Köping13°Klart

Magazin24

Gänget besökte Vilnius. FOTO: J-O BJÖRKLUND

Litauen – nära granne men ändå långt bort

Reseberättelse från Vilnius.

Insänt · Publicerad 13 september, 2017 kl. 19:40

Över gungande hav for vi mot Riga, och vidare. Men innan dess så plockades vi från SPF Aktiv Arboga och SPF Kung Karl i Kungsör upp av bussen som förde oss till Siljaterminalen i Stockholm

Väl ombord välkomnades vi med ett glas bubbel och hade sedan gott om tid att fixa till oss inför kvällens mycket goda trerättersmiddag. Vinet ingick men det var inte det som gjorde att vi hade svårt att ta oss fram på båten. Så det gungade denna kväll, och natt!

När vi anlände till Riga så hade vinden mojnat och där möttes vi av vår guide Ira och vår chaufför Janis som skulle ta oss vidare till Vilnius, huvudstad i Litauen

Under den bussresan fick vi intressant information om dagens och gårdagens Lettland och Litauen och vi förundrandes än en gång över att allt detta hände så nära oss; geografiskt och tidsmässigt.

Vi stannade till för lunch på vägen, en trerätters god sådan. Mycket goda luncher och mycket goda middagar fägnades oss under hela resan, och tänk att vi kunde äta tre rätter två gånger om dagen!

Hotellet låg centralt i Vilnius men regnet gjorde att de flesta avstod en kvällspromenad. Regn hade vi till och från under alla dagar, dock inget häftigt sådant som hindrade våra utflykter.

Andra dagen började med en rundtur per buss och till fots i barockstaden Vilnius och den här dagen guidade Lukas från Vilnius oss. Staden har ca 600 000 invånare och 55 kyrkor. En hel del av dessa åkte eller promenerade vi förbi. Staden är mycket mer modern än vad de flesta av oss trodde innan resan. 

Vi fortsatte sedan till Trakai som är landets tidigare huvudstad där vi inledde med lunch i en karaimsk restaurang med dess typiska rätter. Karaimerna är en av Litauens minoritetsgrupp, de och tartarerna som också är en minoritetsgrupp bor just här. Gatan till restaurangen kantas av de vackra karaimska trähusen. Vi fortsatte sedan till slottet naturligtvis där Lukas berättade om dess historia. 

Under bussresorna från och till Vilnius fick vi veta mer om Litauen och mycket mer om det nuvarande livet. En kort promenad på kvällen till en härlig restaurang i Gamla Stan.

Den sista dagen i Litauen for vi från Vilnius till märkliga platsen Korskullen. Mitt ute på landsbygden finns en lite kulle med tusentals kors i olika storlekar, miljoner skulle jag tro. Helt otroligt att se den på avstånd och sedan att vandra på stigen upp och nerför, eller runt kullen. Det går inte att förklara, det måste upplevas. Det är en otyglad manifestation som gång på gång rivits av de olika makthavarna men sedan 1987 har den lämnats ifred. Det är ett viktigt pilgrimsmål för landets alla katoliker, ca 80% av invånarna tillhör den religionen.

Så var det åter dags att åter ta oss till Lettland Riga för att gå ombord på båten för återfärd till Stockholm och vi sa adjö till våra trevliga och kunniga guide IRA och likaledes chaufför Janis som roat oss med att cirkla två gånger i rondellerna.

Den här gången var havet som ett salsgolv och vi kunde njuta av mat, underhållning, lotteridragning där en av oss vann och varandras sällskap. Busstransport och sedan åter till våra orter.Andra har också läst


KLART: Amerikanen Stan ska skapa basketfeber i stan

Basket Köping Stars presenterar tungt nyförvärv.

Misslyckad matlagning vållade utryckning

Köping Räddningstjänsten fick vädra ur lägenhet.

Mattsson: "Hade gärna haft en månad till"

Innebandy VM-tränarens tro och tvivel inför premiären.

Det här händer i helgen

Västra Mälardalen Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Larm om trafikolycka på E18

Olycka i riktning Köping.

Överviktig hund väcker oro

Länsstyrelsen kräver bättring av djurägare i Hallstahammar.

De blev utsedda till årets företag i Arboga

Överraskades på torsdagsförmiddagen.

Förberedelserna oroar Stars: "Vi ligger efter"

Premiär på lördag – tränaren "Jotti" menar att det finns frågetecken kring lagets status.

Vägarbete stänger korsning i Surahammar

Så påverkas trafiken av arbetet.

Tung start för Kungsörs IBK

Blev överkörda i säsongspremiären.

Miljonsatsning på vården i länet

Så fördelas pengarna.

Personbil stod i lågor

Bilbrand i Köping under natten.

Lundholm: "Vi får ju matchen dit vi vill egentligen"

Suratränaren besviken efter 0–5-förlusten.

Larm om röklukt i flerfamiljshus

Larmet inkom under onsdagskvällen.

Storförlust för Köping HC

Topplaget gjorde processen kort.

IFK Arboga föll tungt mot Grums

Ny förlust för Arboga.

Lastbil orsakade stopp på E18

Motorhaveri orsakade trafikproblem.

Kungsörsbo i tvist med Turkish Airlines

Anmäler flygbolaget till ARN.

Tävling: Vinn biljetter till Stars premiär

Ta chansen att se högklassig basket.

Stillastående fordon på E18 – risk för köer

Personbil med släp stoppar upp trafiken.

Ny ägare tar över Componenta

Så påverkas verksamheten i Virsbo.