KöpingMulet

Magazin24

Fakta i vägskälen

Krönikören Harry Holm tycker till.

Krönika · 14 maj, 2017 kl. 12:15

I ett vägskäl bodde jag som barn. När jag inte var i småskolan, som lågstadiet hette då, lekte jag på den tomt i Skinnskatteberg som ligger där vägen från Köping delade sig. Den som körde rakt fram kom till Bruket. Och den som tog åt höger, på det som nu kallas Flygrakan, nådde järnvägsstationen. Dit vi gick. Om vi skulle till Köping cyklade vi till Uttersberg, för att därifrån färdas på KURJ, Köping Uttersberg Riddarhyttans Järnväg, som det hette då.

Det var på den tiden då bilar var så ovanliga att vi barn alltid sprang fram till vägen när vi hörde ett brummande på avstånd. Och det var inte varje dag. Den som oftast kom körande var den visslande taxichauffören Wirlander. Någon enstaka gång kom Dispen, disponent Malmström, i sin svarta kareta. Med åren växte trafiken med Bryggarbilen, Bysalabagarn, charkuteristerna Bomans och Slaktarjohanssons och senare Andelsslakteriets buss som man kunde gå in i och handla.

Nu är jag gammal och tröstar mig med att ålder inte spelar någon roll, om man inte är en ost. Nu kör jag sedan decennier egen bil och har passerat tusentals vägskäl, vissa även i livets uppförs- och nedförsbackar. En av de senaste utflykterna gick hela vägen från Arboga till Köping där vår bils sommardäck bott på hotell. I väntan på hjulskiftet hade jag förmånen att få chatta live med ett par med mig tämligen jämnåriga, klart vuxna, män.

Ett vägskäl, som jag även som pensionär rätt ofta kommer till, är om jag ska jäkta eller inte. En av mina kamrater där i bilfirmans väntsal sa nånting som verkligen var värt att ta till sig. Det måste jag berätta... Om ett tag. För först är det några andra vägskäl att redovisa, där det gäller att se upp. Det sägs vara naturligt för oss äldre att vara konservativa, lite “höger“ alltså. ”Det var bättre förr”, typ. Men som läsare av den här krönikan avgör du förstås själv om du vill tillämpa högerregeln, det vill säga om du vill låta det som kommer från höger ha företräde.

Så här kommer sådant som gamle Harry funderat över den senaste tiden, om vägval som jag gillar eller ogillar, beroende på min ålder - eller om det är på grund av erfarenhet. ”Utan lägre minilöner klarar Sverige inte den ekonomiska integrationen av flyktingar.” En annan rubrik ”Vården har inte ett sjuksköterskeproblem, utan ett arbetsgivarproblem”.

Det vinsttak i välfärden, som föreslagits, strider vad jag förstår bland annat mot grundlagen om äganderätt. Men sådana här förslag speglar ett annat märkligt vägval: I vården, där det är mest kvinnor som arbetar, där ska det vara fult med privata bolag och med vinster. Men de bolag som bygger sjukhus och skolor och annat, företag med mest män som anställda, där talar ingen negativt om vinsttak eller vinster i välfärden. Och de bolagen gör verkligen vinster.

I en demokrati ska det finnas valfrihet. Och utan privata välfärdsföretag finns ingen valfriheten, varken för brukarna eller för personalen. Men demokrati tycks inte vara någon särskilt klart lysande ledstjärna för vår regering, kunde jag sucka då den i förra veckan demonstrerade detta för hela världen.

Som enda EU-land röstade Sverige den 3 maj för den FN-resolution som fördömde Israels närvaro i Jerusalem. Sverige fortsatte alltså att gå emot Israel, som är Mellanösterns enda demokrati. I Israel får araber söka vilka jobb som helst med samma lön som judar och bo var som helst. Det finns arabiska ledamöter i deras riksdag Knesseth. I rättegångar mot högt uppsatta judar har arabiska domare dömt. I Israel alltså.
Sverige röstade nu hellre med diktaturer som Kina, Ryssland, Vietnam och Iran. Så Margot Wallström har fortsatt att köra vilse i det här vägskälet. Sedan blir jag trött på att seriösa journalister i vårt land skriver om Israels ”ockupation”. Rabin och Arafat fick Nobels fredspris för det s.k. osloavtalet, som i varje fall inte Israel har gått ifrån.

Men det är också lätt att bli trött på TT:s, och därmed TV:s och många tidningars, osaklighet när det gäller sommarstugemorden ute vid Hjälmaren. Gång på gång, trots påpekanden och löfte om bättring, fortsätter media att kalla 42-åringen för ”Arbogakvinnan”. Trots att det borde stå Eskilstuna-kvinnan. Mycket mer skulle jag kunna skriva om media, till exempel om värdet av papperstidningar. Men jag inskränker mig till det viktigaste:

Läsning på datorskärm är sämre än att läsa på papper. Den engelske skolforskaren professor Tom Oates forskning visar att när man läser en text på skärm kommer man ihåg mindre, och har svårare att förstå på djupet, jämfört med om man läser i en pappersbok. Så jag vill helst att du läser min krönika i papperstidningen, ärligt talat.

Refat El Sayed var bra på att tala för sig, en gång i tiden. Och det ligger något i ett av hans uttryck: ”Vi simmar alla i samma båt”. Därför ser jag gärna att alla båt- som bilförare tar till sig det där jag nämnde, tipset för att slippa det farliga jäktet under färden: När du ska köra iväg för att besöka någon, säg inte vilket klockslag du ska vara framme, säg bara vilken tid du åker hemifrån.

Om du och jag gör så, då får vi också på köpet snigelns stora fördel. Det tar i och för sig längre tid för snigeln att komma dit han ska. Men han har mer tid att tänka efter i vägskälen.Andra har också läst


Strengboms besked: Nya skolan klarar budgeten

Kungsör 150 miljoner kronor ser ut att räcka.

IKW/KBK-stjärnans succé

Bowling Segrade i Västmanlandstouren.

Kung Karls rektorer: "Vi har längtat efter det här"

Kungsör Nya lokalerna knyter ihop Kungsörs utspridda elever.

Ny nollpoängare för KIS

Köpingslaget besegrades på bortais.

Resultatbörs: Så slutade helgens innebandymatcher

Så gick det för de lokala lagen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Jotti hyllar nyförvärvet: "Väldigt glada att han är här"

Stars nye amerikan Austin Price gjorde 19 poäng i debuten.

Löfven valde Köping framför Stockholm: "Jag vill vara mer ute runtom i landet"

Statsministern om anledningen till att jultalet hamnade i Västra Mälardalen.

Har du fått nya grannar?

Här är några av de senaste lagfarterna inom Köping, Arboga och Kungsör.

Löfven hyllade pionjären från Köping

Statsministern lyfte fram Agda Östlund i sitt jultal.

Vad väntar vi på?

"Som barn trodde jag att Advent betydde Att vänta. För vänta var ju vad man fick göra."

Resultat pimpeltävling

Resultat från pimpeltävling på Kolarbysjön 16/12.

Stämningsfull bridgeavslutning

Lucia besökte bridgeavslutning för Köpingspensionärerna.

Köping Stars vann spännande toppmöte

Dramatisk match i KB-hallen inför 705 åskådare.

Larm om trafikolycka i Arboga

Larmet inkom under lördagsförmiddagen.

Hallsta sänkte serieledarna på bortaplan

Drog till med skräll på Fagerliden.