KöpingMolnigt

Magazin24

I nuläget skulle man ha en flöjtkråka

Harry Holm är tillbaka med en extra lång krönika.

Krönika · 30 jun, 2017 kl. 12:00

I NULÄGET är sommaren här. Solen ger oss både kroppslig och materiell energi. De styrande har dock skapat regler så att ex.vis. landstingen inte kan skaffa sig solel. Och att göra batteriet till en elbil drar lika mycket energi som att köra 5000 mil med en dieselbil. Men alla kan vi spara energi på andra sätt. En metod är att skaffa sig en flöjtkråka – mer om det längre ner i texten.

I NULÄGET kan många få bättre ekonomi genom att – trots årstiden – använda motorvärmaren. Att kallstarta bilen ger onödigt med avgaser, sliter på motorn och drar enormt med bensin. Motorvärmaren sparar mer bensin än dess el kostar – och lönar sig alltså – vid utetemperatur upp till 20 plusgrader, stod det i en miljönotis.

I NULÄGET, det uttrycket var det förr mest bara polisen som använde. Nu har det smittat på journalister, och används i stället för ”nu” och ”idag”. Exempelvis i P4 Västmanland, en kanal som förresten för tankarna till Carl Bildts ord: ”Journalister som intervjuar varandra är alltid journalistik på himmelsk nivå”.

I NULÄGET sägs i P4 ofta: ”Om ni vill veta mer, gå in på Sveriges Radios webbsida.” Vi pensionärer är inte de enda som vill slippa gå in på datorn, Vi önskar hellre info genom radion, medan vi pysslar med annat, t.ex. hyvlar ost och brer en smörgås. Av bl.a. den orsaken är det rena hånet mot oss mer mogna att Sveriges radio bara i P4 Plus – dvs på webben – spelar musik från när vi var unga.

I NULÄGET har många av oss hört: ”Va, är du pensionär! Det kan man verkligen inte tro.” Men detta att vara pensionär är i sig inte något funktionshinder. Utan egentligen en resurs. Fast de styrande ser oss som ett problem, t.ex. i Värmdö kommun som flyttat tio åldringar till containrar, där de har 12 kvadratmeter per person att bo på.

I NULÄGET har valrörelsen redan börjat. I ortstidningen är det friska takter. Oppositionsrådet Andreas Silversten, s, kritiserar skarpt sparkraven som lagts av Arbogas p7-regering – som svarar med minst lika hårda uttryck och anser att det räcker att Arboga har länets näst högsta skatt. Hur ska inte ordkriget bli om ett år?

I NULÄGET har Sveriges regering lierat sig med diktaturer genom att peka finger mot Israel, mellanösterns enda demokrati. Som om det inte vore nog råder på styrande nivåer också en smått fanatisk kristofobi. I en kristen förskola i Norrland får man – efter kommunens inspektion – inte längre be till Gud. För mig känns det ungefär som om man på ett idrottsgymnasium inte fick hålla på med idrott. Alla skolor är ju konfessionella, bekänner sig till något, till idrottsrörelsens ideal för att ta ett exempel.

I NULÄGET är skolavslutningarna avklarade och 78 procent av svenskarna vill ha kvar dessa i kyrkan. Och det tillåter Myndigheterna. Men man får inte välsigna barnen och be till Jesus. Som om man gick på en fotbollsmatch och inte tilläts heja på sitt lag eller på sin favoritspelare. Och som Rickard Burén uttryckte det: ”Att inte be med sina barn är också att påverka dem”.

I NULÄGET, närmare bestämt från 1 juli, kommer årligen 4000 svenska kvinnor och män att bli inkallade. Och det börjar med dem som är födda 1999. Vi har 240 mil kust som ska skyddas med sju fartyg och fyra ubåtar. Så beslutet i mars i år om att åter ha värnplikt, det gladde mig. För vårt land är värt att försvaras.

I NULÄGET är jag inte bara glad. För risken har ökat att det är andra länder våra 20-åringar utbildas att kriga för. Både Merkel och Macron vill nu ha utvidgat försvarssamarbete inom EU, ”ett gemensamt försvar i enlighet med EU-fördragen”. Jag har inte hört någon protest mot detta från ”de våra” i EU, däremot fått veta att varje svensk EU-parlamentariker får 42.000 skattefria kronor per månad för ”kontorsutgifter och representation” – pengar som de inte vill tala om för pressen hur de används.

