KöpingMolnigt

Magazin24

Josefine blottar sitt inre med egenskriven bok

Under hela sitt liv har Josefine setts som en glad tjej, men i december 2015 började hon skriva en bok med målet att inte hålla tillbaka.

Köping · 30 jun, 2017 kl. 08:13

Köpingstjejen Josefine Sidebäck är bara 22 år gammal men kan redan titulera sig som författare. I början av juni släpptes boken ”Det gör ont när hjärtat brister”. Utöver detta pluggar hon till gymnasielärare vid Uppsala universitet, är skribent för Polemik.nu samt driver instagramkontot ”texteravjosefine”.

– Och nu kan jag säga att jag är författare också. Vilket känns sjukt. Jag menar, jag ser liksom mig själv som hon Jossan som skrattar åt sina egna skämt, stressar inför tentor, skriver om känslor och dricker rosévin med vänner i gräset varma sommarkvällar. Så, det är väl mer det som kanske definierar mig än något annat, egentligen.

Intresset för det skrivna ordet har alltid varit stort för Josefine.

– Jag har alltid älskat att skriva. När jag var yngre var det mest berättelser och noveller, men när jag kom upp i tonåren byttes detta ut mot låttexter, citat och dagböcker. 

Vad var det som fick dig att börja skriva en bok?

– Jag har alltid varit ”glada Josefine” som sprider energi, oavsett hur mycket sorg som funnits i mitt hjärta. Så, i december 2015 började jag skriva en bok med målet att inte hålla tillbaka. Det blev mitt sätt att bearbeta och förstå. Ett projekt som tillslut skulle leda till att jag i text fick berätta för andra att jag inte mått så jäkla bra, berättar hon.

Sedan dess har Josefine arbetat med boken parallellt med sina studier.

– Det har såklart varit en tidskrävande process. Det tänker jag inte sopa under mattan. Vissa dagar satt jag från 07-17 och arbetade med boken för att resten av kvällen plugga fram till läggdags. Det har varit tårar, för lite sömn och bortprioriteringar men det har även varit lycka, stolthet och overklig glädje. Jag har växt som människa, börjat förstå mig själv och bevisat för mig själv hur stark jag kan vara om jag bara vill. 

”Det gör ont när hjärtat brister” behandlar psykisk ohälsa, kärlek, livet och tystnad genom korta självbiografiska kapitel. 

– Jag var så trött på att läsa om psykisk ohälsa i vetenskapliga och medicinska termer. Jag ville ha verklighetsförankring. Och jag tänkte att fler kanske känner samma sak som jag. Därför har jag försökt beskriva hur vardagen kan se ut när man inte mår bra. Jag har försökt knyta an det psykiska till det fysiska. Hur det känns i kroppen vid ångestattacker, sorg och när hjärtat går i bitar. Jag vill göra det okej att inte må bra och detta är mitt sätt att bidra till det. Det är fruktansvärt att så många människor går sönder i tystnad. Ingen ska behöva känna sig ensam, säger Josefine bestämt. 

Hur känns det nu när boken är publicerad?

– Det känns overkligt. Det är det enda jag kan säga. Vissa kvällar känns det som att om jag går och lägger mig, så kommer jag vakna upp dagen efter och inse att allt är en dröm. Att okej, vissa drömmar känns bara väldigt verkliga när man sover. Någonstans förstår jag ju att det inte är så, såklart. Men ändå, ändå känns det alldeles för bra för att vara sant. Jag hade aldrig klarat detta utan stöttning av vänner och familj. 

Din bok tar upp tunga ämnen, hur har människor i din närhet reagerat?

– Den som som tagit detta hårdast är min mamma. Och jag vill verkligen poängtera att hon aldrig hade kunnat göra något annorlunda. Hon är en sådan där powerkvinna som gör allt för sina barn. Och det är vad som har gjort mest ont. Att hon ens för en sekund fått känslan av att hon inte gjort vad hon kan för mig. För det har hon. Varenda sekund, varenda minut. Det är bara det att jag inte varit öppen för att ta emot vad hon kan ge. Men nu, nu är jag redo, avslutar Josefine.Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Krogkollen: Vecka 12

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Innebandy Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Lilla India blir Stora Torget 3: "Vill testa något nytt"

Köping Restaurangen byter namn och koncept.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

Köping "Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Skåpbil började brinna under färd

Uppdaterad. Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.