KöpingMolnigt

Magazin24

Därför firar vi påsk

Krönikören Harry Holm om påsken.

Krönika · Publicerad 12 april, 2017 kl. 12:15

PÅSKMARKNAD var det i lördags. Lyktstolparnas utsmyckning var det nya för året i Arboga. De gav en försmak av midsommar. Jag har tidigare år förundrats över påsktidens fjäderklädda gatubelysningar. Det kostade mycket pengar att få bl.a. gatlyktorna att se ut som förr i tiden – då de knappast var fjäderförsedda.

NU HAR DE pyntats med kransar i stället, och därmed fått midsommarstångens form. Det kan locka fram skämtsinnet hos dem som tror att majstången är en fornnordisk fallossymbol – vilket den enligt forskarna inte är. Vi kan ändå önska att utsmyckning utanför Rådhuset bidrar till fruktsamhet i det politiska arbetet.

DET FORNNORDISKA och asatron blir vi annars ständigt påminda om genom namnen på våra veckodagar. Idag är det t.ex. Odens dag och i morgon Tors dag. Det gläder säkert de ca 500 medlemmarna i de svenska asatroendes registrerade trossamfund. Men nu, apropå ämnet tro, så närmar vi oss något mycket aktuellt: Orsaken till att vi firar Påsk.

LÅT OSS först slå fast att Sverige är ett kristet land. Idag svarar 67 procent av svenskarna på en rak fråga att de är kristna, 5 procent kallar sig muslimer. De som går på enstaka fackliga eller politiska möten är bara en bråkdel av hur många som går på en kristen sammankomst, eller arbetar ideellt i en församling, konstaterade Göran Skytte förra månaden.

I VÄRLDENS mest spridda bok, Bibeln, sade Jesus en gång: "Står det inte skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk? Men ni har gjort det till ett rövarnäste." Dessutom retade det fariséerna – som ansåg sig lite finare än andra – att stora folkmassor jublade när Jesus red in i Jerusalem på en åsna.

DE SÅ KALLADE skriftlärda gillade inte heller att Jesus brydde sig så mycket om de utstötta, de fattiga och sjuka, och att han t.o.m. ville ha gemenskap med syndare. ”Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka”, sa då Jesu bl.a. Och han kallade rakt ut fariséerna för hycklare. Så de blev allt mer ivriga att göra sig av med honom.

DÅTIDENS allmänhet respekterade dock den där religiösa överklassen. Och alla är vi påverkbara. Så samma människohop, som strött ut palmblad framför Jesus, ropade några dagar senare ”Korsfäst, korsfäst!” Som kristen tror man att Jesus därpå dog på korset för våra synders skull. Och det var en plågsam död.

MEN GUDS räddningsprojekt för människorna slutar inte där. Jesus uppstod, på tredje dagen, till ett evigt liv tillsammans med de människor som öppet bekänner sin tro. Genom sin död och uppståndelse, för drygt 2000 år sedan, vann Jesus Kristus seger på korset, seger över döden och synden.
Därför firar vi påsk 2017.Andra har också läst
  • Cornelis hade rätt om Vafab

    Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
  • Hur räknar Magdalena?

    Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
  • Arboga och Sverige utan alternativ

    Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


KFF:s sista kvalmatch ställs in

Fotboll Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

Boxning 17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.

De har chans att prisas på kvällens VM-fest

Den årliga VM-festen går av stapeln om bara några timmar, här är de nominerade.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Suraforwarden träffades av skott – bröt benet

21-åringen blir borta en längre tid.

Bilar krockade i korsning

Två bilar kolliderade i en korsning på torsdagsförmiddagen.

Bil krockade med älg på E20

Uppdaterad version. Larmet inkom på torsdagsmorgonen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Sura knep poäng av topplaget

Sen kvittering skakade Mariestad.

Förluster för IFK och KHC

Tung onsdag för lokala lagen.

Pontus visade upp ett Köping i rörelse

Lokal konstnär ställde ut på Kulturhäng.

Larm om bilbrand på Nygård

UPPDATERAD. Polisen misstänker skadegörelse.

Lastbil fastnade under viadukt

Larm inkom under onsdagen.

Kaninen Hugo lockar nysvenskar till sjöss

Kungsörsbon A­ndreas Symeonides, 35, har debuterat som barnboks­författare. Med hjälp av kaninen Hugo ska han se till att fler ungdomar får upp ögonen för båtlivet.

Stort område blir utan vatten

Kommunen uppmanar boende att fylla upp vatten i god tid.