Köping22°Klart

Magazin24

21-åring döms till fängelse för grovt rån och vansinneskörning

Mannen stal en handväska och knivhotade en person vid en butik i Köping för att sedan köra vårdslöst i trafiken innan polisen kunde stoppa mannen.

Köping · 27 sep, 2017 kl. 14:56

Det var i början av augusti som en kvinna blev utsatt för en väskryckning i en butik i Köping. När gärningsmannen flydde knivhotades en annan man som befann sig i butiken.

Därefter flydde mannen, som var 20 år vid tillfället, från platsen i en bil. Flera polispatruller följde efter och efter en lång jakt i hög hastighet tog flykten stopp i höjd med Norakorset där bilen körde i diket efter att först ha kört in i en annan bil.

LÄS MER: Flyende väskryckare orsakade trafikolycka

Gärningsmannen, som i dag är 21 år gammal och hemmahörande i Örebro län, greps efteråt och har suttit häktad sen den 11 augusti.

Under onsdagen dömdes den 21-årige mannen till två års fängelse. Totalt döms mannen för elva olika brott (misshandel, olaga hot vid tre tillfällen, stöld vid två tillfällen, grov stöld vid fem tillfällen, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse, hot mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott). Bland annat det grova rånet och olaga hotet vid butiken i Köping.

Dessutom döms mannen att betala totalt 98 500 kronor i skadestånd till 13 olika målsäganden.

21-åringen förekommer redan under tolv avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som i januari till skyddstillsyn för liknande brott.

"Tingsrätten noterar att flertalet av de gärningar som har ett högt straffvärde ligger i tiden endast någon eller ett par månader innan NN:s 21-årsdag. NN har gällande väskstölderna alldeles uppenbart valt ut brottsoffer med mer begränsad möjlighet att värja sig från den aktuella brottsligheten genom att välja ut äldre kvinnor. Detta anser tingsrätten i likhet med åklagaren vara en försvårande omständighet. Med hänsyn till återfallen i brott under pågående skyddstillsyn, straffmätningsvärdet samt brottens art finns inte utrymme för annan påföljd än fängelse. Även med beaktande av NN:s relativa ungdom föreligger särskilda skäl för fängelse. Den övervägande delen av brottsligheten ska behandlas som ny brottslighet och har förövats under sommaren 2017. Ett par gärningar har NN begått innan den tidigare domen och dessa ska därför betraktas som nyupptäckt brottslighet. Brottet hot mot tjänsteman begicks dessutom innan de nya reglerna i 34 kap. brottsbalken trädde i kraft. Även med beaktande av dessa förhållanden dömer tingsrätten NN särskilt till fängelse två år".Andra har också läst

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Gryningspyromanen döms till 2 år och 8 månaders fängelse

Den 54-årige mannen döms för bland annat försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.