KöpingKlart

Magazin24

"Min kropp var helt vriden och jag hörde det knakande ljudet"

Hästsport · Publicerad 14 november, 2014 kl. 09:54

För två veckor sedan fick Arbogatjejen Fanny Olsson en häst över sig när hon skulle tävla på Jägersro. Till Magazin24.se berättar hon om den dagliga smärtan och hur hennes framtid på hästryggen ser ut.


– Det går bättre i dag och jag kan hoppa fram på kryckor, ta mig runt i huset och följa med och handla. Men jag kan inte gå själv utan jag går med armarna, säger Fanny Olsson.

Det har hunnit gå lite mer än två veckor sedan den hemska olyckan inträffade på Jägersro. Hästen Molly Brown stegrade och slog över, och därunder hamnade Arbogatjejen och lärlingen Fanny Olsson.

– Jag har ridit hästen väldigt mycket innan och den gjorde precis samma sak tre veckor tidigare när vi tävlade i Danmark. Då fick jag hjärnskakning och tryck på mjälten men jag kunde rida vidare. Nu hade vi planerat bra och sett till så att hästen inte skulle stegra men helt plötsligt börjar hästen gå bakåt, berättar Fanny.

Efter att hästen började backa gick allting väldigt fort. Fanny hade hjälp av en person som försökte få hästen att gå framåt men det hjälpte inte.

– Allting gick så fort. Jag märkte att något var på gång att hända så jag försökte att komma av hästen. Men det gick inte. Min enda tanke var att kliva av hästen, säger Fanny.

Hon landade på den ena sidan av höften och den andra delen fick hästen över sig.

– Min kropp var helt vriden och jag hörde det knakande ljudet. Jag kunde inte resa på mig och jag bara tänkte fan.

Det blev totalt sex frakturer, fyra i bäckenbenet och två på de första ländkotorna.

– Jag ska snart till en sjukgymnast för att försöka komma i gång och gå själv. Just nu kan jag inte ta mig framåt utan kryckor. Benen blir förlamade eftersom jag inte kan använda dem och samma sak gäller höften, säger Fanny.

Som tur var behövdes inget opereras och hon kan belasta kroppen så mycket hon själv klarar av.

– Det här kommer att ta lång tid på grund av att det är så många frakturer. Jag är sjukskriven i sex veckor och det kommer att ta minst fyra veckor tills jag kan själv gå utan kryckor. Allt man gör går genom ryggen och jag kan inte ens träna armarna. För att ens orka att komma upp ur sängen måste jag ta morfin och äta värktabletter, berättar Fanny och fortsätter:

– Det gör sjukt ont när effekten av värktabletterna går ur på morgonen. Då tar jag mig inte ens till toaletten. Att bara byta plats i sängen gör ont.

Vad gör du om dagarna?

– Jag bor hemma i Arboga och min mamma är hemma och hjälper mig. Jag gör inte så mycket eftersom jag inte kan klara mig själv. Jag behöver hjälp med allting och jag kan inte ens ta mat själv. Jag har fått några övningar att göra för att träna upp höften och benen och jag försöker ta mig någon gång om dagen för att hålla i gång blodcirkulationen, säger Fanny och fortsätter:

– Några kompisar kommer och hälsar på och sedan har jag även min ponny här i Arboga. Jag har följt med dit och klappat den.

Längtar du efter att komma tillbaka upp på hästryggen?

– Det gör jag! Det är perfekt att jag har ponnyn här hemma för då kan jag börja rida på honom. Han är snäll och perfekt att rida på. Men det dröjer nog tre månader innan jag kan tävlingsrida igen. Det är så mycket muskler som man måste bygga upp för att ens orka tävla. Jag väntar hellre tills jag känner mig redo för att inte sätta mig själv och andra i fara, säger Fanny.

Hon har inga tankar om att lägga av utan hon vill tillbaka så fort hon kan.

– Huvudsäsongen börjar ta slut nu men jag hade velat tävla året ut. I Sverige ligger på tvåa på lärlingssidan och endast fyra vinster kvar för att gå om ettan. Samma sak gäller i Skandinavien, där ligger jag också två. Jag har verkligen satsat mot att ta första platsen men jag får ta nya tag till nästa år, säger Fanny.
Har två år kvar som lärling
– I februari 2016 kan jag bli jockey. Man måste ha 70 segrar innan man blir jockey och jag har 43-44 just nu. Men skulle jag klara av det innan 2016 så kan jag bli det tidigare. Men det tar lång tid att bli jockey och det är mycket som man ska lära sig, avslutar Fanny.


Andra har också läst


KLART: Här är duon som tar över KFF

Fotboll Tidigare juniortränaren ersätter Tony Andersson – och får Magazin24-journalist som assisterande.

Kolbäcksföraren nominerad till fint pris

Tog sitt första SM-guld – nu kan han få fira igen.

Stars redo för tuffa bortafighter: "Två viktiga matcher"

Basket Coach "Jotti" om helgens täta matchande.

IFK tar in förstärkning från Allsvenskan

Ishockey Duo från IK Oskarshamn ansluter i två matcher.

Sveriges starkaste utses i Kungsör

Kungsör Rejäl styrkedemonstration väntar.

KFF:s sista kvalmatch ställs in

Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Suraforwarden träffades av skott – bröt benet

21-åringen blir borta en längre tid.

Sura knep poäng av topplaget

Sen kvittering skakade Mariestad.

Förluster för IFK och KHC

Tung onsdag för lokala lagen.

Skön bortaseger för Hallsta

Stark andraperiod la grunden för vinsten.

SPORTLISTAN: "Vilken match han gjorde!"

Vilka är veckans fem hetaste?

Efter misslyckade kvalet – Tony lämnar Köping FF

Nu gäller det för KFF att ladda om för spel i division 4 – men då ­kommer inte Tony ­Andersson stå vid sidlinjen.