KöpingMulet

Magazin24

21-åring döms till fängelse för grovt rån och vansinneskörning

Mannen stal en handväska och knivhotade en person vid en butik i Köping för att sedan köra vårdslöst i trafiken innan polisen kunde stoppa mannen.

Köping · 27 sep, 2017 kl. 14:56

Det var i början av augusti som en kvinna blev utsatt för en väskryckning i en butik i Köping. När gärningsmannen flydde knivhotades en annan man som befann sig i butiken.

Därefter flydde mannen, som var 20 år vid tillfället, från platsen i en bil. Flera polispatruller följde efter och efter en lång jakt i hög hastighet tog flykten stopp i höjd med Norakorset där bilen körde i diket efter att först ha kört in i en annan bil.

LÄS MER: Flyende väskryckare orsakade trafikolycka

Gärningsmannen, som i dag är 21 år gammal och hemmahörande i Örebro län, greps efteråt och har suttit häktad sen den 11 augusti.

Under onsdagen dömdes den 21-årige mannen till två års fängelse. Totalt döms mannen för elva olika brott (misshandel, olaga hot vid tre tillfällen, stöld vid två tillfällen, grov stöld vid fem tillfällen, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse, hot mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott). Bland annat det grova rånet och olaga hotet vid butiken i Köping.

Dessutom döms mannen att betala totalt 98 500 kronor i skadestånd till 13 olika målsäganden.

21-åringen förekommer redan under tolv avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som i januari till skyddstillsyn för liknande brott.

"Tingsrätten noterar att flertalet av de gärningar som har ett högt straffvärde ligger i tiden endast någon eller ett par månader innan NN:s 21-årsdag. NN har gällande väskstölderna alldeles uppenbart valt ut brottsoffer med mer begränsad möjlighet att värja sig från den aktuella brottsligheten genom att välja ut äldre kvinnor. Detta anser tingsrätten i likhet med åklagaren vara en försvårande omständighet. Med hänsyn till återfallen i brott under pågående skyddstillsyn, straffmätningsvärdet samt brottens art finns inte utrymme för annan påföljd än fängelse. Även med beaktande av NN:s relativa ungdom föreligger särskilda skäl för fängelse. Den övervägande delen av brottsligheten ska behandlas som ny brottslighet och har förövats under sommaren 2017. Ett par gärningar har NN begått innan den tidigare domen och dessa ska därför betraktas som nyupptäckt brottslighet. Brottet hot mot tjänsteman begicks dessutom innan de nya reglerna i 34 kap. brottsbalken trädde i kraft. Även med beaktande av dessa förhållanden dömer tingsrätten NN särskilt till fängelse två år".Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Här är helgens träningsmatcher

Fotboll Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Köping Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.

Wiker hyllar Arboga Södras klassvärvning

Dervis Grabus, 23, var en av seriens bästa spelare i division 2 i fjol.Det är inte konstigt att ­Arboga Södra-tränaren ­Mikael Wiker är nöjd med sitt senaste nyförvärv. "En...

”Människohandel finns utanför storstäderna”

När begreppet trafficking nämns vill människor gärna tänka att det endast förekommer i större städer, men polisen och författaren Simon Häggström menar att det finns överallt.

Körkortslös förare får fängelsestraff

Stoppades körandes två gånger på kort tid.