KöpingMolnigt

Magazin24

Inbrotten visar samhällets oförmåga

Krönikören Jan Kallberg tycker till.

Krönika · 17 sep, 2017 kl. 08:00

De senaste veckorna har jag läst om villainbrott i KAK via nätupplagan av Magazin24. Många rycker på axlarna och ser dessa inbrott mer som en del av vardagen, att det är inget nytt, men det är precis vad det är eftersom det numera sker i en industriell skala. Polisens Underrättelsetjänst uppger att vartannat villainbrott i Sverige utförs av utländska ligor som systematiskt letar efter hem att stjäla löst och fast ifrån. Låt oss titta på vad detta innebär. Det sker på årsbasis nästan 14 000 villainbrott i Sverige, vilket gör om hälften är internationella ligor som forslar ut det stulna skulle ligorna svara för 7 000 villainbrott. Det är inte bara själva bostaden som rensas. 

Eftersom ligorna inte bara stjäl småsaker utan även större saker som kan säljas i mottagarländerna så åker utombordare, motorcyklar, motorsågar, verktyg och cyklar med från garagen. Antag nu att det stjäls 15 kubikmeter på varje plats eftersom mycket följer med inklusive allt i garaget, datorer, bättre möbler, elektronik, mikrovågsugnar och annat av värde. Lägg sedan till 20 000 lägenhetsinbrott där ligorna står för hälften och det stjäls uppskattningsvis 5 kubikmeter saker per inbrott. Uppskattningsvis, hur mycket saker snor ligorna under ett år? 

De stjäl i industriell skala 150 000 kubikmeter – så för exemplifiera är det lika mycket stöldgods som räcker för att täcka hela E18 från Ströbohög till Sätra trafikplats i Arboga med stulna grejer som ett djupt lager i bägge körfälten. Om man fyllde Inre Borggården på Kungliga Slottet i Stockholm skulle det räcka för att fylla den ett och halvt hektar stora borggården runt 25 meter med stöldgods.


Så det som börjar med små separata händelser i form av inbrott i Köping och Arboga är bara toppen på isberget – i verklig mening. För den verkliga frågeställningen är inte om stöldgodset räcker för att täcka E18 till Arboga eller Glanshammar – utan hur detta kan få fortsätta år ut och år in. Varför betalar KAK-borna statlig skatt och moms som går rakt in i Statsverket? Jo, man förväntar sig att Staten skall klara av sitt uppdrag. Det är snart så att brottsoffren är Sveriges största folkgrupp. Det stjäls, förstörs, vandaliseras och allt detta sker utan nämnvärda ingripanden från staten. Som fortsätter ta fullt pris för sina tjänster på skattsedeln och genom moms, Staten har inte lämnat någon rabatt för sina misslyckanden och oförmåga. 

Vem skulle betala en bilelektrier fullt för en reparation som ledde till att bilen brann upp? Eller catering när man blev matförgiftad? Statens misslyckande är inte bara att man inte kan förhindra inbrott och upprätthålla lag och ordning. Låt mig återvända till de 150 000 kubikmetrarna av stöldgods. En EU-lastbil med trailer kan lasta stöldgods kanske halvhögt på släpet så varje EU-lastbil kan köra till de slutliga destinationerna i Östeuropa och var de nu är för den stulna svenska egendomen runt 60 kubikmeter. Det går åt 2 500 kommersiella lastbilar att flytta allt detta stöldgods till deras slutdestination över det svenska vägnätet, över färjor, förbi gränspolis och tullstationer, vilka de flesta numera mest består av en skylt och är obemannade. 

Jag fascineras över hur utstuderat oförmöget samhället är när det gäller att skydda sina egna medborgare så att det går att obehindrat lasta upp 2 500 lastbilar med stöldgods och bara köra runt som ingenting hänt. Ett samhälle som inte skyddar sina medborgare kan sluta beskatta för man levererar inte. Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Krogkollen: Vecka 12

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Innebandy Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Lilla India blir Stora Torget 3: "Vill testa något nytt"

Köping Restaurangen byter namn och koncept.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

Köping "Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Larm om bilbrand

Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.