Krönika
12:00 | 25 februari 2018

Alla andra hinner – men inte jag

“Alla andra hinner träna, jobba, laga mat, städa, skjutsa barnen till träningen och umgås med familjen, men jag hinner ju ingenting. Vad gör jag för fel?”.

En av de allra vanligaste frågorna jag stöter på i mitt yrke som personlig tränare är hur jag ska hinna få in träningen i vardagen. Och allt som oftast är svaret detsamma, du måste tänka långsiktigt, realistiskt och hållbart.

Det största problemet vi har i samhället idag är våra förväntningar på oss själva och omgivningen. Att som ensamstående trebarnsförälder hinna träna två timmar om dagen, sju dagar i veckan, när du dessutom jobbar heltid, är varken realistiskt eller hållbart i längden.Dessa förväntningar har under de senaste åren ökat, i takt med att de sociala medierna har skjutit i höjden.

”Vad har de socialamedierna med detta att göra?”

Vi ser vår granne, kollega eller lagkamrat lägga ut bilder där han/hon ligger utslagen på golvet efter “ett stenhårt träningspass”, står i sporthallen och beundrar sitt barn eller bilder på sin nylagade mat så fint upplagd att du knappt vågar äta det.

Men ser varje dag ut såhär? Självklart inte.

“Du har oftast mer tid än du tror!”

Det du ser på sociala medierna är oftast bara de finare stunderna där personen bakom kameran vill visa upp sig från sin bästa sida.

Detta får oss gärna att vilja rannsaka oss själva som individer och ifrågasätta våra handlingar.

Dämpa förväntningarna

Vår vardag i dagsläget kanske bara tillåter oss att träna tre dagar i veckan, nöj dig med det. Att på sikt ha som mål att till exempel träna fem dagar i veckan är jättebra, men att gå från noll träningspass i veckan till fem är inte alltid realistiskt eller direkt hållbart.

Genom att dämpa förväntningarna på oss själva och inse att dygnet enbart har 24 timmar kommer vi minska vardagsstressen och på sikt även börja må bättre och lättare kunna få in träningen som en del av vår vardag.

Strukturera upp din vardag

Börja med att skriva ner alla veckans sju dagar på ett papper. Därefter skriver du in alla fasta tider som finns i din vardag, exempelvis jobb och barnens aktiviteter.

När du strukturerat upp de tiderna som utpräglar din vecka har du fått en tydlig bild av när du har möjlighet att planera in träningen.

När du kommit fram till vilka dagar du har möjlighet att träna ser du till att tidsbestämma dessa och prioritera de lika mycket som ditt jobb.

“Kom ihåg, ett pass är 100% mer än inget pass!”

Varför då?

För att träningen är någonting vi lätt kan skjuta upp när andra saker kommer i vägen, som till exempel fikastunden med vår bästa kompis.

Här ovan ser du ett exempel på hur en veckoplanering kan se ut.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-