Köping19°Klart

Magazin24

Nu drar kollegan ner igen

I förra krönikan försökte jag vara positiv. Det gick sådär. Så jag måste försöka få med några bra saker idag också. Kaffe, till exempel.

Krönika · 2 dec, 2017 kl. 12:00

När Bbl/AT nu ska dra ner på servicen igen, går tankarna till Tove Lifvendahls ord: Utan fungerande politik och journalistik faller demokratin.
Apropå politik så har det, t.ex. i Arboga, kommit förslag om att dra ner på antalet politiker. Samtidigt klagas det på att det är svårt att få människor att ställa upp.
Sedan 1970 har medlemsantalet minskat med t.ex. 90 % i Socialdemokraterna, 86 % i Liberalerna (folkpartiet) och 85 % i Centern.
Den som vill bli politiker förstår att om det blir 31, i stället för som nu 41, platser i kommunfullmäktige så minskar chansen att komma in i den beslutande politiska skaran.

Nytt ”löfte” från Mittmedia

När det gäller journalistik är det intressant att läsa Bbl/AT:s marknadsföring vid årsskiftena. Inför 2017 meddelades att papperstidningen skulle gå ner till tre i stället för fem dagar per vecka. Att prenumeranterna måste betala lika mycket ändå, motiverades med att det gick att läsa Bbl/AT på nätet alla övriga dagar.
Det ”löftet” gällde bara ett år. För nu sker nästa nedtrappning: ”Efter årsskiftet får du som prenumerant e-tidningen (Arboga Tidning/Bärgslagsbladet) måndag, onsdag och fredag...” Övriga dagar hänvisas 2018 till VLT:s nättidning.
Ska vi ta det som ett tecken, att från nästa årsskifte är Bbl/AT bara några sidor i en upplaga av papperstidningen VLT?

Positiv motvikt

När avstånden ökar till såväl tidningsredaktionerna som till kommunens beslutsfattare behövs lite positiv motvikt. Visserligen saknade jag (i veckan som var) gatubelysningen över Kapellgatan mellan Biblioteket och Storgatan, och (alltid) i Baggens gränd. Men jag tänkte efter: Något är jag väl nöjd med?
Massor egentligen. Små exempel: Att vi har Anns Ost i Arboga. Och Perssons i Valskog, där man, i motsats till hos en konkurrent inne i Köping, tar kunder i turordning. Att Maxi i Köping har oöverträffade produkter från Siljans Chark.
Att det är nära till bageriet i Kungsör, för den som vill ha omväxling till fina Håges och Skatorna.
Och så är jag glad att jag hör till den vårdcentral som har näst bästa betyget i Västmanlands län. Bra att veta. Om jag skulle bli sjuk. T.ex. av att ha ätit för mycket.

Ännu mer positivt om kaffe

Positivt är det också att det denna månad kommit ytterligare argument för att jag ska ta en kopp kaffe till.

USA-rapport: Risken för hjärtproblem och stroke minskar med ca 7 procent för varje extra kopp vi dricker. Engelsk sammanställning av 200 olika studier:
Tre eller fyra koppar kaffe om dagen minskar risken inte bara för hjärtproblem utan också för vissa cancerformer, leversjukdomar och demens.Positivt, eller hur?Andra har också läst

Skön musik i sommarkväll

Valskog Kyrkorummet är inte enbart till för gudstjänster och andakter. De flesta kyrkor har en fantastisk akustik som lämpar sig oerhört bra för musik och sång. Under sommaren bjuder...

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.