KöpingMolnigt

Magazin24

SPF Seniorerna Köpingshus har rest till Vilnius

Tidigt tisdagsmorgon förra veckan klev 42 förväntansfulla seniorer på bussen på Tunadalsparkeringen för avresa till Arlanda och sedan flyg till Vilnius.

Insänt · 3 sep, 2017 kl. 09:45

Tack vare den tidiga avresan fick vi en nästan heldag i Vilnius som efter avlämning av väskor på hotellet och lunch på någon av de närbelägna restaurangerna fick vi en rejäl rundtur i staden med flera olika stopp för att kolla utsikt, bese kyrkor och som avslutning gå genom gamla staden för att samtidigt få en liten glimt av vad vi kan göra när vi har möjlighet att gå på egen hand. Incheckning på hotellet och snart väntade en trerättersmiddag. Det var vällagat och gott.

Andra dagen blev det en lite längre busstur till Trakai ett slott i nästan Törnrosastil. Mycket trappar att gå i och intressant historia att få del av med storfurstar och allehanda intriger. Trakai och slottet nämns i skrifterna redan 1337. Staden Trakai fungerade långa tider som administrativt centrum när Litauen var en del av Polen. Att uppsnappa allt som vår lokala guide berättade hann vi inte med.

På slottsgården fanns olika anordningar för bestraffningar av fångar mm och några demonstrerade lite riddarstrider. Efter en god lunch, även den trerätters, styrde bussen mot Litauens näst största stad, Kaunas, som historiskt har varit ledande i landets ekonomiska, akademiska och kulturella utveckling. Här finns det romersk-katolska ärkebiskopssäte i Litauen. Två floder flyter samman här och den största vattenreservoaren i Litauen finns här.

Resten av resan fick vi planera efter eget huvud och många av oss gick till det närbelägna KGB-museet där vi kunde ta del av dokumentation över hemskheter som ägt rum i landet och riket innan Litauen blev fritt igen 1991. Sedan var det många av oss som besökte kyrkor, marknader mm.

Efter den ”sedvanliga” trerättersmiddagen passade Åke Lindström på att tacka resekommittén, Inga och Börje och reseledaren för ett mycket väl genomfört arrangemang.

Avslutningsdagen tillbringades på olika besök i både den gamla delen av staden och där många av oss passade på att prova på lunchmeny med lokal karaktär.

Innan resan avslutades med Götlunda Buss, greppade vår ordförande Veine Eliasson mikrofonenochframförde allas tack för en bra resa, god mat och där allt klaffade och hoppades att hösten med våra aktiviteter i SPF Seniorerna Köpingshus ska locka många att delta. Närmast kommer upptaktsträffen 7 september.Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Mälarenergi ska spåra läckor – kan innebära grönfärgat vatten

Västra Mälardalen Endast varmvattnet påverkas.

Wiker hyllar Arboga Södras klassvärvning

Fotboll Dervis Grabus, 23, var en av seriens bästa spelare i division 2 i fjol.Det är inte konstigt att ­Arboga Södra-tränaren ­Mikael Wiker är nöjd med sitt senaste nyförvärv. "En...

”Människohandel finns utanför storstäderna”

Kungsör När begreppet trafficking nämns vill människor gärna tänka att det endast förekommer i större städer, men polisen och författaren Simon Häggström menar att det finns överallt.

Körkortslös förare får fängelsestraff

Stoppades körandes två gånger på kort tid.

Ny vattenläcka upptäckt i Köping

”Vi kommer att laga den så fort som möjligt”

Filip Hammar rörd efter fotbollslandslagets hyllning

Blågult fick privat visning av Tårtgeneralen – gav stående ovationer.

Dikt: Vårdagjämning

Kerstin Williamsson från Arboga har skrivit en vårig dikt.

Sång, dans och lite naket när Arbogarevyn gör comeback

I två år har Arbogas invånare fått klara sig utan Arbogarevyn, men nu gör föreningen en efterlängtad comeback.

HHK får behålla poängkungen: "Ledande spelare"

"Kommer att göra många viktiga poäng nästa säsong om han håller sig frisk och kry".

Fritidsbank öppnar i Köping

"Ett viktigt initiativ som gör det möjligt för alla att prova på alla möjliga idrotter och aktiviteter".

Larm om trafikolycka – bilen borta från platsen

Uppdaterad. Larmet inkom under onsdagsmorgonen.

Val 2018: Stor enkät med politikerna i Hallstahammar

Magazin24 tar tempen på de lokala partierna inför valet.

Stekhet Garman ledde IFK Arboga vidare i kvalet

18-åringen stor matchvinnare när Skälby besegrades.

Bil började brinna utanför Surahammar

Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka.

Här får kommunerna mest i nattisbidrag

Så ser statistiken ut i Västra Mälardalen.

"Osten" återvänder till Hallstahammars SK

Meriterat nyförvärv till division 5-klubben.