Köping11°Duggregn

Magazin24

Inbrotten visar samhällets oförmåga

Krönikören Jan Kallberg tycker till.

Krönika · Publicerad 17 september, 2017 kl. 08:00

De senaste veckorna har jag läst om villainbrott i KAK via nätupplagan av Magazin24. Många rycker på axlarna och ser dessa inbrott mer som en del av vardagen, att det är inget nytt, men det är precis vad det är eftersom det numera sker i en industriell skala. Polisens Underrättelsetjänst uppger att vartannat villainbrott i Sverige utförs av utländska ligor som systematiskt letar efter hem att stjäla löst och fast ifrån. Låt oss titta på vad detta innebär. Det sker på årsbasis nästan 14 000 villainbrott i Sverige, vilket gör om hälften är internationella ligor som forslar ut det stulna skulle ligorna svara för 7 000 villainbrott. Det är inte bara själva bostaden som rensas. 

Eftersom ligorna inte bara stjäl småsaker utan även större saker som kan säljas i mottagarländerna så åker utombordare, motorcyklar, motorsågar, verktyg och cyklar med från garagen. Antag nu att det stjäls 15 kubikmeter på varje plats eftersom mycket följer med inklusive allt i garaget, datorer, bättre möbler, elektronik, mikrovågsugnar och annat av värde. Lägg sedan till 20 000 lägenhetsinbrott där ligorna står för hälften och det stjäls uppskattningsvis 5 kubikmeter saker per inbrott. Uppskattningsvis, hur mycket saker snor ligorna under ett år? 

De stjäl i industriell skala 150 000 kubikmeter – så för exemplifiera är det lika mycket stöldgods som räcker för att täcka hela E18 från Ströbohög till Sätra trafikplats i Arboga med stulna grejer som ett djupt lager i bägge körfälten. Om man fyllde Inre Borggården på Kungliga Slottet i Stockholm skulle det räcka för att fylla den ett och halvt hektar stora borggården runt 25 meter med stöldgods.


Så det som börjar med små separata händelser i form av inbrott i Köping och Arboga är bara toppen på isberget – i verklig mening. För den verkliga frågeställningen är inte om stöldgodset räcker för att täcka E18 till Arboga eller Glanshammar – utan hur detta kan få fortsätta år ut och år in. Varför betalar KAK-borna statlig skatt och moms som går rakt in i Statsverket? Jo, man förväntar sig att Staten skall klara av sitt uppdrag. Det är snart så att brottsoffren är Sveriges största folkgrupp. Det stjäls, förstörs, vandaliseras och allt detta sker utan nämnvärda ingripanden från staten. Som fortsätter ta fullt pris för sina tjänster på skattsedeln och genom moms, Staten har inte lämnat någon rabatt för sina misslyckanden och oförmåga. 

Vem skulle betala en bilelektrier fullt för en reparation som ledde till att bilen brann upp? Eller catering när man blev matförgiftad? Statens misslyckande är inte bara att man inte kan förhindra inbrott och upprätthålla lag och ordning. Låt mig återvända till de 150 000 kubikmetrarna av stöldgods. En EU-lastbil med trailer kan lasta stöldgods kanske halvhögt på släpet så varje EU-lastbil kan köra till de slutliga destinationerna i Östeuropa och var de nu är för den stulna svenska egendomen runt 60 kubikmeter. Det går åt 2 500 kommersiella lastbilar att flytta allt detta stöldgods till deras slutdestination över det svenska vägnätet, över färjor, förbi gränspolis och tullstationer, vilka de flesta numera mest består av en skylt och är obemannade. 

Jag fascineras över hur utstuderat oförmöget samhället är när det gäller att skydda sina egna medborgare så att det går att obehindrat lasta upp 2 500 lastbilar med stöldgods och bara köra runt som ingenting hänt. Ett samhälle som inte skyddar sina medborgare kan sluta beskatta för man levererar inte. Andra har också läst
  • Cornelis hade rätt om Vafab

    Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
  • Hur räknar Magdalena?

    Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
  • Arboga och Sverige utan alternativ

    Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


Trafikolycka orsakade skada på vattenledning

Arboga Larmet inkom vid 15.45-tiden.

Ungdomsmottagningarna vill nå ut bättre till ungdomar

Västra Mälardalen Genomför kampanj under hösten.

Polisen beslagtog A-traktor

Gick fortare än tillåtet.

16-årig flicka till sjukhus efter krock

Fördes till Västerås med ambulans.

Djup kris för kättingtillverkare

Ramnäs bruk har varslat 43 personer, snart är förhandlingarna klara.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

På tingsrättens agenda: Mordförsök i Arboga

Under tisdagen ska de två män som är åtalade för mordförsök och medhjälp till mordförsök infinna sig i Västmanlands tingsrätt.

Larm om brand i lägenhetshus

Räddningstjänst har larmats.

Vattnet i Kvicksund drickbart igen

Nu slipper invånarna koka vattnet.

Efter derbykrossen – KHC-esset tar plats i veckans lag

Uppmärksammas efter starka insatsen mot rivalen.

Larm om lägenhetsbrand – var ofarligt

Vid 14-tiden inkom larmet.

Bakaxel på bil började glöda

Räddningstjänsten fick rycka ut.

Begränsad framkomlighet när buskar tas bort

"Vi ber om hänsyn under arbetets gång och följ gällande skyltning".

Fiskeresultat från 14 oktober

Resultat från Mälardalens Tävlingsfiskare.

Färre söker vård efter övergrepp

Rejäl minskning de senaste åren.

Nattlig utryckning till butik

Polisen utreder ett inbrott i Götlunda handelsbod.

Blytung omgång för de lokala lagen i Hockeyettan

Köping, Sura och Arboga förlorade.

Stjärnduon i form när VM vände och vann

Firma Carlsson/Amsköld producerade framåt.