KöpingMolnigt

Magazin24

Sluta gnäll – påverka utvecklingen

Krönikören Jan Kallberg: "Civilisationen behöver er"

Krönika · Publicerad 11 juni, 2017 kl. 13:10

Nästa år är det valår. Ett riktigt valår. Som vi bara har vart fjärde år. Sluta gnäll och gör något. Om var tionde som sitter och kritiserar på kommentarsfält, Facebook och Twitter skulle ta sig samman och ställa upp i ett provval i något av de partier som finns skulle det bli en tsunami av nya kommunalpolitiker. 

Varför har detta betydelse? Du kan bli en del av en bättre utveckling och du kan göra saker som ger dig mycket åter – eftersom ett bättre samhälle gynnar alla. Platon, den grekiske filosofen som levde på 300-talet före Kristus sa: “Ett av straffen att inte engagera sig i politik är att du bli styrd av dem dig underlägsna”.

Om du inte engagerar dig och få andra lämnas fältet vidöppet för dem du så irriterat läser om och ser på TV – alla dessa oinsatta och okunniga politiker som inte vet vad de gör. 

Du har verktygen att bryta denna mediokrati – de okapablas tyranni. Att du ta aktiv del, ställer upp i provval och utmanar på partilistor gynnar alla. Politik utan konkurrens dödar demokrati. 

De partiföreningar som finns i varje kommun har svårt att rekrytera och bara det faktum att du dyker upp och vill något garanterar en plats i kommunfullmäktige. Inget hindrar dig att ha ett reellt inflytande på din verklighet. 

En förkrossande del av offentlig verksamhet runt dig och din familj utförs av kommun och landsting. Det finns en plats för dig i dessa församlingar.

Om du inte gillar vad ditt gamla parti tycker eller hur kommunföreningen sköter sitt uppdrag, byt åsikt och parti. Väljare i rörelse tvingar partier som inte vill lyssna att just lyssna. När funderade du själv över var du står politiskt? Det kanske är dags att byta? 

Världen förändras, samhället förändras men folk förhärdar samma politiska parti trots att man inte längre tror på det som sägs i det partiet. Vi skall vara fanatiker även om vi kör truck på Volvo eller säljer glass på Kvantum, ingen människa ska få plötsligt byta åsikt när man väl bestämt sig. 

Det är ett svagt karaktärsdrag. Är det verkligen det? Är det inte mänskligt? Den brittiske premiärministern Winston Churchill sa kort och gott: ”En fanatiker är en som inte kan ändra uppfattning eller byta ämne.” Winston Churchills politiska karriär var de konservativa, liberalerna, självständig, liberaler och de konservativa – han bytte parti fyra gånger och likväl erkänd som en av de största europeiska statsmännen i modern tid. 

När han inte längre var övertygad då bytte han till en annan sida. Vilken svensk politiker törs idag ens ända uppfattning i en sakfråga? Är det så konstigt att världen ser ut som den gör när den styrs av ideologiska fetischister? 

Upptäckt dig själv vid gasolgrillen på campingen säga att du vill ha kyckling, grillmästaren säger att kotletterna är goda, du säger att då tar jag en kotlett och grillmästaren blir förbannad –”Hur ska du ha det? Du kan inte bara byta åsikt!”. Han man väl bestämt sig så är det så. 

Det går bra att byta käringar och gubbar, skilja sig och skaffa nytt, och numera är det även accepterat att byta kön med jämna mellanrum utan att någon går i taket. Det gör inget. Annat är det med åsikter. De skall man ha för evigt – är det så konstigt att politiken i det här landet står still?

Josefin, Johan, Risto, Emma, Anna, Bogdan – vad ni än heter – ni kan inte fly undan ert öde längre. Ställ upp i och bli en del av de kandidater som Sverige kan välja 2018. Civilisationen behöver er.
Du kan påverka.
Om du vill.Andra har också läst
  • Cornelis hade rätt om Vafab

    Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
  • Hur räknar Magdalena?

    Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
  • Arboga och Sverige utan alternativ

    Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


Ung man anhållen efter mordförsöket i Hallstahammar

Hallstahammar Tre andra personer har släppts.

Gång- och cykelöverfarter byggs om i Kungsör

Kungsör Ytterst begränsad framkomlighet för trafiken.

Perfekt helg av Team Mälarenergi

Bordtennis Knep dubbla vinster på resande fot.

Så var natten i Västra Mälardalen

Västra Mälardalen Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Lyckad helg för Arbogas brottare

Så gick det för talangerna.

Fiskeresultat från 22 oktober

Resultat från Mälardalens Tävlingsfiskare.

Familjesidan vecka 43

Familjeannonser från Västra Mälardalen, vecka 43.

Sura föll borta mot Forshaga

Förlust i bottenmötet.

Köping Hockey vann svår bortamatch

Övertygande seger mot Kumla.

Fortsatt tungt för IFK Arboga

Föll hemma mot Enköping.

Axelsson showade när Stars slog Malbas

...men "Jotti" och Stan Brown åkte ut.

67-åring fast för rattfylla

Stoppades norr om Köping.

Körkortslös förare blåste positivt

Kom ej upp i straffbart värde.

Larm om brand i sophög

Inkom under söndagen.

Försökte smita från polisen – med tre barn i bilen

Körkortslös förare försökte fly efter kontroll.

Kolsva Lions Club skänker 76 000 kronor

Flera får dela på pengarna

Blue Hammers tar in målvakt på try-out

Kommer närmast från Avesta.

Larm om singelolycka

Inkom under lördagskvällen.

IBK Hallsta föll hemma

Under strecket efter fem omgångar.

Topplaget Surahammar slog Lillån

Vann hemma under lördagen.

Lagmaskinen Stars körde över Trelleborg

Köping vann stort i Skåne.