Köping26°Lätt molnighet

Magazin24

Josefine blottar sitt inre med egenskriven bok

Under hela sitt liv har Josefine setts som en glad tjej, men i december 2015 började hon skriva en bok med målet att inte hålla tillbaka.

Köping · 30 jun, 2017 kl. 08:13

Köpingstjejen Josefine Sidebäck är bara 22 år gammal men kan redan titulera sig som författare. I början av juni släpptes boken ”Det gör ont när hjärtat brister”. Utöver detta pluggar hon till gymnasielärare vid Uppsala universitet, är skribent för Polemik.nu samt driver instagramkontot ”texteravjosefine”.

– Och nu kan jag säga att jag är författare också. Vilket känns sjukt. Jag menar, jag ser liksom mig själv som hon Jossan som skrattar åt sina egna skämt, stressar inför tentor, skriver om känslor och dricker rosévin med vänner i gräset varma sommarkvällar. Så, det är väl mer det som kanske definierar mig än något annat, egentligen.

Intresset för det skrivna ordet har alltid varit stort för Josefine.

– Jag har alltid älskat att skriva. När jag var yngre var det mest berättelser och noveller, men när jag kom upp i tonåren byttes detta ut mot låttexter, citat och dagböcker. 

Vad var det som fick dig att börja skriva en bok?

– Jag har alltid varit ”glada Josefine” som sprider energi, oavsett hur mycket sorg som funnits i mitt hjärta. Så, i december 2015 började jag skriva en bok med målet att inte hålla tillbaka. Det blev mitt sätt att bearbeta och förstå. Ett projekt som tillslut skulle leda till att jag i text fick berätta för andra att jag inte mått så jäkla bra, berättar hon.

Sedan dess har Josefine arbetat med boken parallellt med sina studier.

– Det har såklart varit en tidskrävande process. Det tänker jag inte sopa under mattan. Vissa dagar satt jag från 07-17 och arbetade med boken för att resten av kvällen plugga fram till läggdags. Det har varit tårar, för lite sömn och bortprioriteringar men det har även varit lycka, stolthet och overklig glädje. Jag har växt som människa, börjat förstå mig själv och bevisat för mig själv hur stark jag kan vara om jag bara vill. 

”Det gör ont när hjärtat brister” behandlar psykisk ohälsa, kärlek, livet och tystnad genom korta självbiografiska kapitel. 

– Jag var så trött på att läsa om psykisk ohälsa i vetenskapliga och medicinska termer. Jag ville ha verklighetsförankring. Och jag tänkte att fler kanske känner samma sak som jag. Därför har jag försökt beskriva hur vardagen kan se ut när man inte mår bra. Jag har försökt knyta an det psykiska till det fysiska. Hur det känns i kroppen vid ångestattacker, sorg och när hjärtat går i bitar. Jag vill göra det okej att inte må bra och detta är mitt sätt att bidra till det. Det är fruktansvärt att så många människor går sönder i tystnad. Ingen ska behöva känna sig ensam, säger Josefine bestämt. 

Hur känns det nu när boken är publicerad?

– Det känns overkligt. Det är det enda jag kan säga. Vissa kvällar känns det som att om jag går och lägger mig, så kommer jag vakna upp dagen efter och inse att allt är en dröm. Att okej, vissa drömmar känns bara väldigt verkliga när man sover. Någonstans förstår jag ju att det inte är så, såklart. Men ändå, ändå känns det alldeles för bra för att vara sant. Jag hade aldrig klarat detta utan stöttning av vänner och familj. 

Din bok tar upp tunga ämnen, hur har människor i din närhet reagerat?

– Den som som tagit detta hårdast är min mamma. Och jag vill verkligen poängtera att hon aldrig hade kunnat göra något annorlunda. Hon är en sådan där powerkvinna som gör allt för sina barn. Och det är vad som har gjort mest ont. Att hon ens för en sekund fått känslan av att hon inte gjort vad hon kan för mig. För det har hon. Varenda sekund, varenda minut. Det är bara det att jag inte varit öppen för att ta emot vad hon kan ge. Men nu, nu är jag redo, avslutar Josefine.Andra har också läst

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Arboga Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Gryningspyromanen döms till 2 år och 8 månaders fängelse

Den 54-årige mannen döms för bland annat försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Boende vandaliserade HVB-hem

Slog sönder flertalet fönster och kastade sten på personal.

Viltolyckorna fortsätter öka i antal

Stora viltstammar är en förklaring till utvecklingen.

Så blir torsdagens väder

Fortsatt mycket varmt i regionen.

Ordningsvakter ska skapa trygghet i Hallstahammar

Polisen: "Närvaro gör folk tryggare".

Klart: Han blir ny assisterande tränare i Köping Stars

28-åringen har skrivit på för två säsonger.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.