Köping10°Duggregn

Magazin24

Elever, föräldrar och lärare från Stureskolan åkte på studieresa till Berlin

Måndagen den 4 juni samlades 25 elever, sju föräldrar och tre lärare på Stureskolans parkering för att inleda detta års studieresa till Berlin.

Insänt · 12 jun, 2018 kl. 19:10

Det har blivit en mångårig tradition på Stureskolan att eleverna som läser tyska reser till Berlin genom ett samarbete mellan lärarna i Tyska och SO. Studieresans mål är att ge eleverna chansen att praktiskt tillämpa sina språkkunskaper, uppleva den tyska kulturen samt möta många av de historiskt viktiga platser som är förknippade med staden Berlin, kalla kriget och 2:a världskriget samt förintelsen.

Efter att ha kontrollerat att alla hade pengar, pass och mobiltelefoner med sig äntrade vi bussen till Arlanda. Stämningen var god och allting på Arlanda fungerade smidigt. Någon enstaka elev var lite nervös inför flygningen men vi hade tur med väder och vindar så resan var mycket smidig. När vi klev av planet i Berlin möttes vi av samma värme som vi lämnat hemma i Sverige. På vägen till vårt hotell i centrala Berlin fick eleverna en försmak av att folklivet på kvällen i Berlin skiljer sig en hel del mot folklivet i Arboga en vanlig tisdagskväll.

Efter en stadig hotellfrukost på tisdagsmorgonen så bar det av till Gedächtniskirche där minnesplatsen från terrorattentatet i samband med julmarknaden 2016. Från den berömda stationen vid Bahnhof Zoo tog vi buss nummer 100 som går runt till några av de mest kända turistattraktionerna i centrala Berlin. Det första stoppet på dagens digra program var Siegessäule - den höga pelare som Albert Speer flyttade till Strasse des 17. Juni som en del av skapandet av Hitlers mönsterstad Germania. Efter en lång och ansträngande vandring uppför pelarens trappsteg möttes vi av en strålande överblick ut över den stora staden Berlin. Då man kan gå runt uppe på pelaren så kan man se Berlin från alla olika väderstreck - eleverna kunde lätt identifiera flera av ståndens berömda landmärken. Väl nere på marken så fortsatte resan med buss nummer 100. Nästa stopp blev den berömda paradgatan Unter den Linden och därifrån promenerade vi i sakta mak fram emot Brandenburger Tor. Från Brandenburger Tor vandrade vi vidare mot två av de mest centralt belägna minnesmonumenten från förintelsen.

Först såg vi Denkmal für die Ermorderten Juden Europas och därefter det minnesmonument som 2012 uppfördes till minne av de romer som dog i samband med förintelsen. Vandringen fortsatte sedan vidare till den tyska riksdagsbyggnaden för att till sist avslutas med en lunchrast vid Hauptbahnhof. Efter en väl tilltagen lunch präglades eftermiddagens program av Berlinmuren och dess minnesmärken. Med hjälp av pendeltåg och tunnelbana tog vi oss snabbt till Bernauer Strasse där det finns ett litet museum som visar hur Berlinmuren skapades samt hur själva övervakningen fungerade. Det andra besöket med murtema var East Side Gallery där konstverk sedan 1990-talet har målats på några av de få delar som finns kvar av den ursprungliga muren. Den nästan 1,5 kilometer långa vandringen för att titta på konstverken blev avslutningen på en mycket intensiv och lärorik dag. På kvällen väntade vila samt middag nere på Kurfürstendamm.

Även på onsdagen väntade ett digert program för oss. Dagen inleddes med att vi tog tunnelbanan till den berömda Checkpoint Charlie. En plats som nästan är obligatorisk i alla former av spionfilmer som skildrar det Kalla kriget. Därifrån vandrade vi i sakta mak längs med den fashionabla Friedrichstrasse upp till Unter den Linden där vi fortsatte vår vandring och studerade platsen för det beryktade bokbålet vid Humboldt Universitetet 1933 och den storslagna Berliner Domen. Den långa vandringen avslutades vid Alexanderplatz där det var dags för lunch på den gigantiska gallerian Alexa. Efter lunchen var det dags för det som är resans viktigaste moment - besöket på koncentrationslägret Sachsenhausen. Eleverna har läst om lägret och de har under terminen lyssnat på föreläsning av Tobias Rawet som överlevde flera tyska koncentrationsläger. För att ta sig ut till Sachsenhausen får man åka ganska långt med pendeltåg, men resan fungerade som en bra vilopaus och uppladdning.

