Köping22°Klart

Magazin24

Arboga och Sverige utan alternativ

Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går åt det hålle­t.

Krönika · 23 sep, 2017 kl. 11:19

Denna månad kom regeringen överens med Vänsterpartiet om att föreslå vinsttak för privata välfärdsföretag inom skola och omsorg.

Vänsterpartiet har trots sin historiska belastning fått igenom många förslag, som tack för funktionen som stödparti åt socialdemokraterna och miljöpartiet.

Historisk belastning?

Jag behöver inte gå tillbaka till den som, jämte Hitler, var en av historiens största massmördare och hette Stalin.

Det räcker att notera att vår vänsterledare Jonas Sjöstedt gratulerade det nordkoreanska folket när det fick Kim Jong-Ung som ny ledare.

Kim, ni vet, han som satsar enorma resurser på att tillverka kärnvapen samtidigt som 70 procent av hans befolkning inte har tillräckligt med mat.

I förra veckans Magazin24 läste jag om en praktikants skrämmande inblick i ett äldre­boende i Arboga. Insändarskribenten hade där, under sin utbildning till undersköterska, upplevt en kombination av oansvarighet och en föraktfull inställning till boende som fanns bland personalen.

Praktikantens rapport förde tankarna tillbaka till det sammanträde med Arboga kommunfullmäktige där det beslut fattades som gav kommunen monopol på att driva äldreboenden i Arboga.

Dåvarande kommunalrådet Olle Ytterberg, s, hade minuterna innan stått och skrutit om hur bra Attendo Care skött äldreboendena Götgården och Trädgården.

Men han stödde ändå beslutet som gav det kommunala monopol som nu råder ... och som gör att den personal som inte trivs med kommunen som arbetsgivare inte har något alternativ, samtidigt som de boende som vantrivs där de nu är inte kan byta till ett privat vårdbolag.

Kommunalt monopol i omsorgen ger ingen högre kvalitet. Det blir då inte heller någon tävling om vem som är bäst på att få personal och boende att trivas.

Som Olle Ytterberg förklarade den där gången i fullmäktige, så hade även kommunens äldreboenden blivit bättre tack vare att Attendo Care hade hand om Götgården och Trädgården.

Men det var då det. Nu vill vänsterpartierna försvåra för alla landets privata vårdbolag. Och då blir det kommunerna som ensamma tvingas bygga de ungefär 300 nya äldreboenden som behövs de närmaste åren.

Vilka gigantiska skattehöjningar det måste medföra!

Trösten i bedrövelsen?

Jo, det finns säkert så många kloka riksdagsledamöter att det räcker för att rösta ner förslaget från regeringen och Vänsterpartiet.

Det är det fina med en demokrati, att alla partier får komma med förslag – men också att alla förslag kan granskas av många innan det blir något beslut.Andra har också läst

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Gryningspyromanen döms till 2 år och 8 månaders fängelse

Den 54-årige mannen döms för bland annat försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.