Köping22°Klart

Magazin24

Inte trillingar precis

Krönikören Harry Holm tycker till.

Krönika · 2 apr, 2017 kl. 12:31

SOMMARTID är en farlig uppfinning. Inte årstiden sommar, den är efterlängtad och en kvart i solen motsvarar en enda dyrt inköpt D-vitamintablett. Men påhittet, som orsakade att vi i lördags kväll måste ställa fram klockorna en timme, är en dålig idé. Det är vetenskapligt bevisat. Jag återkommer till det.

STRÅLANDE TIDER, härliga tider, sa Thor Modéen, uppväxt i Kungsör. Bland alla positiva omdömen om den orten finns lovorden från oss som lunchat i den gamle skådespelarens hem, Kungsörs station, där Thors far var stins. Av grannstaden Köping har vi nu varje vecka fått en positiv bild genom TV-serien med Linda och Mats och de andra.

MEN OM ARBOGA sprids negativa vibbar genom TT, och alla media som tar sina texter därifrån. När de rapporterar om sommarstugemordet bombarderar de Sverige med rubriken ”Arboga-kvinnan”. Fast 42-åringen i fråga är från Eskilstuna. Arbogas kommunledning borde ta ett allvarligt snack med TT- chefen, om att det ska vara noga med geografin även när det hänt något utanför huvudstaden.

MINA LÄSARE har säkert under åren märkt att jag föredrar att varje plats så att säga ”sköter sig själv”. Kommunförbundet i KAK, med bl.a. gemensam IT och telefoni, var jag därför skeptisk till. När de tre kommunernas lönekontor slogs ihop till ett år 2006, tröstades dock mitt lokalpatriotiska hjärta med att kontoret i alla fall placerades i Arboga.

MINNS DU Håkan Juholt? Under sin korta tid i strålkastarljuset sa han bl.a.: ”Att arbeta inom skolan, vården och omsorgen måste bli ett statusjobb”. Men när Köpings, Arbogas och Kungsörs kommuner för en tid sedan sade upp de lokala avtalen med facket Kommunal, så hade det inte med lönenivån att göra. Det var inte för att det skulle bli bättre för de anställda.

MOTIVET var att arbetsgivarna ville ”underlätta schemaläggningen i de tre kommunernas gemensamma datasystem”. Och då kom jag ihåg en rubrik jag sett: ”Vården har inte ett sjuksköterskeproblem utan att arbetsgivarproblem.” Det gäller nog också KAK, där nu arbetsgivarförslaget bl.a. ville minska möjligheten för flera anställda att påverka sitt schema - eftersom alla ska ha samma.

VAR OCH EN av våra tre kommuner har sin historia, karaktär, atmosfär, kultur och struktur på arbetsmarknaden. De är faktiskt inte lika som enäggs-trillingar. Och i dagens tillvaro, gäller det att profilera sig. Att framhålla sin positiva särart, för att inte drunkna i mediebruset. Och snart går våren över i sommar, då sommarstaden Arboga kan charma den mest kräsne turist, med den medeltida stadskärnan vid ån.

ENDA MALÖRTEN i den glädjebägaren är det som hände i helgen: Att det blev sommartid. Det är vetenskapligt bevisat att övergången till sommartid bl.a. innebär höjd risk för stroke och hjärtinfarkt. För så kan det gå när Storebror bestämmer att alla ska ha samma regler, att alla ska ställa fram klockan en timme, vare sig vi är lantbrukare eller gammelmurvlar som jag, vare sig vi bor i midnattssolens Norrland eller i trakter med något kortare dagar, som Västra Mälardalen.Andra har också läst

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Gryningspyromanen döms till 2 år och 8 månaders fängelse

Den 54-årige mannen döms för bland annat försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.