Väl inne i Sachsenhausen så vandrade vi runt under nästan två timmar. På plats kunde eleverna se hur baracker och uppställningsplatsen såg ut samt resterna av det område som kallades Station Z där avrättningarna skedde under olika former. Besöket gjorde stort intryck på eleverna och de tyckte att det var väldigt givande att få uppleva en sådan plats - det blev mera verkligt för dem och det fungerade som ett bra komplement till Tobias föreläsning från i våras. Efter en lång resa tillbaka till centrala Berlin avslutades sedan dagen med ännu en middag på Kurfürstendamm.

Efter två mycket intensiva dagar med långa vandringar och många intryck fick eleverna en del av torsdagen till att uppleva staden på egen hand. Eleverna nyttjade detta till att shoppa och att sitta och studera alla människor som finns i staden. Alla eleverna vågade testa sina tyska fraser och de märkte till sin glädje att dessa fungerade väl och att de kunde göra sig förstådda. På eftermiddagens samlades vi alla på hotellet för att packa ner dagens alla ”fynd” och sedan bege oss ut till flygplatsen igen för att ta oss hemåt. Efter många timmar på olika transportmedel (tunnelbana, buss, flyg och buss igen) så var vi slutligen tillbaka i Arboga igen strax efter klockan två på natten. Alla elever var trötta men glada över att varit med på en resa fylld av upplevelser och erfarenheter.

Insänt av Per Hermansson, lärare i SO-ämnen vid Stureskolan i ArbogaAndra har också läst

Polis jagade i kapp tjuvar

Köping Duo stal varor i sportbutik.

Så slutade onsdagens fotbollsmatcher

Fotboll Resultat från de lokala lagens bataljer.

Man fastnade med foten bland järnbalkar

Arbetsplatsolycka i Kungsör.

Ny utmärkelse ska främja jämställdheten i länet

Västmanlands jämställdhetsråd söker nomineringar till nytt jämställdhetspris.

Trotjänaren lämnar Stars

"Alltid spelat med uppoffrande stil för lagets bästa".

Solcellspark byggs i Köping

Anläggningen kommer att producera tio procent av regionens totala elförbrukning.

Risk för dåligt vattentryck på Ullvi backar

Driftsarbete orsakar minskat vattentryck.

Begränsad framkomlighet på Torggatan

Ett körfält är öppet och trafiken regleras med flaggvakter.

Han är utsedd till ”Årets Suring”

På onsdagen stod det klart att den tidigare biskopen Claes-Bertil Ytterberg är utsedd till ”Årets Suring”

Alliansen motsätter sig solcellspark i Köping

”Att uppföra en solcellspark är knappast regionens huvuduppgift, det kan andra sköta bättre.”

Polisen och kommunen skrev under samverkansavtal

Så ska kommunen och polisen tillsammans minska kriminaliteten i Kungsör.

Så blir onsdagens väder

Senaste dygnsprognosen från SMHI.

Så slutade tisdagens fotbollsmatcher

Resultat från herrarnas division 6.

Så många fick svenskt medborgarskap i din kommun

Här är statistiken för Västra Mälardalen.

Asfaltsbil och personbil krockade

Stopp i trafiken i timmar.

Arbetet med förnyande av motionsspår i Arboga försenat

"Jag hoppas att allmänheten har förståelse för tidsförlängningen".

SSL-meriterad målvakt förstärker VM IB

Sportchefen: "Hon vet vad som krävs för att vara på den här nivån".

C: Stoppa användningen av engångsartiklar i plast

Centerpartiet i Kungsör vill ta krafttag mot nedskräpning.

Ny näringslivschef i Arboga kommun

Tillträder i september: "Jag har med mig mitt lokala nätverk och kunskaper in i rollen".

VM-bloggen: "Sångerna vällde över arenan"

Busta-Lasses tankar efter premiärsegern.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.