KöpingMolnigt

Magazin24

Därför firar vi påsk

Krönikören Harry Holm om påsken.

Krönika · 12 apr, 2017 kl. 12:15

PÅSKMARKNAD var det i lördags. Lyktstolparnas utsmyckning var det nya för året i Arboga. De gav en försmak av midsommar. Jag har tidigare år förundrats över påsktidens fjäderklädda gatubelysningar. Det kostade mycket pengar att få bl.a. gatlyktorna att se ut som förr i tiden – då de knappast var fjäderförsedda.

NU HAR DE pyntats med kransar i stället, och därmed fått midsommarstångens form. Det kan locka fram skämtsinnet hos dem som tror att majstången är en fornnordisk fallossymbol – vilket den enligt forskarna inte är. Vi kan ändå önska att utsmyckning utanför Rådhuset bidrar till fruktsamhet i det politiska arbetet.

DET FORNNORDISKA och asatron blir vi annars ständigt påminda om genom namnen på våra veckodagar. Idag är det t.ex. Odens dag och i morgon Tors dag. Det gläder säkert de ca 500 medlemmarna i de svenska asatroendes registrerade trossamfund. Men nu, apropå ämnet tro, så närmar vi oss något mycket aktuellt: Orsaken till att vi firar Påsk.

LÅT OSS först slå fast att Sverige är ett kristet land. Idag svarar 67 procent av svenskarna på en rak fråga att de är kristna, 5 procent kallar sig muslimer. De som går på enstaka fackliga eller politiska möten är bara en bråkdel av hur många som går på en kristen sammankomst, eller arbetar ideellt i en församling, konstaterade Göran Skytte förra månaden.

I VÄRLDENS mest spridda bok, Bibeln, sade Jesus en gång: "Står det inte skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk? Men ni har gjort det till ett rövarnäste." Dessutom retade det fariséerna – som ansåg sig lite finare än andra – att stora folkmassor jublade när Jesus red in i Jerusalem på en åsna.

DE SÅ KALLADE skriftlärda gillade inte heller att Jesus brydde sig så mycket om de utstötta, de fattiga och sjuka, och att han t.o.m. ville ha gemenskap med syndare. ”Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka”, sa då Jesu bl.a. Och han kallade rakt ut fariséerna för hycklare. Så de blev allt mer ivriga att göra sig av med honom.

DÅTIDENS allmänhet respekterade dock den där religiösa överklassen. Och alla är vi påverkbara. Så samma människohop, som strött ut palmblad framför Jesus, ropade några dagar senare ”Korsfäst, korsfäst!” Som kristen tror man att Jesus därpå dog på korset för våra synders skull. Och det var en plågsam död.

MEN GUDS räddningsprojekt för människorna slutar inte där. Jesus uppstod, på tredje dagen, till ett evigt liv tillsammans med de människor som öppet bekänner sin tro. Genom sin död och uppståndelse, för drygt 2000 år sedan, vann Jesus Kristus seger på korset, seger över döden och synden.
Därför firar vi påsk 2017.Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Nu får A-traktorförare bråttom att besikta sina fordon

Västmanland 392 A-traktorer i Västmanland riskerar körförbud.

Ny besiktningsstation har slagit upp portarna i Köping

Näringsliv Sedan ett par veckor tillbaka finns ett nytt besiktningsställe i Köping.Det är Besikta som slagit upp portarna på Ringvägen. "Att få en tid för besiktning hos oss ska inte vara...

Skåpbil började brinna under färd

Uppdaterad. Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Krogkollen: Vecka 12

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

"Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.