Köping11°Duggregn

Magazin24

Inte trillingar precis

Krönikören Harry Holm tycker till.

Krönika · Publicerad 2 april, 2017 kl. 12:31

SOMMARTID är en farlig uppfinning. Inte årstiden sommar, den är efterlängtad och en kvart i solen motsvarar en enda dyrt inköpt D-vitamintablett. Men påhittet, som orsakade att vi i lördags kväll måste ställa fram klockorna en timme, är en dålig idé. Det är vetenskapligt bevisat. Jag återkommer till det.

STRÅLANDE TIDER, härliga tider, sa Thor Modéen, uppväxt i Kungsör. Bland alla positiva omdömen om den orten finns lovorden från oss som lunchat i den gamle skådespelarens hem, Kungsörs station, där Thors far var stins. Av grannstaden Köping har vi nu varje vecka fått en positiv bild genom TV-serien med Linda och Mats och de andra.

MEN OM ARBOGA sprids negativa vibbar genom TT, och alla media som tar sina texter därifrån. När de rapporterar om sommarstugemordet bombarderar de Sverige med rubriken ”Arboga-kvinnan”. Fast 42-åringen i fråga är från Eskilstuna. Arbogas kommunledning borde ta ett allvarligt snack med TT- chefen, om att det ska vara noga med geografin även när det hänt något utanför huvudstaden.

MINA LÄSARE har säkert under åren märkt att jag föredrar att varje plats så att säga ”sköter sig själv”. Kommunförbundet i KAK, med bl.a. gemensam IT och telefoni, var jag därför skeptisk till. När de tre kommunernas lönekontor slogs ihop till ett år 2006, tröstades dock mitt lokalpatriotiska hjärta med att kontoret i alla fall placerades i Arboga.

MINNS DU Håkan Juholt? Under sin korta tid i strålkastarljuset sa han bl.a.: ”Att arbeta inom skolan, vården och omsorgen måste bli ett statusjobb”. Men när Köpings, Arbogas och Kungsörs kommuner för en tid sedan sade upp de lokala avtalen med facket Kommunal, så hade det inte med lönenivån att göra. Det var inte för att det skulle bli bättre för de anställda.

MOTIVET var att arbetsgivarna ville ”underlätta schemaläggningen i de tre kommunernas gemensamma datasystem”. Och då kom jag ihåg en rubrik jag sett: ”Vården har inte ett sjuksköterskeproblem utan att arbetsgivarproblem.” Det gäller nog också KAK, där nu arbetsgivarförslaget bl.a. ville minska möjligheten för flera anställda att påverka sitt schema - eftersom alla ska ha samma.

VAR OCH EN av våra tre kommuner har sin historia, karaktär, atmosfär, kultur och struktur på arbetsmarknaden. De är faktiskt inte lika som enäggs-trillingar. Och i dagens tillvaro, gäller det att profilera sig. Att framhålla sin positiva särart, för att inte drunkna i mediebruset. Och snart går våren över i sommar, då sommarstaden Arboga kan charma den mest kräsne turist, med den medeltida stadskärnan vid ån.

ENDA MALÖRTEN i den glädjebägaren är det som hände i helgen: Att det blev sommartid. Det är vetenskapligt bevisat att övergången till sommartid bl.a. innebär höjd risk för stroke och hjärtinfarkt. För så kan det gå när Storebror bestämmer att alla ska ha samma regler, att alla ska ställa fram klockan en timme, vare sig vi är lantbrukare eller gammelmurvlar som jag, vare sig vi bor i midnattssolens Norrland eller i trakter med något kortare dagar, som Västra Mälardalen.Andra har också läst


Trafikolycka orsakade skada på vattenledning

Arboga Larmet inkom vid 15.45-tiden.

Ungdomsmottagningarna vill nå ut bättre till ungdomar

Västra Mälardalen Genomför kampanj under hösten.

Polisen beslagtog A-traktor

Gick fortare än tillåtet.

16-årig flicka till sjukhus efter krock

Fördes till Västerås med ambulans.

Djup kris för kättingtillverkare

Ramnäs bruk har varslat 43 personer, snart är förhandlingarna klara.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

På tingsrättens agenda: Mordförsök i Arboga

Under tisdagen ska de två män som är åtalade för mordförsök och medhjälp till mordförsök infinna sig i Västmanlands tingsrätt.

Larm om brand i lägenhetshus

Räddningstjänst har larmats.

Vattnet i Kvicksund drickbart igen

Nu slipper invånarna koka vattnet.

Efter derbykrossen – KHC-esset tar plats i veckans lag

Uppmärksammas efter starka insatsen mot rivalen.

Larm om lägenhetsbrand – var ofarligt

Vid 14-tiden inkom larmet.

Bakaxel på bil började glöda

Räddningstjänsten fick rycka ut.

Begränsad framkomlighet när buskar tas bort

"Vi ber om hänsyn under arbetets gång och följ gällande skyltning".

Fiskeresultat från 14 oktober

Resultat från Mälardalens Tävlingsfiskare.

Färre söker vård efter övergrepp

Rejäl minskning de senaste åren.

Nattlig utryckning till butik

Polisen utreder ett inbrott i Götlunda handelsbod.

Blytung omgång för de lokala lagen i Hockeyettan

Köping, Sura och Arboga förlorade.

Stjärnduon i form när VM vände och vann

Firma Carlsson/Amsköld producerade framåt.