KöpingMolnigt

Magazin24

Inte trillingar precis

Krönikören Harry Holm tycker till.

Krönika · 2 apr, 2017 kl. 12:31

SOMMARTID är en farlig uppfinning. Inte årstiden sommar, den är efterlängtad och en kvart i solen motsvarar en enda dyrt inköpt D-vitamintablett. Men påhittet, som orsakade att vi i lördags kväll måste ställa fram klockorna en timme, är en dålig idé. Det är vetenskapligt bevisat. Jag återkommer till det.

STRÅLANDE TIDER, härliga tider, sa Thor Modéen, uppväxt i Kungsör. Bland alla positiva omdömen om den orten finns lovorden från oss som lunchat i den gamle skådespelarens hem, Kungsörs station, där Thors far var stins. Av grannstaden Köping har vi nu varje vecka fått en positiv bild genom TV-serien med Linda och Mats och de andra.

MEN OM ARBOGA sprids negativa vibbar genom TT, och alla media som tar sina texter därifrån. När de rapporterar om sommarstugemordet bombarderar de Sverige med rubriken ”Arboga-kvinnan”. Fast 42-åringen i fråga är från Eskilstuna. Arbogas kommunledning borde ta ett allvarligt snack med TT- chefen, om att det ska vara noga med geografin även när det hänt något utanför huvudstaden.

MINA LÄSARE har säkert under åren märkt att jag föredrar att varje plats så att säga ”sköter sig själv”. Kommunförbundet i KAK, med bl.a. gemensam IT och telefoni, var jag därför skeptisk till. När de tre kommunernas lönekontor slogs ihop till ett år 2006, tröstades dock mitt lokalpatriotiska hjärta med att kontoret i alla fall placerades i Arboga.

MINNS DU Håkan Juholt? Under sin korta tid i strålkastarljuset sa han bl.a.: ”Att arbeta inom skolan, vården och omsorgen måste bli ett statusjobb”. Men när Köpings, Arbogas och Kungsörs kommuner för en tid sedan sade upp de lokala avtalen med facket Kommunal, så hade det inte med lönenivån att göra. Det var inte för att det skulle bli bättre för de anställda.

MOTIVET var att arbetsgivarna ville ”underlätta schemaläggningen i de tre kommunernas gemensamma datasystem”. Och då kom jag ihåg en rubrik jag sett: ”Vården har inte ett sjuksköterskeproblem utan att arbetsgivarproblem.” Det gäller nog också KAK, där nu arbetsgivarförslaget bl.a. ville minska möjligheten för flera anställda att påverka sitt schema - eftersom alla ska ha samma.

VAR OCH EN av våra tre kommuner har sin historia, karaktär, atmosfär, kultur och struktur på arbetsmarknaden. De är faktiskt inte lika som enäggs-trillingar. Och i dagens tillvaro, gäller det att profilera sig. Att framhålla sin positiva särart, för att inte drunkna i mediebruset. Och snart går våren över i sommar, då sommarstaden Arboga kan charma den mest kräsne turist, med den medeltida stadskärnan vid ån.

ENDA MALÖRTEN i den glädjebägaren är det som hände i helgen: Att det blev sommartid. Det är vetenskapligt bevisat att övergången till sommartid bl.a. innebär höjd risk för stroke och hjärtinfarkt. För så kan det gå när Storebror bestämmer att alla ska ha samma regler, att alla ska ställa fram klockan en timme, vare sig vi är lantbrukare eller gammelmurvlar som jag, vare sig vi bor i midnattssolens Norrland eller i trakter med något kortare dagar, som Västra Mälardalen.Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Krogkollen: Vecka 12

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Innebandy Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Lilla India blir Stora Torget 3: "Vill testa något nytt"

Köping Restaurangen byter namn och koncept.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

Köping "Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Larm om bilbrand

Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.