Köping-8°Klart

Magazin24

Gänget besökte Vilnius. FOTO: J-O BJÖRKLUND

Litauen – nära granne men ändå långt bort

Reseberättelse från Vilnius.

Insänt · 13 sep, 2017 kl. 19:40

Över gungande hav for vi mot Riga, och vidare. Men innan dess så plockades vi från SPF Aktiv Arboga och SPF Kung Karl i Kungsör upp av bussen som förde oss till Siljaterminalen i Stockholm

Väl ombord välkomnades vi med ett glas bubbel och hade sedan gott om tid att fixa till oss inför kvällens mycket goda trerättersmiddag. Vinet ingick men det var inte det som gjorde att vi hade svårt att ta oss fram på båten. Så det gungade denna kväll, och natt!

När vi anlände till Riga så hade vinden mojnat och där möttes vi av vår guide Ira och vår chaufför Janis som skulle ta oss vidare till Vilnius, huvudstad i Litauen

Under den bussresan fick vi intressant information om dagens och gårdagens Lettland och Litauen och vi förundrandes än en gång över att allt detta hände så nära oss; geografiskt och tidsmässigt.

Vi stannade till för lunch på vägen, en trerätters god sådan. Mycket goda luncher och mycket goda middagar fägnades oss under hela resan, och tänk att vi kunde äta tre rätter två gånger om dagen!

Hotellet låg centralt i Vilnius men regnet gjorde att de flesta avstod en kvällspromenad. Regn hade vi till och från under alla dagar, dock inget häftigt sådant som hindrade våra utflykter.

Andra dagen började med en rundtur per buss och till fots i barockstaden Vilnius och den här dagen guidade Lukas från Vilnius oss. Staden har ca 600 000 invånare och 55 kyrkor. En hel del av dessa åkte eller promenerade vi förbi. Staden är mycket mer modern än vad de flesta av oss trodde innan resan. 

Vi fortsatte sedan till Trakai som är landets tidigare huvudstad där vi inledde med lunch i en karaimsk restaurang med dess typiska rätter. Karaimerna är en av Litauens minoritetsgrupp, de och tartarerna som också är en minoritetsgrupp bor just här. Gatan till restaurangen kantas av de vackra karaimska trähusen. Vi fortsatte sedan till slottet naturligtvis där Lukas berättade om dess historia. 

Under bussresorna från och till Vilnius fick vi veta mer om Litauen och mycket mer om det nuvarande livet. En kort promenad på kvällen till en härlig restaurang i Gamla Stan.

Den sista dagen i Litauen for vi från Vilnius till märkliga platsen Korskullen. Mitt ute på landsbygden finns en lite kulle med tusentals kors i olika storlekar, miljoner skulle jag tro. Helt otroligt att se den på avstånd och sedan att vandra på stigen upp och nerför, eller runt kullen. Det går inte att förklara, det måste upplevas. Det är en otyglad manifestation som gång på gång rivits av de olika makthavarna men sedan 1987 har den lämnats ifred. Det är ett viktigt pilgrimsmål för landets alla katoliker, ca 80% av invånarna tillhör den religionen.

Så var det åter dags att åter ta oss till Lettland Riga för att gå ombord på båten för återfärd till Stockholm och vi sa adjö till våra trevliga och kunniga guide IRA och likaledes chaufför Janis som roat oss med att cirkla två gånger i rondellerna.

Den här gången var havet som ett salsgolv och vi kunde njuta av mat, underhållning, lotteridragning där en av oss vann och varandras sällskap. Busstransport och sedan åter till våra orter.Andra har också läst


Trådlösa väktare slår larm via appar: ”Största trenden”

Kungsör Ola Puustinen, från Svesab Security i Kungsör, tipsar om hur man kan skydda sitt hem.

Dubbelutvisning senast – nu är Stars tillbaka i Malmö

Basket Starscoachen: "Jag hoppas att det inte blir något liknande på söndag".

Krogkollen: Vecka 8

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

31-åringen dömd för mordet i Surahammar

Mannen döms mot sitt nekande.

Kungsör drabbat av internetproblem

Störningar under fredagen.

Gunilla ny ordförande i PRO Kungsör

Mycket på agendan under PRO Kungsörs årsmöte.

Larm om singelolycka vid E18-avfart till Köping

UPPDATERAD. Personbil i olycka vid avfart till Köping.

Så blir vädret under fredagen

Senaste prognosen från SMHI.

Larm: Flera fordon i trafikolycka

UPPDATERAD. Larmet inkom under fredagsmorgonen.

Tre män gripna – hade misstänkt stulet gods i bilen

Polisen gjorde fynd vid rutinkontroll.

Fördel KHC – besegrade Vännäs på hemmais

Tobias Sjökvist stor matchvinnare med sina två mål.

Anställd på assistansbolag anmäler kollega för misstänkt våld

Blåmärken och skador har väckt misstankar.

Aktiva pensionärer har studerat trafikkunskap

SPF Seniorerna Aktiv Arboga har under en månads tid ägnat sig åt trafikkunskap under ledning av Din Trafikskola i Arboga.

Ullvis elever hjälper till att fixa bilen

Kombinerar sitt gymnasiearbete med att arbeta direkt mot kund.

Utökad regnbågsgrupp för KAK:s ungdomar

Karlbergsskolans HBTQ+-grupp har varit uppskattad, nu får ungdomar i hela KAK chansen att delta i en grupp som startas av UM i Köping och Fredrik Bernhardtz Sinkkonen.

Vargjakten får inget prövningstillstånd i HD

"I med och det här beslutet är taget vinner det laga kraft".

Läkare med Parkinsons kan fråntas legitimationen

"Läkaren har också uppvisat en ovilja att låta sig undersökas av andra läkare för sina besvär."

"Elvis känner ju alla igen"

Köpingsmusikern Tomi Heikkinen sprider glädje på äldreboenden.

Ministern besökte Hallstahammar

Många var nyfikna under onsdagen.