Köping27°Lätt molnighet

Magazin24

Sluta gnäll – påverka utvecklingen

Krönikören Jan Kallberg: "Civilisationen behöver er"

Krönika · 11 jun, 2017 kl. 13:10

Nästa år är det valår. Ett riktigt valår. Som vi bara har vart fjärde år. Sluta gnäll och gör något. Om var tionde som sitter och kritiserar på kommentarsfält, Facebook och Twitter skulle ta sig samman och ställa upp i ett provval i något av de partier som finns skulle det bli en tsunami av nya kommunalpolitiker. 

Varför har detta betydelse? Du kan bli en del av en bättre utveckling och du kan göra saker som ger dig mycket åter – eftersom ett bättre samhälle gynnar alla. Platon, den grekiske filosofen som levde på 300-talet före Kristus sa: “Ett av straffen att inte engagera sig i politik är att du bli styrd av dem dig underlägsna”.

Om du inte engagerar dig och få andra lämnas fältet vidöppet för dem du så irriterat läser om och ser på TV – alla dessa oinsatta och okunniga politiker som inte vet vad de gör. 

Du har verktygen att bryta denna mediokrati – de okapablas tyranni. Att du ta aktiv del, ställer upp i provval och utmanar på partilistor gynnar alla. Politik utan konkurrens dödar demokrati. 

De partiföreningar som finns i varje kommun har svårt att rekrytera och bara det faktum att du dyker upp och vill något garanterar en plats i kommunfullmäktige. Inget hindrar dig att ha ett reellt inflytande på din verklighet. 

En förkrossande del av offentlig verksamhet runt dig och din familj utförs av kommun och landsting. Det finns en plats för dig i dessa församlingar.

Om du inte gillar vad ditt gamla parti tycker eller hur kommunföreningen sköter sitt uppdrag, byt åsikt och parti. Väljare i rörelse tvingar partier som inte vill lyssna att just lyssna. När funderade du själv över var du står politiskt? Det kanske är dags att byta? 

Världen förändras, samhället förändras men folk förhärdar samma politiska parti trots att man inte längre tror på det som sägs i det partiet. Vi skall vara fanatiker även om vi kör truck på Volvo eller säljer glass på Kvantum, ingen människa ska få plötsligt byta åsikt när man väl bestämt sig. 

Det är ett svagt karaktärsdrag. Är det verkligen det? Är det inte mänskligt? Den brittiske premiärministern Winston Churchill sa kort och gott: ”En fanatiker är en som inte kan ändra uppfattning eller byta ämne.” Winston Churchills politiska karriär var de konservativa, liberalerna, självständig, liberaler och de konservativa – han bytte parti fyra gånger och likväl erkänd som en av de största europeiska statsmännen i modern tid. 

När han inte längre var övertygad då bytte han till en annan sida. Vilken svensk politiker törs idag ens ända uppfattning i en sakfråga? Är det så konstigt att världen ser ut som den gör när den styrs av ideologiska fetischister? 

Upptäckt dig själv vid gasolgrillen på campingen säga att du vill ha kyckling, grillmästaren säger att kotletterna är goda, du säger att då tar jag en kotlett och grillmästaren blir förbannad –”Hur ska du ha det? Du kan inte bara byta åsikt!”. Han man väl bestämt sig så är det så. 

Det går bra att byta käringar och gubbar, skilja sig och skaffa nytt, och numera är det även accepterat att byta kön med jämna mellanrum utan att någon går i taket. Det gör inget. Annat är det med åsikter. De skall man ha för evigt – är det så konstigt att politiken i det här landet står still?

Josefin, Johan, Risto, Emma, Anna, Bogdan – vad ni än heter – ni kan inte fly undan ert öde längre. Ställ upp i och bli en del av de kandidater som Sverige kan välja 2018. Civilisationen behöver er.
Du kan påverka.
Om du vill.Andra har också läst

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Arboga Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Nya grannar: Vecka 29

Nya grannar Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Krogkollen: Vecka 29

Kultur & nöje Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Gryningspyromanen döms till 2 år och 8 månaders fängelse

Den 54-årige mannen döms för bland annat försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Boende vandaliserade HVB-hem

Slog sönder flertalet fönster och kastade sten på personal.

Viltolyckorna fortsätter öka i antal

Stora viltstammar är en förklaring till utvecklingen.

Så blir torsdagens väder

Fortsatt mycket varmt i regionen.

Ordningsvakter ska skapa trygghet i Hallstahammar

Polisen: "Närvaro gör folk tryggare".

Klart: Han blir ny assisterande tränare i Köping Stars

28-åringen har skrivit på för två säsonger.

Tjuv ryckte väska från äldre kvinna

Kvinnan chockades av upplevelsen.

Resultat från Sturefiskarnas båtmete 11

Sturefiskarna hade sitt 11:e båtmete på Tjurlången 17/7 en härlig kväll och mycket fisk.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.