Köping19°Klart

Magazin24

FOTO: Inger Kåberg Johansson

Insänt: Årets fjällvandring i Sälen

De aktiva seniorerna var på utflykt.

Insänt · 17 sep, 2017 kl. 13:19

Äntligen! 
SPF Seniorerna Aktiv samlades i Arboga på måndagmorgonen för avresa till Sälen och en efterlängtad vandring i fjällen anordnad av Eva och Thomas Ansanius.  
Vi var 23 st äventyrslystna, pigga pensionärer mellan 67–82 år. Resan gick med egna bilar via Fagersta och Ludvika till Fänforsen, en mycket vacker rastplats invid Västerdalälven strax ovanför Björbo, där vi tog en rejäl paus och intog medhavd matsäck till tonerna av bruset från forsen. 
Där fanns även en restaurang med diverse maträtter som kunde avnjutas i trevlig miljö. 

Färden fortsatte sedan upp mot Sälen och vårt hotell Gammelgården,där vi skulle vistas mellan vandringsturerna. Hotellet var mycket trevligt. 
Den gamla delen väl bevarad och den nya delen byggd i gammal stil. Rummen var 
väldigt fina och innehöll alla behövliga faciliteter. Hotellets restaurang bjöd på mycket god mat och personalen var väldigt trevlig. 

Första vandringsdagen var vädermässigt kanske inte den bästa. Ganska blåsigt och understundom kraftiga regnskurar. Vi var ändå på topphumör när vi gick till 
Östfjällstugan, där vi tog vår lunchrast bestående av det vi fått göra ordning själva vid frukosten på hotellet. Återgången till hotellet blev sedan lite splittrad, då en del som var mer fjällvana tog en något längre väg tillbaka. Första dagens vandringssträcka blev c: a 8 km. Alla var fortfarande pigga och ingen hade fått 
skavsår eller andra krämpor. 

Andra dagens vandring blev tuffare. Vi startade vid 09.30-tiden och gick till Högfjällshotellet, där vi började med att gå uppför slalombacken. Man kan lugnt säga att det var ansträngande. Marken var synnerligen fuktmättad – det plaskade rejält runt fötterna på vissa ställen. Vi var tvungna att vila oss några gånger på vägen. 
Väl uppe så befann vi oss på 924 meters höjd över havet. Vandringen fortsatte sedan i fjällnatur, på ibland steniga stigar och i små fjällbäckar. Även denna dag var det något blåsigt, men vi slapp regnet.

På nervägen samlades vi på en fjällsluttning och åt vår medhavda lunch och resonerade om fortsättningen av vandringen. 
Man kunde fortsätta rakt ner genom dalen, där det var spångat långa sträckor över myrarna eller gå en något längre sväng upp mot “Apoteksstugan” och “Snögubben,”
som var blötare att gå. Många valde att gå den “blötare” vägen, bl.a. vår äldste deltagare, medan resten tog den enklare vägen ner till Gammelgården. Vilken väg vi än valde, så fick vi uppleva fantastiska höstfärger i fjällnaturen. Dagens vandring blev ca 1 mil och allt gick bra idag också.

På kvällen åt vi middag vid långbord, där det berättades roliga historier och skratten ekade mellan timmerväggarna. Humöret var fortfarande på topp. 
Alla tyckte det hade varit en mycket lyckad resa och önskade att få göra om den nästa år igen. Ett stort tack till makarna Ansanius som ordnat detta åt oss.  Andra har också läst

Skön musik i sommarkväll

Valskog Kyrkorummet är inte enbart till för gudstjänster och andakter. De flesta kyrkor har en fantastisk akustik som lämpar sig oerhört bra för musik och sång. Under sommaren bjuder...

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.