Köping-8°Klart

Magazin24

”Det skulle ses som ren korruption”

Krönikören Jan Kallberg tycker till om Almedalsveckan.

Krönika · 7 jul, 2017 kl. 21:00

Almedalen visar att det är något som gått snett. Rikspolitiken klarar sig bra utan medborgarinflytande. Den dagliga politiken styrs av partiernas egenintresse, myndigheters opinionsbildning och PR-konsulter som agerar på uppdrag. Riktigt så tänkte inte de som skapade arbetarrörelsen och arrangerar stormöten i Kolsva, Köping och Arboga för allmän rösträtt för hundra år sedan att det skulle sluta. Det känns lite patetiskt att folkstyret havererade.

Nu när den svenska politiska klassen och dess leverantörer är mitt i Almedalsveckan vill jag bara visa i all enkelhet hur väsensskilt andra länders politiska liv är gentemot Sveriges. Att ha en vecka på en skön semesterort för alla yrkespolitiker där de kan dricka champagne, äta gott och uppvaktas av de som sätter sprätt på folkets pengar är helt otänkbart i de flesta andra länder i omvärlden. Det skulle ses som ren korruption, ett systematiskt mygel att tillförskansa sig dina och andra läsares pengar. 

Folket skulle reagera med ett raseri enbart på idén och ingen politiker som deltog skulle bli återvald. Folket skulle ta ut sin hämnd vid första bästa val. En brittisk vinnande politiker är kritisk mot centralmakten, men blir vald genom att ifrågasätta London och inte genom att man är hej och du och bror med de som fakturerar miljarder samtidigt som man bjuds på hors d’oeuvres.

Brittiska, jamaikanska, amerikanska och botswanianska politiker bygger sin framgångssaga på förankring i sin valkrets, avståndstagande från den politiska klassen och utmaning av centralmakten för att skydda de enskilda medborgarnas intresse. I Sverige är det exakt tvärtom. Därför skall man inte dra för stora växlar i svenska valrörelser eller politiska partier på möjligheterna att nyttja internet som verktyg till framgång eftersom man saknar folkets intresse och den politiska klassen är med partiernas dominans en tämligen självgående organism utan folkligt inflytande. 

Partierna behöver egentligen ingen mer än sina valbara platser. Därför kan jag bara inte undvika att garva åt det faktum att Moderaternas Hanif Bali från Stockholm ensamt har ett större avtryck i sociala media än samtliga socialdemokratiska riksdagsmän tillsammans – de är 113 stycken. Så fort någon är lite rolig, lyssnar på folk och är snabb i replikerna ger de ett hundrafalt större intryck i folklagren än de andra som härbergerar i det garage för dem som trivs bäst i den outmanade och säkra plats ett ja-sägande i riksdagens erbjuder utanför partiledningarna. 

Är Hanif partiledare eller gruppledare för Moderaterna – självklart inte – utan Västmanlands egen Jessica Polfjärd är gruppledare för hon är helt ofarlig och har inga egna åsikter formulerade efter viss analys. Polfjärds twitterflöde är enbart ”retweets” eftersom hon har inte förmåga eller törs ha en egen åsikt. Att inte ha en åsikt är en garanti för en partikarriär eftersom åsikterna är redan fastlagda – och de är inte dina kära medborgare.   

Almedalen är det faktiska beviset på att Sverige är i akut behov av personval där en person väljs i direkta val av en valkrets utan partiinflytande. Om Sverige hade personval skulle Almedalen försvinna som företeelse eftersom riksdagsmännen skulle ha fullt upp med att övertyga väljare iförda en WCT-overall med en Norrlands Guld i handen på en camping i Riddarhyttan att de är en del av folket – och inte ha något med eliten i Almedalen att göra. Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Dubbla vinster för IKW

Bowling Lyckad tävlingshelg för IKW/Köping BK.

Kungsör ett steg närmare division 1

Innebandy Besegrade Tillberga på hemmaplan.

Dubbla olyckor i Hallstahammar

Fullt upp för polis, räddningstjänst och ambulans på lördagseftermiddagen.

Detta är min stad – Arboga

Harry Holm skriver varm kärleksförklaring till hemstaden.

Arboga satsar på klimatsmart mat nästa vecka

Skolrestaurangerna i Arboga uppmärksammar Earth hour-veckan.

Har du fått nya grannar?

Här är några av de senaste lagfarterna inom Köping, Arboga och Kungsör.

Orrsten dominant när Arboga knäckte Sura

Veteranen på spelhumör – smällde dit ett hattrick.

"Sista tio minuterna skämmer vi ut oss"

Suras Jarno Pikkarainen sågar lagets agerande i den sista perioden.

Händelserikt när Arboga krossade Surahammar

Hemmalaget vann det heta derbyt.

Totalstopp på E18 efter trafikolycka

Uppdaterad. Olyckan inträffade mellan Köping och Hallstahammar.

Ovako säljs till japanskt företag

Ståltillverkaren Ovako med fabrik i Hallstahammar säljs till ståljätten Nippon Steel och Sumitomo Metal Corporation.

Fyra män anhållna för mordförsöket i Hallstahammar

"Efter förhör har samtliga gripna anhållits skäligen misstänkta för mordförsök".

Backman och landslaget klart för U17-EM

0–0 mot Cypern räckte i avslutningen av Elite Round-kvalet.

Matbutik får kritik efter flera brister i rengöringen

Miljökontoret gjorde oanmäld inspektion – fann bland annat mögel.

Krogkollen: Vecka 11

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.