KöpingKlart

Magazin24

”Det skulle ses som ren korruption”

Krönikören Jan Kallberg tycker till om Almedalsveckan.

Krönika · Publicerad 7 juli, 2017 kl. 21:00

Almedalen visar att det är något som gått snett. Rikspolitiken klarar sig bra utan medborgarinflytande. Den dagliga politiken styrs av partiernas egenintresse, myndigheters opinionsbildning och PR-konsulter som agerar på uppdrag. Riktigt så tänkte inte de som skapade arbetarrörelsen och arrangerar stormöten i Kolsva, Köping och Arboga för allmän rösträtt för hundra år sedan att det skulle sluta. Det känns lite patetiskt att folkstyret havererade.

Nu när den svenska politiska klassen och dess leverantörer är mitt i Almedalsveckan vill jag bara visa i all enkelhet hur väsensskilt andra länders politiska liv är gentemot Sveriges. Att ha en vecka på en skön semesterort för alla yrkespolitiker där de kan dricka champagne, äta gott och uppvaktas av de som sätter sprätt på folkets pengar är helt otänkbart i de flesta andra länder i omvärlden. Det skulle ses som ren korruption, ett systematiskt mygel att tillförskansa sig dina och andra läsares pengar. 

Folket skulle reagera med ett raseri enbart på idén och ingen politiker som deltog skulle bli återvald. Folket skulle ta ut sin hämnd vid första bästa val. En brittisk vinnande politiker är kritisk mot centralmakten, men blir vald genom att ifrågasätta London och inte genom att man är hej och du och bror med de som fakturerar miljarder samtidigt som man bjuds på hors d’oeuvres.

Brittiska, jamaikanska, amerikanska och botswanianska politiker bygger sin framgångssaga på förankring i sin valkrets, avståndstagande från den politiska klassen och utmaning av centralmakten för att skydda de enskilda medborgarnas intresse. I Sverige är det exakt tvärtom. Därför skall man inte dra för stora växlar i svenska valrörelser eller politiska partier på möjligheterna att nyttja internet som verktyg till framgång eftersom man saknar folkets intresse och den politiska klassen är med partiernas dominans en tämligen självgående organism utan folkligt inflytande. 

Partierna behöver egentligen ingen mer än sina valbara platser. Därför kan jag bara inte undvika att garva åt det faktum att Moderaternas Hanif Bali från Stockholm ensamt har ett större avtryck i sociala media än samtliga socialdemokratiska riksdagsmän tillsammans – de är 113 stycken. Så fort någon är lite rolig, lyssnar på folk och är snabb i replikerna ger de ett hundrafalt större intryck i folklagren än de andra som härbergerar i det garage för dem som trivs bäst i den outmanade och säkra plats ett ja-sägande i riksdagens erbjuder utanför partiledningarna. 

Är Hanif partiledare eller gruppledare för Moderaterna – självklart inte – utan Västmanlands egen Jessica Polfjärd är gruppledare för hon är helt ofarlig och har inga egna åsikter formulerade efter viss analys. Polfjärds twitterflöde är enbart ”retweets” eftersom hon har inte förmåga eller törs ha en egen åsikt. Att inte ha en åsikt är en garanti för en partikarriär eftersom åsikterna är redan fastlagda – och de är inte dina kära medborgare.   

Almedalen är det faktiska beviset på att Sverige är i akut behov av personval där en person väljs i direkta val av en valkrets utan partiinflytande. Om Sverige hade personval skulle Almedalen försvinna som företeelse eftersom riksdagsmännen skulle ha fullt upp med att övertyga väljare iförda en WCT-overall med en Norrlands Guld i handen på en camping i Riddarhyttan att de är en del av folket – och inte ha något med eliten i Almedalen att göra. Andra har också läst
  • Cornelis hade rätt om Vafab

    Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
  • Hur räknar Magdalena?

    Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
  • Arboga och Sverige utan alternativ

    Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


Valskogsbo dömd till fängelse

Valskog Fälls för bland annat rattfylleri och grov olovlig körning.

KLART: Här är duon som tar över KFF

Fotboll Tidigare juniortränaren ersätter Tony Andersson – och får Magazin24-journalist som assisterande.

Kolbäcksföraren nominerad till fint pris

Motorsport Tog sitt första SM-guld – nu kan han få fira igen.

ICA Maxi utsatta för fräck stöld

Köping Stort antal tv-spel stulna från butiken.

Ytterligare ett inbrott i Köpingstrakten

Inbrott från Sundängeområdet anmält.

Inbrott i lägenhet

Tjuven eller tjuvarna tog sig in via balkongdörren.

Lösspringande häst kunde fångas in

Vistades närheten av väg 250.

Barnens rättigheter i fokus under temavecka

Barnkonventionen uppmärksammas under hela nästa vecka.

Ungdoms-SM i CNC-svarvning väntar för Ullvielever

Kyle Laffoley och Christian Segersvärd från Ullvigymnasiet laddar för ungdoms-SM.

Stars redo för tuffa bortafighter: "Två viktiga matcher"

Coach "Jotti" om helgens täta matchande.

IFK tar in förstärkning från Allsvenskan

Duo från IK Oskarshamn ansluter i två matcher.

Inspelningen av Lyxfällan resulterade i en vänskap

Köpingsentreprenören Tove Åkerman Stenman fick en viktig roll i Jockes liv.

Sveriges starkaste utses i Kungsör

Rejäl styrkedemonstration väntar.

Polisen stoppade bil - flera misstänkta för brott

Fyra av de fem personer som färdades i bilen misstänks för narkotikabrott.

Körde 115 km/h på 70-sträcka

22-åring blev av med körkortet.

KFF:s sista kvalmatch ställs in

Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.

De har chans att prisas på kvällens VM-fest

Den årliga VM-festen går av stapeln om bara några timmar, här är de nominerade.