KöpingMulet

Magazin24

Efterlängtad fjällvandring i Sälen

SPF Seniorerna Aktiv samlades i Arboga en måndagmorgon för avresa till Sälen och en efterlängtad vandring i fjällen anordnad av Eva och Thomas Ansanius.

Insänt · 3 okt, 2017 kl. 12:46

Vi var 23 st äventyrslystna, pigga pensionärer mellan 67–82 år.  Resan gick med egna bilar via Fagersta och Ludvika till Fänforsen, en mycket vacker rastplats invid Västerdalälven strax ovanför Björbo, där vi tog en rejäl paus och intog medhavd matsäck till tonerna av bruset från forsen. Där fanns även en restaurang med diverse maträtter som kunde avnjutas i trevlig miljö.
Färden fortsatte sedan upp mot Sälen och vårt hotell Gammelgården,där vi skulle vistas mellan vandringsturerna. Hotellet var mycket trevligt.  Den gamla delen väl bevarad och den nya delen byggd i gammal stil. Rummen var väldigt fina och innehöll alla behövliga faciliteter. Hotellets restaurang bjöd på mycket god mat och personalen var väldigt trevlig.
 
Första vandringsdagen var vädermässigt kanske inte den bästa. Ganska blåsigt och understundom kraftiga regnskurar. Vi var ändå på topphumör när vi gick till Östfjällstugan, där vi tog vår lunchrast bestående av det vi fått göra ordning själva vid frukosten på hotellet. Återgången till hotellet blev sedan lite splittrad, då en del som var mer fjällvana tog en något längre väg tillbaka. Första dagens vandringssträcka blev c: a 8 km. Alla var fortfarande pigga och ingen hade fått skavsår eller andra krämpor.
 
Andra dagens vandring blev tuffare. Vi startade vid 09.30-tiden och gick till Högfjällshotellet, där vi började med att gå uppför slalombacken. Man kan lugnt säga att det var ansträngande. Marken var synnerligen fuktmättad – det plaskade rejält runt fötterna på vissa ställen. Vi var tvungna att vila oss några gånger på vägen.
Väl uppe så befann vi oss på 924 meters höjd över havet. Vandringen fortsatte sedan i fjällnatur, på ibland steniga stigar och i små fjällbäckar. Även denna dag var det något blåsigt, men vi slapp regnet.
På nervägen samlades vi på en fjällsluttning och åt vår medhavda lunch och resonerade om fortsättningen av vandringen. Man kunde fortsätta rakt ner genom dalen, där det var spångat långa sträckor över myrarna eller gå en något längre sväng upp mot “Apoteksstugan” och “Snögubben,” som var blötare att gå. Många valde att gå den “blötare” vägen, bl.a. vår äldste deltagare, medan resten tog den enklare vägen ner till Gammelgården. Vilken väg vi än valde, så fick vi uppleva fantastiska höstfärger i fjällnaturen.  Dagens vandring blev ca 1 mil och allt gick bra idag också.
 
På kvällen åt vi middag vid långbord, där det berättades roliga historier och skratten ekade mellan timmerväggarna. Humöret var fortfarande på topp. Alla tyckte det hade varit en mycket lyckad resa och önskade att få göra om den nästa år igen. Ett stort tack till makarna Ansanius som ordnat detta åt oss. Andra har också läst


Strengboms besked: Nya skolan klarar budgeten

Kungsör 150 miljoner kronor ser ut att räcka.

IKW/KBK-stjärnans succé

Bowling Segrade i Västmanlandstouren.

Kung Karls rektorer: "Vi har längtat efter det här"

Kungsör Nya lokalerna knyter ihop Kungsörs utspridda elever.

Ny nollpoängare för KIS

Köpingslaget besegrades på bortais.

Resultatbörs: Så slutade helgens innebandymatcher

Så gick det för de lokala lagen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Jotti hyllar nyförvärvet: "Väldigt glada att han är här"

Stars nye amerikan Austin Price gjorde 19 poäng i debuten.

Löfven valde Köping framför Stockholm: "Jag vill vara mer ute runtom i landet"

Statsministern om anledningen till att jultalet hamnade i Västra Mälardalen.

Har du fått nya grannar?

Här är några av de senaste lagfarterna inom Köping, Arboga och Kungsör.

Löfven hyllade pionjären från Köping

Statsministern lyfte fram Agda Östlund i sitt jultal.

Vad väntar vi på?

"Som barn trodde jag att Advent betydde Att vänta. För vänta var ju vad man fick göra."

Resultat pimpeltävling

Resultat från pimpeltävling på Kolarbysjön 16/12.

Stämningsfull bridgeavslutning

Lucia besökte bridgeavslutning för Köpingspensionärerna.

Köping Stars vann spännande toppmöte

Dramatisk match i KB-hallen inför 705 åskådare.

Larm om trafikolycka i Arboga

Larmet inkom under lördagsförmiddagen.

Hallsta sänkte serieledarna på bortaplan

Drog till med skräll på Fagerliden.