KöpingMolnigt

Magazin24

"Ett unikt och historiskt jazzminne"

I mars 1951 hade den berömde amerikanske tenorsaxofonisten Stan Getz Europapremiär i Köping. Torbjörn "City" Johansson minns tillbaka.

Insänt · 18 aug, 2017 kl. 09:55

Stan Getz låg etta på jazztidskrifterna Downbeats och Metronomes rankinglistor över populäraste och bästa tenorsaxofonist. Det var verkligen en attraktion att visa upp i Köpings Folkets park!

Anledningen till att man ofta hade så fina amerikanska jazzmusiker att visa upp i lilla Köping berodde på det goda samarbetet som fanns mellan parkföreståndare Jansson och orkesterledaren Birger ”Bigge” Carlsson. Den sistnämnde var ett bra bollplank när det gällde att tipsa om fin jazz.

Stan Getz kom direkt från ett engagemang med ett storband lett av Woody Herman, det så kallade Four Brothersbandet, där Getz var den mest uppmärksammade solisten.

Kenneth Fagerlunds orkester från Göteborg hade engagerats som kompband till Getz. I orkestern ingick Ingemar Glanzelius (altsax och klarinett), Charles Willig (basun), Gunnar Johnsson (bas) samt blott artonårige Bengt Hallberg (piano). Kennet Fagerlund spelade trummor.

Lördag vid lunchtid mötte medlemmar från Köpings nybildade jazzclub kompbandet på järnvägsstationen. De kom med tåg från Göteborg. Jag kommer ihåg att tåget signalerade vid avgång mot Stockholm. Bengt Hallberg sa att det var ett högt Giss. Ingemar Glanzelius tyckte det var ett lågt A.

Det bar i väg mot Folkets park i två taxibilar. Stan Getz mötte upp. Han hade anlänt med ett tidigare tåg från Stockholm. Väl uppe på scenen plockade Stan Getz fram ett häfte med noter och ackordanalyser. Bengt Hallberg kunde kvickt konstatera att det inte var något annorlunda än det han var van att spela. Man gick hastigt igenom låtar att använda under kvällens konsert och allt funkade perfekt. Snabbt sen åkte man iväg ner till Stadshotellet för incheckning samt en bit mat.

I ett vintrigt Köping med 15 grader kallt väntade en taxi på musikanterna för färd mot Folkets park. Alla var på plats utom Stan Getz. Charles Willig gick tillbaka in på hotellet för att hämta honom. Getz låg i det varma badkaret med ett glas whisky. Han var frusen men kvicknade till fort. Fem minuter senare var han på plats i bilen och det blev full fart mot Folkets park.

Som representant för Köpings jazzclub hade jag, Thorbjörn ”City” Johansson, uppdraget att dokumentera Stan Getz europapremiär i Köping. Till hjälp hade jag bland annat jazzclubbens gästbok.

En fullknökad parkhall med dans- och jazzlysten publik applåderade när Kenneth Fagerlunds orkester spelade upp till dans en dryg timme innan Stan Getz konsert.

I rummet bakom scenen satt jag och höll Stan Getz sällskap. Han visade mig att han hade sin flanellpyjamas som underställ under den snitsiga kostymen han bar. Han tyckte det var kallt i Sverige.

En stund senare gav Stan Getz en mycket uppskattad jazzkonsert tillsammans med Kenneth Fagerlunds band med Bengt Hallberg som primus motor. Stan Getz testade honom med att spela låten It might as well be spring i Fiss dur, alltså ett halvt tonsteg upp från originaltonarten. Men det klarade Bengt galant, det blev att spela låten mest på de svarta tangenterna.

När jazzkonserten var över fortsatte dansen, då bland annat en kille ur publiken ville att orkestern skulle spela en Dixielandlåt. Efter mycket tveksamhet från bandet drog man i gång med Darktown Strutters Ball. Den som kom ut från rummet bakom var Sten Getz. Han blåste minst tio bejublade korus på nämnda låt. Det hör till saken att Stan Getz som var 16 år gammal blev adopterad av den kände jazztrombonisten Jack Teagarden, hos vilken han spelade och lärde sig alla de gamla fina standardlåtarna. Tyvärr, eller vad man ska säga, lärde han sig också att dricka whisky av honom.

Strax innan danskvällen var slut åkte jag och några medlemmar i jazzklubben snabbt ner till Restaurant City där det var ordnat med lite lätt käk samt jamsession med bandet och med Stan Getz som huvudattraktion. Pianisten Ingemar Levin från Arboga, undertecknad på trumpet, Arne Granath trummor, samt okänd basist startade jammet inför nästan tom lokal. Efter första låten, en blues, tittade jag ut över krogen som nu var i det närmaste fullsatt. Djungeltelegrafen hade varit effektiv. Då fanns ju inga mobiltelefoner. Flera dansorkestrar som hade vägen förbi den natten stannade och tog tillfället i akt att få chansen att lyssna på bland andra Stan Getz. Vi som börjat jammet fortsatte med låten Fine and dandy. Efter att jag spelat fem korus på låten kommer Getz in och tar ett antal korus, sedan avslutar vi med fyra takter var i omkring fem minuter.

Jammet fortsatte sen med Bengt Hallberg och musikerna i Kenneth Fagerlunds orkester till tidig söndagsmorgon. Bland de orkestrar som stannade till och spisade jammet var Gunnar Hoffstens från Norrköping. De finns dokumenterade, tillsammans med flera andra musiker och kändisar, i jazzklubbens gästbok, som numera finns på Jazzmuseet i Strömsholm.

En sommardag 50 år senare är jag i Köping och lyssnar på Musikföreningen Lyran som ger konsert i Bussparken. Under femtio- och sextiotalet var jag en av trumpetarna där. I en paus står jag och snackar med min gamla kompis Colip. Då kommer blåsbasisten Åke Johansson och säger ”är det inte Thorbjörn? Du, det glömmer jag aldrig när du och Stan Getz stod bredvid varandra och spelade Fine and Dandy”.

85 år gammal har jag efter bästa förmåga försökt teckna ner minnesbilden av ett unikt och historiskt jazzminne från KöpingAndra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Krogkollen: Vecka 12

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Innebandy Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Lilla India blir Stora Torget 3: "Vill testa något nytt"

Köping Restaurangen byter namn och koncept.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

Köping "Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Larm om bilbrand

Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.