KöpingMulet

Magazin24

Efterlängtad fjällvandring i Sälen

SPF Seniorerna Aktiv samlades i Arboga en måndagmorgon för avresa till Sälen och en efterlängtad vandring i fjällen anordnad av Eva och Thomas Ansanius.

Insänt · 3 okt, 2017 kl. 12:46

Vi var 23 st äventyrslystna, pigga pensionärer mellan 67–82 år.  Resan gick med egna bilar via Fagersta och Ludvika till Fänforsen, en mycket vacker rastplats invid Västerdalälven strax ovanför Björbo, där vi tog en rejäl paus och intog medhavd matsäck till tonerna av bruset från forsen. Där fanns även en restaurang med diverse maträtter som kunde avnjutas i trevlig miljö.
Färden fortsatte sedan upp mot Sälen och vårt hotell Gammelgården,där vi skulle vistas mellan vandringsturerna. Hotellet var mycket trevligt.  Den gamla delen väl bevarad och den nya delen byggd i gammal stil. Rummen var väldigt fina och innehöll alla behövliga faciliteter. Hotellets restaurang bjöd på mycket god mat och personalen var väldigt trevlig.
 
Första vandringsdagen var vädermässigt kanske inte den bästa. Ganska blåsigt och understundom kraftiga regnskurar. Vi var ändå på topphumör när vi gick till Östfjällstugan, där vi tog vår lunchrast bestående av det vi fått göra ordning själva vid frukosten på hotellet. Återgången till hotellet blev sedan lite splittrad, då en del som var mer fjällvana tog en något längre väg tillbaka. Första dagens vandringssträcka blev c: a 8 km. Alla var fortfarande pigga och ingen hade fått skavsår eller andra krämpor.
 
Andra dagens vandring blev tuffare. Vi startade vid 09.30-tiden och gick till Högfjällshotellet, där vi började med att gå uppför slalombacken. Man kan lugnt säga att det var ansträngande. Marken var synnerligen fuktmättad – det plaskade rejält runt fötterna på vissa ställen. Vi var tvungna att vila oss några gånger på vägen.
Väl uppe så befann vi oss på 924 meters höjd över havet. Vandringen fortsatte sedan i fjällnatur, på ibland steniga stigar och i små fjällbäckar. Även denna dag var det något blåsigt, men vi slapp regnet.
På nervägen samlades vi på en fjällsluttning och åt vår medhavda lunch och resonerade om fortsättningen av vandringen. Man kunde fortsätta rakt ner genom dalen, där det var spångat långa sträckor över myrarna eller gå en något längre sväng upp mot “Apoteksstugan” och “Snögubben,” som var blötare att gå. Många valde att gå den “blötare” vägen, bl.a. vår äldste deltagare, medan resten tog den enklare vägen ner till Gammelgården. Vilken väg vi än valde, så fick vi uppleva fantastiska höstfärger i fjällnaturen.  Dagens vandring blev ca 1 mil och allt gick bra idag också.
 
På kvällen åt vi middag vid långbord, där det berättades roliga historier och skratten ekade mellan timmerväggarna. Humöret var fortfarande på topp. Alla tyckte det hade varit en mycket lyckad resa och önskade att få göra om den nästa år igen. Ett stort tack till makarna Ansanius som ordnat detta åt oss. Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Här är helgens träningsmatcher

Fotboll Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Köping Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.

Wiker hyllar Arboga Södras klassvärvning

Dervis Grabus, 23, var en av seriens bästa spelare i division 2 i fjol.Det är inte konstigt att ­Arboga Södra-tränaren ­Mikael Wiker är nöjd med sitt senaste nyförvärv. "En...

”Människohandel finns utanför storstäderna”

När begreppet trafficking nämns vill människor gärna tänka att det endast förekommer i större städer, men polisen och författaren Simon Häggström menar att det finns överallt.

Körkortslös förare får fängelsestraff

Stoppades körandes två gånger på kort tid.