Köping25°Klart

Magazin24

"Min kropp var helt vriden och jag hörde det knakande ljudet"

Hästsport · 14 nov, 2014 kl. 09:54

För två veckor sedan fick Arbogatjejen Fanny Olsson en häst över sig när hon skulle tävla på Jägersro. Till Magazin24.se berättar hon om den dagliga smärtan och hur hennes framtid på hästryggen ser ut.


– Det går bättre i dag och jag kan hoppa fram på kryckor, ta mig runt i huset och följa med och handla. Men jag kan inte gå själv utan jag går med armarna, säger Fanny Olsson.

Det har hunnit gå lite mer än två veckor sedan den hemska olyckan inträffade på Jägersro. Hästen Molly Brown stegrade och slog över, och därunder hamnade Arbogatjejen och lärlingen Fanny Olsson.

– Jag har ridit hästen väldigt mycket innan och den gjorde precis samma sak tre veckor tidigare när vi tävlade i Danmark. Då fick jag hjärnskakning och tryck på mjälten men jag kunde rida vidare. Nu hade vi planerat bra och sett till så att hästen inte skulle stegra men helt plötsligt börjar hästen gå bakåt, berättar Fanny.

Efter att hästen började backa gick allting väldigt fort. Fanny hade hjälp av en person som försökte få hästen att gå framåt men det hjälpte inte.

– Allting gick så fort. Jag märkte att något var på gång att hända så jag försökte att komma av hästen. Men det gick inte. Min enda tanke var att kliva av hästen, säger Fanny.

Hon landade på den ena sidan av höften och den andra delen fick hästen över sig.

– Min kropp var helt vriden och jag hörde det knakande ljudet. Jag kunde inte resa på mig och jag bara tänkte fan.

Det blev totalt sex frakturer, fyra i bäckenbenet och två på de första ländkotorna.

– Jag ska snart till en sjukgymnast för att försöka komma i gång och gå själv. Just nu kan jag inte ta mig framåt utan kryckor. Benen blir förlamade eftersom jag inte kan använda dem och samma sak gäller höften, säger Fanny.

Som tur var behövdes inget opereras och hon kan belasta kroppen så mycket hon själv klarar av.

– Det här kommer att ta lång tid på grund av att det är så många frakturer. Jag är sjukskriven i sex veckor och det kommer att ta minst fyra veckor tills jag kan själv gå utan kryckor. Allt man gör går genom ryggen och jag kan inte ens träna armarna. För att ens orka att komma upp ur sängen måste jag ta morfin och äta värktabletter, berättar Fanny och fortsätter:

– Det gör sjukt ont när effekten av värktabletterna går ur på morgonen. Då tar jag mig inte ens till toaletten. Att bara byta plats i sängen gör ont.

Vad gör du om dagarna?

– Jag bor hemma i Arboga och min mamma är hemma och hjälper mig. Jag gör inte så mycket eftersom jag inte kan klara mig själv. Jag behöver hjälp med allting och jag kan inte ens ta mat själv. Jag har fått några övningar att göra för att träna upp höften och benen och jag försöker ta mig någon gång om dagen för att hålla i gång blodcirkulationen, säger Fanny och fortsätter:

– Några kompisar kommer och hälsar på och sedan har jag även min ponny här i Arboga. Jag har följt med dit och klappat den.

Längtar du efter att komma tillbaka upp på hästryggen?

– Det gör jag! Det är perfekt att jag har ponnyn här hemma för då kan jag börja rida på honom. Han är snäll och perfekt att rida på. Men det dröjer nog tre månader innan jag kan tävlingsrida igen. Det är så mycket muskler som man måste bygga upp för att ens orka tävla. Jag väntar hellre tills jag känner mig redo för att inte sätta mig själv och andra i fara, säger Fanny.

Hon har inga tankar om att lägga av utan hon vill tillbaka så fort hon kan.

– Huvudsäsongen börjar ta slut nu men jag hade velat tävla året ut. I Sverige ligger på tvåa på lärlingssidan och endast fyra vinster kvar för att gå om ettan. Samma sak gäller i Skandinavien, där ligger jag också två. Jag har verkligen satsat mot att ta första platsen men jag får ta nya tag till nästa år, säger Fanny.
Har två år kvar som lärling
– I februari 2016 kan jag bli jockey. Man måste ha 70 segrar innan man blir jockey och jag har 43-44 just nu. Men skulle jag klara av det innan 2016 så kan jag bli det tidigare. Men det tar lång tid att bli jockey och det är mycket som man ska lära sig, avslutar Fanny.


Andra har också läst

Ny forward klar för IFK Arboga

Ishockey 19-åring förstärker truppen.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Klart: Han blir ny assisterande tränare i Köping Stars

Basket 28-åringen har skrivit på för två säsonger.

Sofi Flink uttagen till EM

Friidrott Hallstatjejen får chansen i Tyskland.

Felix Norrman tog SM-silver

Stod för fin prestation under SM-veckan.

Tidigare kaptenens hyllning till IFK Arboga

23-årige SHL-backen: "Gjorde att jag utvecklades".

Köpingskillen tar plats i svenska truppen till Special Olympics

"Hoppas att de ska njuta och minnas det här".

Strömsholms elitlag missade SM-medalj

Slutade precis utanför prispallen.

VM-bloggen: "Så nära, men ändå inte"

Busta om Sveriges uttåg ur VM.

VM-bloggen: "Nerverna är på helspänn"

Bustas tankar inför Sveriges kvartsfinal mot England.

Här är fotbollslaget med högst publiksnitt i regionen

Nära 300 åskådare i snitt är toppnoteringen.

Tredje raka SM-guldet för kartläsaren Andreas Johansson

Tog hem segern i rallysprint ihop med föraren Matias Adielsson.