Köping11°Duggregn

Magazin24

I nuläget skulle man ha en flöjtkråka

Harry Holm är tillbaka med en extra lång krönika.

Krönika · Publicerad 30 juni, 2017 kl. 12:00

I NULÄGET är sommaren här. Solen ger oss både kroppslig och materiell energi. De styrande har dock skapat regler så att ex.vis. landstingen inte kan skaffa sig solel. Och att göra batteriet till en elbil drar lika mycket energi som att köra 5000 mil med en dieselbil. Men alla kan vi spara energi på andra sätt. En metod är att skaffa sig en flöjtkråka – mer om det längre ner i texten.

I NULÄGET kan många få bättre ekonomi genom att – trots årstiden – använda motorvärmaren. Att kallstarta bilen ger onödigt med avgaser, sliter på motorn och drar enormt med bensin. Motorvärmaren sparar mer bensin än dess el kostar – och lönar sig alltså – vid utetemperatur upp till 20 plusgrader, stod det i en miljönotis.

I NULÄGET, det uttrycket var det förr mest bara polisen som använde. Nu har det smittat på journalister, och används i stället för ”nu” och ”idag”. Exempelvis i P4 Västmanland, en kanal som förresten för tankarna till Carl Bildts ord: ”Journalister som intervjuar varandra är alltid journalistik på himmelsk nivå”.

I NULÄGET sägs i P4 ofta: ”Om ni vill veta mer, gå in på Sveriges Radios webbsida.” Vi pensionärer är inte de enda som vill slippa gå in på datorn, Vi önskar hellre info genom radion, medan vi pysslar med annat, t.ex. hyvlar ost och brer en smörgås. Av bl.a. den orsaken är det rena hånet mot oss mer mogna att Sveriges radio bara i P4 Plus – dvs på webben – spelar musik från när vi var unga.

I NULÄGET har många av oss hört: ”Va, är du pensionär! Det kan man verkligen inte tro.” Men detta att vara pensionär är i sig inte något funktionshinder. Utan egentligen en resurs. Fast de styrande ser oss som ett problem, t.ex. i Värmdö kommun som flyttat tio åldringar till containrar, där de har 12 kvadratmeter per person att bo på.

I NULÄGET har valrörelsen redan börjat. I ortstidningen är det friska takter. Oppositionsrådet Andreas Silversten, s, kritiserar skarpt sparkraven som lagts av Arbogas p7-regering – som svarar med minst lika hårda uttryck och anser att det räcker att Arboga har länets näst högsta skatt. Hur ska inte ordkriget bli om ett år?

I NULÄGET har Sveriges regering lierat sig med diktaturer genom att peka finger mot Israel, mellanösterns enda demokrati. Som om det inte vore nog råder på styrande nivåer också en smått fanatisk kristofobi. I en kristen förskola i Norrland får man – efter kommunens inspektion – inte längre be till Gud. För mig känns det ungefär som om man på ett idrottsgymnasium inte fick hålla på med idrott. Alla skolor är ju konfessionella, bekänner sig till något, till idrottsrörelsens ideal för att ta ett exempel.

I NULÄGET är skolavslutningarna avklarade och 78 procent av svenskarna vill ha kvar dessa i kyrkan. Och det tillåter Myndigheterna. Men man får inte välsigna barnen och be till Jesus. Som om man gick på en fotbollsmatch och inte tilläts heja på sitt lag eller på sin favoritspelare. Och som Rickard Burén uttryckte det: ”Att inte be med sina barn är också att påverka dem”.

I NULÄGET, närmare bestämt från 1 juli, kommer årligen 4000 svenska kvinnor och män att bli inkallade. Och det börjar med dem som är födda 1999. Vi har 240 mil kust som ska skyddas med sju fartyg och fyra ubåtar. Så beslutet i mars i år om att åter ha värnplikt, det gladde mig. För vårt land är värt att försvaras.

