Köping21°Lätt molnighet

Magazin24

”Det skulle ses som ren korruption”

Krönikören Jan Kallberg tycker till om Almedalsveckan.

Krönika · 7 jul, 2017 kl. 21:00

Almedalen visar att det är något som gått snett. Rikspolitiken klarar sig bra utan medborgarinflytande. Den dagliga politiken styrs av partiernas egenintresse, myndigheters opinionsbildning och PR-konsulter som agerar på uppdrag. Riktigt så tänkte inte de som skapade arbetarrörelsen och arrangerar stormöten i Kolsva, Köping och Arboga för allmän rösträtt för hundra år sedan att det skulle sluta. Det känns lite patetiskt att folkstyret havererade.

Nu när den svenska politiska klassen och dess leverantörer är mitt i Almedalsveckan vill jag bara visa i all enkelhet hur väsensskilt andra länders politiska liv är gentemot Sveriges. Att ha en vecka på en skön semesterort för alla yrkespolitiker där de kan dricka champagne, äta gott och uppvaktas av de som sätter sprätt på folkets pengar är helt otänkbart i de flesta andra länder i omvärlden. Det skulle ses som ren korruption, ett systematiskt mygel att tillförskansa sig dina och andra läsares pengar. 

Folket skulle reagera med ett raseri enbart på idén och ingen politiker som deltog skulle bli återvald. Folket skulle ta ut sin hämnd vid första bästa val. En brittisk vinnande politiker är kritisk mot centralmakten, men blir vald genom att ifrågasätta London och inte genom att man är hej och du och bror med de som fakturerar miljarder samtidigt som man bjuds på hors d’oeuvres.

Brittiska, jamaikanska, amerikanska och botswanianska politiker bygger sin framgångssaga på förankring i sin valkrets, avståndstagande från den politiska klassen och utmaning av centralmakten för att skydda de enskilda medborgarnas intresse. I Sverige är det exakt tvärtom. Därför skall man inte dra för stora växlar i svenska valrörelser eller politiska partier på möjligheterna att nyttja internet som verktyg till framgång eftersom man saknar folkets intresse och den politiska klassen är med partiernas dominans en tämligen självgående organism utan folkligt inflytande. 

Partierna behöver egentligen ingen mer än sina valbara platser. Därför kan jag bara inte undvika att garva åt det faktum att Moderaternas Hanif Bali från Stockholm ensamt har ett större avtryck i sociala media än samtliga socialdemokratiska riksdagsmän tillsammans – de är 113 stycken. Så fort någon är lite rolig, lyssnar på folk och är snabb i replikerna ger de ett hundrafalt större intryck i folklagren än de andra som härbergerar i det garage för dem som trivs bäst i den outmanade och säkra plats ett ja-sägande i riksdagens erbjuder utanför partiledningarna. 

Är Hanif partiledare eller gruppledare för Moderaterna – självklart inte – utan Västmanlands egen Jessica Polfjärd är gruppledare för hon är helt ofarlig och har inga egna åsikter formulerade efter viss analys. Polfjärds twitterflöde är enbart ”retweets” eftersom hon har inte förmåga eller törs ha en egen åsikt. Att inte ha en åsikt är en garanti för en partikarriär eftersom åsikterna är redan fastlagda – och de är inte dina kära medborgare.   

Almedalen är det faktiska beviset på att Sverige är i akut behov av personval där en person väljs i direkta val av en valkrets utan partiinflytande. Om Sverige hade personval skulle Almedalen försvinna som företeelse eftersom riksdagsmännen skulle ha fullt upp med att övertyga väljare iförda en WCT-overall med en Norrlands Guld i handen på en camping i Riddarhyttan att de är en del av folket – och inte ha något med eliten i Almedalen att göra. Andra har också läst

Så många gifte sig i Köping i fjol

Köping Köping är näst störst när det gäller antal giftermål i Västmanland.

Misshandlade och hotade närstående – man döms till fängelse

Västra Mälardalen Får dessutom betala stort skadestånd.

Torkan skapar stora problem i länet

Västra Mälardalen Länsstyrelsen har upprättat en arbetsgrupp som hanterar regional samordning av möjliga åtgärder och information.

Byggnader i Hallstahammar inventeras

Hallstahammar Syftet är att identifiera och lyfta fram kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Resultat från tisdagsmetet i Köpings hamn

Elva fiskare kämpade mot värmen.

Larm om skogsbrand i Köping

Brann nära villa på Ullvi Backar.

Tipsen för att klara av sommarhettan

Vissa riskgrupper mer utsatta och känsliga än vanligt.

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir dagens väder

SMHI:s varning för höga temperaturer ligger kvar.

Nästan vart fjärde lamm är ekologiskt

Siffran är högre i Västmanland än i övriga Sverige.

Gryningspyromanen får sin dom under veckan

Åklagaren vill se ett långt fängelsestraff.

Larm om utsläpp av farligt ämne

Drivmedel på vägen.

Så blir vädret under måndagen

Senaste prognosen från SMHI.

Regeringen utlovar ekonomiskt stöd till bönder i torkan

Torkan som har dragit in över Sverige har gjort det tufft för många lantbrukare.

Här har mest skog brunnit

Den svåra torkan har redan lett till många skogsbränder i år.

Väldigt höga temperaturer väntar under söndagen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Trafikolycka på söndagsmorgonen – person klämdes fast

Inträffade på länsväg 252 i Hallstahammar

Krögare attackerades och hotades

Polisen fick vakta krogen.

Lastbil och personbil krockade mellan Kolsva och Köping

Inträffade sent på lördagskvällen.

Köpings sjukhus kritiseras - patient dog utan övervakning

Patienten ordinerades hjärtövervakning, men den kopplades aldrig på.

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

Över 30 grader väntas kommande dagarna.

Utryckning efter larm om villabrand

Brandvarnare tjöt från ett hus, enligt inringaren.

Hallstahammar och Surahammar kollar strandskyddet i sommar

Satsar på kampanj ihop med Länsstyrelsen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.