hoppas nu att hennes insatser ska räcka hela vägen till EM nästa år.

Magazin24 träffar Olivia vid hennes familjs hus vid den gamla ponnyridskolan i Måsta mellan Munktorp och Köping. – Jag har ridit i stort sett hela mitt liv. Mycket på grund av att vi har haft en ridskola här hemma, berättar Olivia. Sedan cirka fyra år tillbaka satsar hon fullt ut på fälttävlan. – Innan det höll jag mest på med hoppning men sedan kom jag in på fälttävlan och då blev det bara mer och mer av det. I fälttävlan ingår tre moment, dressyr, hoppning och terräng. Det går sedan ut på att man skall ha så lite straff som möjligt. På terrängdelen förekommer en hel del fasta hinder som genom åren har vållat en hel del olyckor. Trots det har Olivia aldrig varit rädd. – Det har väl varit något hinder som man varit lite nervöst för men det är bara att rida så kommer det att gå bra. Hästen Olivia tävlar på heter Pocahontas och de tog hem henne från Irland för 1,5 år sedan. – Det har gått jättebra i hoppningen och terrängen. Det är dressyren som det är lite kvar att jobba på men hon har blivit mycket bättre sedan vi fick henne. Olivias största meriter inom sporten är annars tre DM-segrar samt att hon deltagit vid två lag-SM och ett stil-SM. De stora målen ligger dock framför henne. När man rider ponny så kan man tävla i NM (Nordiska Mästerskapen) och EM (Europeiska mästerkskapen) där det sistnämnda är vad Olivia främst siktar mot.

– Det skulle vara jättekul om jag kom med där. Då har man nått det mål man satsat emot hela livet.

För att nå dit krävs dock mycket träning. – Jag rider varje dag i veckan. Direkt efter skolan så går jag till stallet så det tar upp nästan hela min fritid, säger Olivia. – Sedan är det dressyrträning minst en gång i veckan för tränare sen även terrängträning och hoppträning, inflikar Olivas mamma Malin Belinki. All den slit hon lagt ner har dock uppmärksammats då hon fick en förfrågan från Svenska Ridsportförbundet om att vara med i deras observationsgrupp. – Det är en trupp som observeras mer för att kunna tas upp senare till landslaget. De har extra koll på dem och de som är med erbjuds även extra träningar med bra tränare, berättar Malin.

Fortsätter Olivia att visa framfötterna så kanske vi även får se henne i tv-rutan i framtiden, tävlandes i den blåguladressen på seniornivå. – Jag hoppas i framtiden få fortsätta rida för landslaget på en stor häst och sedan få vara med i ett OS, avslutar Olivia.

Första anhalt blir dock NM i Oslo den 17:e september.


Andra har också läst

Här är helgens träningsmatcher

Fotboll Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Ishockey Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Ishockey Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Wiker hyllar Arboga Södras klassvärvning

Dervis Grabus, 23, var en av seriens bästa spelare i division 2 i fjol.Det är inte konstigt att ­Arboga Södra-tränaren ­Mikael Wiker är nöjd med sitt senaste nyförvärv. "En...

HHK får behålla poängkungen: "Ledande spelare"

"Kommer att göra många viktiga poäng nästa säsong om han håller sig frisk och kry".

Stekhet Garman ledde IFK Arboga vidare i kvalet

18-åringen stor matchvinnare när Skälby besegrades.

"Osten" återvänder till Hallstahammars SK

Meriterat nyförvärv till division 5-klubben.

Hallstaboxaren gör upp om NM-medaljerna

Fightern gör sin tredje landslagstävling.

Tvillingarna stannar i Hallsta

"Vi tycker att vi har fått ett stort förtroende och växt med det".