I NULÄGET är jag inte bara glad. För risken har ökat att det är andra länder våra 20-åringar utbildas att kriga för. Både Merkel och Macron vill nu ha utvidgat försvarssamarbete inom EU, ”ett gemensamt försvar i enlighet med EU-fördragen”. Jag har inte hört någon protest mot detta från ”de våra” i EU, däremot fått veta att varje svensk EU-parlamentariker får 42.000 skattefria kronor per månad för ”kontorsutgifter och representation” – pengar som de inte vill tala om för pressen hur de används.

I NULÄGET är det semesterdags och många skriver vykort. Tyvärr ”sköts” transporten av sådana av PostNord. En granne postade 5 vykort den 12 juni, i två olika gula lådor i Arboga. Den 16 juni hade inget av dem kommit fram. Jag postade ett viktigt brev, i rätt tid, i lådan vid Station i Arboga den 12 juni. Det kom fram till Katrineholm den 16 juni, och var poststämplat den 15 juni – 3 dagar efter att jag lagt kuvertet i den gula lådan. Varning för PostNord!

I NULÄGET varnas det också för inbrottstjuvar, då ovanligt många bostäder står obebodda. Det kostar mycket att installera larm. Därför skulle man i stället ha en flöjtkråka. Många australiensare har en sådan hemma. Den kan sjunga flera toner samtidigt, har fyra oktavers röstomfång och beskrivs låta som en hammondorgel förstärkt med synth och eko.

EN FLÖJTKRÅKA i familjen gör också att man slipper investera i något elektriskt larm. Den kan t.ex. härma både andra djur och mänskligt språk. När katten en gång tänkte ta fågeln, ropade flöjtkråkan namnet på familjens hund som kom och skrämde bort katten. Och för att avskräcka tjuvar räcker det nog att pippin skäller som en hund.

I NULÄGET får vi välja fågel eller fisk, vi får ha olika åsikter inför valet, välja semesterort, välja energikälla och – än så länge – skola. Av tacksamhet för det lämnar jag slutligen ordet till vår statsminister: ”I grunden är det bra att människor får välja”, sa Stefan Löfven om det fria skolvalet när han den 4 april i år gästade riksdagsjournalisterna. Min förhoppning är att även hans regering ska inse att valfrihet – liksom pensionärer – inte är ett problem, utan en tillgång.Andra har också läst
  • Cornelis hade rätt om Vafab

    Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
  • Hur räknar Magdalena?

    Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
  • Arboga och Sverige utan alternativ

    Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


Trafikolycka orsakade skada på vattenledning

Arboga Larmet inkom vid 15.45-tiden.

Ungdomsmottagningarna vill nå ut bättre till ungdomar

Västra Mälardalen Genomför kampanj under hösten.

Polisen beslagtog A-traktor

Gick fortare än tillåtet.

16-årig flicka till sjukhus efter krock

Fördes till Västerås med ambulans.

Djup kris för kättingtillverkare

Ramnäs bruk har varslat 43 personer, snart är förhandlingarna klara.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

På tingsrättens agenda: Mordförsök i Arboga

Under tisdagen ska de två män som är åtalade för mordförsök och medhjälp till mordförsök infinna sig i Västmanlands tingsrätt.

Larm om brand i lägenhetshus

Räddningstjänst har larmats.

Vattnet i Kvicksund drickbart igen

Nu slipper invånarna koka vattnet.

Efter derbykrossen – KHC-esset tar plats i veckans lag

Uppmärksammas efter starka insatsen mot rivalen.

Larm om lägenhetsbrand – var ofarligt

Vid 14-tiden inkom larmet.

Bakaxel på bil började glöda

Räddningstjänsten fick rycka ut.

Begränsad framkomlighet när buskar tas bort

"Vi ber om hänsyn under arbetets gång och följ gällande skyltning".

Fiskeresultat från 14 oktober

Resultat från Mälardalens Tävlingsfiskare.

Färre söker vård efter övergrepp

Rejäl minskning de senaste åren.

Nattlig utryckning till butik

Polisen utreder ett inbrott i Götlunda handelsbod.

Blytung omgång för de lokala lagen i Hockeyettan

Köping, Sura och Arboga förlorade.

Stjärnduon i form när VM vände och vann

Firma Carlsson/Amsköld producerade framåt.