Köping11°Duggregn

Magazin24

Arboga och Sverige utan alternativ

Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går åt det hålle­t.

Krönika · Publicerad 23 september, 2017 kl. 11:19

Denna månad kom regeringen överens med Vänsterpartiet om att föreslå vinsttak för privata välfärdsföretag inom skola och omsorg.

Vänsterpartiet har trots sin historiska belastning fått igenom många förslag, som tack för funktionen som stödparti åt socialdemokraterna och miljöpartiet.

Historisk belastning?

Jag behöver inte gå tillbaka till den som, jämte Hitler, var en av historiens största massmördare och hette Stalin.

Det räcker att notera att vår vänsterledare Jonas Sjöstedt gratulerade det nordkoreanska folket när det fick Kim Jong-Ung som ny ledare.

Kim, ni vet, han som satsar enorma resurser på att tillverka kärnvapen samtidigt som 70 procent av hans befolkning inte har tillräckligt med mat.

I förra veckans Magazin24 läste jag om en praktikants skrämmande inblick i ett äldre­boende i Arboga. Insändarskribenten hade där, under sin utbildning till undersköterska, upplevt en kombination av oansvarighet och en föraktfull inställning till boende som fanns bland personalen.

Praktikantens rapport förde tankarna tillbaka till det sammanträde med Arboga kommunfullmäktige där det beslut fattades som gav kommunen monopol på att driva äldreboenden i Arboga.

Dåvarande kommunalrådet Olle Ytterberg, s, hade minuterna innan stått och skrutit om hur bra Attendo Care skött äldreboendena Götgården och Trädgården.

Men han stödde ändå beslutet som gav det kommunala monopol som nu råder ... och som gör att den personal som inte trivs med kommunen som arbetsgivare inte har något alternativ, samtidigt som de boende som vantrivs där de nu är inte kan byta till ett privat vårdbolag.

Kommunalt monopol i omsorgen ger ingen högre kvalitet. Det blir då inte heller någon tävling om vem som är bäst på att få personal och boende att trivas.

Som Olle Ytterberg förklarade den där gången i fullmäktige, så hade även kommunens äldreboenden blivit bättre tack vare att Attendo Care hade hand om Götgården och Trädgården.

Men det var då det. Nu vill vänsterpartierna försvåra för alla landets privata vårdbolag. Och då blir det kommunerna som ensamma tvingas bygga de ungefär 300 nya äldreboenden som behövs de närmaste åren.

Vilka gigantiska skattehöjningar det måste medföra!

Trösten i bedrövelsen?

Jo, det finns säkert så många kloka riksdagsledamöter att det räcker för att rösta ner förslaget från regeringen och Vänsterpartiet.

Det är det fina med en demokrati, att alla partier får komma med förslag – men också att alla förslag kan granskas av många innan det blir något beslut.Andra har också läst
  • Cornelis hade rätt om Vafab

    Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
  • Hur räknar Magdalena?

    Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...


Trafikolycka orsakade skada på vattenledning

Arboga Larmet inkom vid 15.45-tiden.

Ungdomsmottagningarna vill nå ut bättre till ungdomar

Västra Mälardalen Genomför kampanj under hösten.

Polisen beslagtog A-traktor

Gick fortare än tillåtet.

16-årig flicka till sjukhus efter krock

Fördes till Västerås med ambulans.

Djup kris för kättingtillverkare

Ramnäs bruk har varslat 43 personer, snart är förhandlingarna klara.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

På tingsrättens agenda: Mordförsök i Arboga

Under tisdagen ska de två män som är åtalade för mordförsök och medhjälp till mordförsök infinna sig i Västmanlands tingsrätt.

Larm om brand i lägenhetshus

Räddningstjänst har larmats.

Vattnet i Kvicksund drickbart igen

Nu slipper invånarna koka vattnet.

Efter derbykrossen – KHC-esset tar plats i veckans lag

Uppmärksammas efter starka insatsen mot rivalen.

Larm om lägenhetsbrand – var ofarligt

Vid 14-tiden inkom larmet.

Bakaxel på bil började glöda

Räddningstjänsten fick rycka ut.

Begränsad framkomlighet när buskar tas bort

"Vi ber om hänsyn under arbetets gång och följ gällande skyltning".

Fiskeresultat från 14 oktober

Resultat från Mälardalens Tävlingsfiskare.

Färre söker vård efter övergrepp

Rejäl minskning de senaste åren.

Nattlig utryckning till butik

Polisen utreder ett inbrott i Götlunda handelsbod.

Blytung omgång för de lokala lagen i Hockeyettan

Köping, Sura och Arboga förlorade.

Stjärnduon i form när VM vände och vann

Firma Carlsson/Amsköld producerade framåt.