KöpingKlart

Magazin24

Att möta framtiden är att våga

Krönikören Jan Kallberg tycker till.

Krönika · Publicerad 28 april, 2017 kl. 17:07

Västra Mälardalen söker hitta en plats där man attraherar skattekraft, utveckling och framåtblickande. Det är lite att ha kakan kvar men ändå äta upp den eftersom kommunerna i Västra Mälardalen opererar efter samma paradigm som rått sedan 1970-talet. 

Det är björkfanérsmöbler och döende kontorsväxter. Nummerskivetelefoner har ersatts med mobiltelefoner. Det är lite som att backa in bussen i garaget. Man börjar i fel ända. Bara för att kommunerna behöver skatteintäkter och öka sin skattebas betyder det inte att folk behöver attraheras till Västra Mälardalen. 

Över sju miljarder människor lever på den här planeten ett helt liv utan att ens veta om att Kungsör existerar – och särskilt en förkrossande del av dagens svenskar.

För det första, kommuner kan inte kommendera fram intresse men styr instrument att göra det. Västra Mälardalens största fördel för den som tänker börja bo i KAK är tågnätet och det centrala läget. Låt oss börja med att titta på Köping. Den stora volymen lägenheter ligger utmed Ringvägen och Furuvägen i riktning mot Odensvi och Sundsvall. 

Att man inte redan byggt från sjukhuset ner mot stationen 4 – 5 våningshus är något som jag inte förstår. Storstadsbor räknar minuter. Du kan åka Stockholm C – Köping på en timme och tjugo minuter – därefter tar det trettio minuter att trassla sig på cykel halvvägs till Fagersta där lägenheterna finns. Värre blir det från Örebro – det tar trettio minuter till Köping och sedan lika länge att ta sig till Ringvägen. 

Om KAK kommuner hade varit beredda att bygga flervåningshus nära järnvägsstationena hade man fått en mer positiv befolkningsutveckling när folk som redan har skapliga jobb söker sig till orten och betalar kommunalskatt utan att kräva alltför mycket service. Människor flyttar till orten som passar deras livsstil – inte för att orten behöver deras skattekraft.  

För det andra, ett av kommunernas starkaste konkurrensmedel är att visa för medborgarna vad man gör med deras pengar. Det kan låta simpelt men med stigande kommunalskatter runt hörnet när integrationen av senaste årens immigration rullas över på kommunerna och med en åldrade befolkning så är transparens och ansvar ett konkurrensmedel. 
Det är helt logiskt sett från skattebetalarnas perspektiv. Människor har alternativ. Det gör att de som idag jobbar i Eskilstuna och Västerås och funderar på att bosätta sig i KAK tänker 10, 15 och 20 år framåt innan de köp en två-tremiljonersvilla. Så de kan välja mellan ett tiotal kommuner. 

En kommun som öppet redovisar vad man gör för andras människors pengar vinner förtroende. Inget hindrar att man lägger ut avtal, reseräkningar och investeringar som PDF på Internet för invånarna att läsa. Inget hindrar att man skapar nedladdningsbara datafiler med alla utgifter man har – så medborgarna kan ta del av hur saker spenderas. 

Tekniskt är det en bagatell av göra sekretessbelagda utbetalning som sociala stöd anonymiserade. Människor gör en betydande investeringar när de köper en bostad och flyttar till en ort. En transparent och ansvarstagande kommun inger förtroende och ger bevis på att skattepengar används rätt. Det ger i sin tur skattekraft.

Om man vill ha annan inflyttning än den som kostar mer än den ger. För de har färre val. Människor som ger ökning av kommunal skattekraft har valmöjligheter. Kommunerna måste våga att möta framtiden – men det innebär att man måste lämna den komfortabla bubbla man härbärgerat länge nog i.Andra har också läst


Nu har tomten hittat hem

Västra Mälardalen Hon vann Game of Gnomes-tävlingen.

Valskogsbo dömd till fängelse

Valskog Fälls för bland annat rattfylleri och grov olovlig körning.

KLART: Här är duon som tar över KFF

Fotboll Tidigare juniortränaren ersätter Tony Andersson – och får Magazin24-journalist som assisterande.

Kolbäcksföraren nominerad till fint pris

Motorsport Tog sitt första SM-guld – nu kan han få fira igen.

ICA Maxi utsatta för fräck stöld

Stort antal tv-spel stulna från butiken.

Ytterligare ett inbrott i Köpingstrakten

Inbrott från Sundängeområdet anmält.

Inbrott i lägenhet

Tjuven eller tjuvarna tog sig in via balkongdörren.

Lösspringande häst kunde fångas in

Vistades närheten av väg 250.

Barnens rättigheter i fokus under temavecka

Barnkonventionen uppmärksammas under hela nästa vecka.

Ungdoms-SM i CNC-svarvning väntar för Ullvielever

Kyle Laffoley och Christian Segersvärd från Ullvigymnasiet laddar för ungdoms-SM.

Stars redo för tuffa bortafighter: "Två viktiga matcher"

Coach "Jotti" om helgens täta matchande.

IFK tar in förstärkning från Allsvenskan

Duo från IK Oskarshamn ansluter i två matcher.

Inspelningen av Lyxfällan resulterade i en vänskap

Köpingsentreprenören Tove Åkerman Stenman fick en viktig roll i Jockes liv.

Sveriges starkaste utses i Kungsör

Rejäl styrkedemonstration väntar.

Polisen stoppade bil - flera misstänkta för brott

Fyra av de fem personer som färdades i bilen misstänks för narkotikabrott.

Körde 115 km/h på 70-sträcka

22-åring blev av med körkortet.

KFF:s sista kvalmatch ställs in

Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.