Köping
18:00 | 9 februari 2018

Linus lever på att gräva digitalt guld

Vad är det som lockar folk att flytta till Köping? Stockholmaren Linus D­unkers har ett annorlunda svar på den frågan: Att kunna leva på den digitala valutan Bitcoin.

Linus Dunkers har byggt en anläggning för så kallad "mining" av Bitcoin. Foto: Björn Blomgren

John F. Kennedys rådgivare Warren Bennis sa en gång att framtidens fabrik bara kommer att bestå av en människa och en hund som vaktar människan från att röra maskinerna.

I Linus Dunkers ”mining-gruva” har det sånär blivit verklighet. Det är bara hunden som saknas…

Vid första anblicken är Dunkers verksamhet en blandning av science fiction och en öde industrilokal. På ett fabriksgolv i Köping står hårddiskar och sladdar och jobbar för fullt.

Datautrustningen drar ström för en miljon kronor i månaden, men den jobbar också dag och natt med att gräva det digitala guldet som är Linus Dunkers levebröd sedan han lämnade sin fasta anställning för tre år sedan.

För att besvara frågan hur en nybliven Köpingsbo kan få allt det här att gå runt måste vi börja från början.

Vad är en kryptovaluta? 

Hur kan ”guld” vara digitalt? 

Och vad i all världen ska man använda Bitcoins till?!

Dunkers kom, ironiskt nog, i kontakt med nymodigheten Bitcoin via en äldre herre som hade för vana att investera i udda projekt. Därefter blev han intresserad av kryptovalutor.

Bitcoin är i dag det största exemplet på ett sådant betalningsmedel. En kryptovaluta är en digital valuta som liknar pengar. Linus Dunkers ser också stora likheter mellan guld och Bitcoin.

– Liknelsen med guld stämmer ganska väl in på många sätt. Det finns en begränsad mängd, det är väl den största likheten med guld och den största olikheten med traditionella valutor som kan tryckas i överflöd. Såna problem har man inte med Bitcoin, för det är förutbestämt exakt hur mycket det ska bli. Det kommer bara att finnas 21 miljoner Bitcoin-mynt som mest.

Med det svaret i åtanke går det att få ett hum om vad Linus Dunkers affärsverksamhet egentligen går ut på: att avsätta processorkraft till Bitcoin-nätverket, och i gengäld ha chansen att belönas med nya digitala mynt.

– Numera kan man alltså köpa specialbyggda servrar, koppla in dem mot internet och el, och så genererar de din lön. Det har verkligen aldrig gått förut. Det är lite för bra för att vara sant. Nu är det en reell möjlighet.

Men ingenting varar för evigt. I takt med att färre nya Bitcoin-mynt släpps vet Dunkers att det kommer en dag då hans verksamhet inte längre är hållbar. 

– Jag ser ”mining” som ett bra sätt att starta andra verksamheter, som vissa inte alls har med Bitcoin, blockkedjor eller digitala valutor att göra. För jag har ingen aning om hur länge det här kommer vara lönsamt.

Vad tror du att Bitcoins kommer betyda i framtiden? Är det något ”vanligt folk” behöver bry sig om?

– Man kan förstå att det har stor påverkan i vissa länder där man inte kan lita på bankerna. Eller du kanske inte har pengarna för att starta ett konto. Bitcoin är mer för de som inte har något alternativ, för dem är det här jättestort. Det öppnar upp en möjlighet att vara en del av den finansiella världen.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-