I NULÄGET är det semesterdags och många skriver vykort. Tyvärr ”sköts” transporten av sådana av PostNord. En granne postade 5 vykort den 12 juni, i två olika gula lådor i Arboga. Den 16 juni hade inget av dem kommit fram. Jag postade ett viktigt brev, i rätt tid, i lådan vid Station i Arboga den 12 juni. Det kom fram till Katrineholm den 16 juni, och var poststämplat den 15 juni – 3 dagar efter att jag lagt kuvertet i den gula lådan. Varning för PostNord!

I NULÄGET varnas det också för inbrottstjuvar, då ovanligt många bostäder står obebodda. Det kostar mycket att installera larm. Därför skulle man i stället ha en flöjtkråka. Många australiensare har en sådan hemma. Den kan sjunga flera toner samtidigt, har fyra oktavers röstomfång och beskrivs låta som en hammondorgel förstärkt med synth och eko.

EN FLÖJTKRÅKA i familjen gör också att man slipper investera i något elektriskt larm. Den kan t.ex. härma både andra djur och mänskligt språk. När katten en gång tänkte ta fågeln, ropade flöjtkråkan namnet på familjens hund som kom och skrämde bort katten. Och för att avskräcka tjuvar räcker det nog att pippin skäller som en hund.

I NULÄGET får vi välja fågel eller fisk, vi får ha olika åsikter inför valet, välja semesterort, välja energikälla och – än så länge – skola. Av tacksamhet för det lämnar jag slutligen ordet till vår statsminister: ”I grunden är det bra att människor får välja”, sa Stefan Löfven om det fria skolvalet när han den 4 april i år gästade riksdagsjournalisterna. Min förhoppning är att även hans regering ska inse att valfrihet – liksom pensionärer – inte är ett problem, utan en tillgång.Andra har också läst


Hallsta sänkte serieledarna på bortaplan

Ishockey Drog till med skräll på Fagerliden.

Kungsör sänkta av sent mål

Ishockey Tung förlust för Hockeytrean-laget.

Tung förlust för KIS Bandy

Bandy Åker hem med noll poäng från Stockholm.

Mordet i Surahammar: Stark bevisning mot misstänkte 31-åringen

Mannen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Här jobbar flest inom näringslivet

Kolla in statistiken för Västra Mälardalen.

Stor bostadsaffär i Arboga

Byggnadsfirman Lund AB köper flertalet fastigheter.

Misstänkte mannen i Kolbäcksfallet släppt

Oklarheterna som fanns gällande dödsfallet har retts ut.

Timmerbil körde i diket

Polisen har upprättat en anmälan om smitning från trafikolycka.

Hallstabor får tycka till om trygghet

”Vi behöver din synpunkt på vad polis och kommun ska fokusera på”

Krogkollen: Vecka 50

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Väjde för rådjur och hamnade i diket

Larmet inkom på fredagen.

Smed belönades med kulturstipendium

Kungsörs Knutsgille delade under julmarknaden i Kungsör ut årets kulturstipendium.

VM avslutar året mot profilstarkt lag

Samboutmaning blev allstar-match.

”Vi har haft ett fantastiskt 2017”

Bobutiken i Arboga har blivit utsedd till månadens butik inom Svensk Fastighetsförmedling.

Totalstopp efter lastbilsolycka

Larm om trafikolycka tidigt på fredagsmorgonen.

Årets sista match – då lovar ”Marre” urladdning

Stekhett toppmöte avrundar 2017 – inför förväntad storpublik.

Larm om singelolycka på E18

Inkom under torsdagskvällen.

Polisens satsning ska motverka hatbrott under valåret

Svenska poliskåren får 10 miljoner kronor extra för att förstärka arbetet mot hat- och demokratibrott.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Tjuvar bröt sig in i bensinmack

Jagades av polis – utan resultat.

Kvinna hittad död i Kolbäck – man anhållen

Polisen utreder misstänkt mord alternativt dråp.