Köping19°Klart

Magazin24

Att möta framtiden är att våga

Krönikören Jan Kallberg tycker till.

Krönika · 28 apr, 2017 kl. 17:07

Västra Mälardalen söker hitta en plats där man attraherar skattekraft, utveckling och framåtblickande. Det är lite att ha kakan kvar men ändå äta upp den eftersom kommunerna i Västra Mälardalen opererar efter samma paradigm som rått sedan 1970-talet. 

Det är björkfanérsmöbler och döende kontorsväxter. Nummerskivetelefoner har ersatts med mobiltelefoner. Det är lite som att backa in bussen i garaget. Man börjar i fel ända. Bara för att kommunerna behöver skatteintäkter och öka sin skattebas betyder det inte att folk behöver attraheras till Västra Mälardalen. 

Över sju miljarder människor lever på den här planeten ett helt liv utan att ens veta om att Kungsör existerar – och särskilt en förkrossande del av dagens svenskar.

För det första, kommuner kan inte kommendera fram intresse men styr instrument att göra det. Västra Mälardalens största fördel för den som tänker börja bo i KAK är tågnätet och det centrala läget. Låt oss börja med att titta på Köping. Den stora volymen lägenheter ligger utmed Ringvägen och Furuvägen i riktning mot Odensvi och Sundsvall. 

Att man inte redan byggt från sjukhuset ner mot stationen 4 – 5 våningshus är något som jag inte förstår. Storstadsbor räknar minuter. Du kan åka Stockholm C – Köping på en timme och tjugo minuter – därefter tar det trettio minuter att trassla sig på cykel halvvägs till Fagersta där lägenheterna finns. Värre blir det från Örebro – det tar trettio minuter till Köping och sedan lika länge att ta sig till Ringvägen. 

Om KAK kommuner hade varit beredda att bygga flervåningshus nära järnvägsstationena hade man fått en mer positiv befolkningsutveckling när folk som redan har skapliga jobb söker sig till orten och betalar kommunalskatt utan att kräva alltför mycket service. Människor flyttar till orten som passar deras livsstil – inte för att orten behöver deras skattekraft.  

För det andra, ett av kommunernas starkaste konkurrensmedel är att visa för medborgarna vad man gör med deras pengar. Det kan låta simpelt men med stigande kommunalskatter runt hörnet när integrationen av senaste årens immigration rullas över på kommunerna och med en åldrade befolkning så är transparens och ansvar ett konkurrensmedel. 
Det är helt logiskt sett från skattebetalarnas perspektiv. Människor har alternativ. Det gör att de som idag jobbar i Eskilstuna och Västerås och funderar på att bosätta sig i KAK tänker 10, 15 och 20 år framåt innan de köp en två-tremiljonersvilla. Så de kan välja mellan ett tiotal kommuner. 

En kommun som öppet redovisar vad man gör för andras människors pengar vinner förtroende. Inget hindrar att man lägger ut avtal, reseräkningar och investeringar som PDF på Internet för invånarna att läsa. Inget hindrar att man skapar nedladdningsbara datafiler med alla utgifter man har – så medborgarna kan ta del av hur saker spenderas. 

Tekniskt är det en bagatell av göra sekretessbelagda utbetalning som sociala stöd anonymiserade. Människor gör en betydande investeringar när de köper en bostad och flyttar till en ort. En transparent och ansvarstagande kommun inger förtroende och ger bevis på att skattepengar används rätt. Det ger i sin tur skattekraft.

Om man vill ha annan inflyttning än den som kostar mer än den ger. För de har färre val. Människor som ger ökning av kommunal skattekraft har valmöjligheter. Kommunerna måste våga att möta framtiden – men det innebär att man måste lämna den komfortabla bubbla man härbärgerat länge nog i.Andra har också läst

Skön musik i sommarkväll

Valskog Kyrkorummet är inte enbart till för gudstjänster och andakter. De flesta kyrkor har en fantastisk akustik som lämpar sig oerhört bra för musik och sång. Under sommaren bjuder...

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.