Köping-2°Molnigt

Magazin24

Sluta gnäll – påverka utvecklingen

Krönikören Jan Kallberg: "Civilisationen behöver er"

Krönika · 11 jun, 2017 kl. 13:10

Nästa år är det valår. Ett riktigt valår. Som vi bara har vart fjärde år. Sluta gnäll och gör något. Om var tionde som sitter och kritiserar på kommentarsfält, Facebook och Twitter skulle ta sig samman och ställa upp i ett provval i något av de partier som finns skulle det bli en tsunami av nya kommunalpolitiker. 

Varför har detta betydelse? Du kan bli en del av en bättre utveckling och du kan göra saker som ger dig mycket åter – eftersom ett bättre samhälle gynnar alla. Platon, den grekiske filosofen som levde på 300-talet före Kristus sa: “Ett av straffen att inte engagera sig i politik är att du bli styrd av dem dig underlägsna”.

Om du inte engagerar dig och få andra lämnas fältet vidöppet för dem du så irriterat läser om och ser på TV – alla dessa oinsatta och okunniga politiker som inte vet vad de gör. 

Du har verktygen att bryta denna mediokrati – de okapablas tyranni. Att du ta aktiv del, ställer upp i provval och utmanar på partilistor gynnar alla. Politik utan konkurrens dödar demokrati. 

De partiföreningar som finns i varje kommun har svårt att rekrytera och bara det faktum att du dyker upp och vill något garanterar en plats i kommunfullmäktige. Inget hindrar dig att ha ett reellt inflytande på din verklighet. 

En förkrossande del av offentlig verksamhet runt dig och din familj utförs av kommun och landsting. Det finns en plats för dig i dessa församlingar.

Om du inte gillar vad ditt gamla parti tycker eller hur kommunföreningen sköter sitt uppdrag, byt åsikt och parti. Väljare i rörelse tvingar partier som inte vill lyssna att just lyssna. När funderade du själv över var du står politiskt? Det kanske är dags att byta? 

Världen förändras, samhället förändras men folk förhärdar samma politiska parti trots att man inte längre tror på det som sägs i det partiet. Vi skall vara fanatiker även om vi kör truck på Volvo eller säljer glass på Kvantum, ingen människa ska få plötsligt byta åsikt när man väl bestämt sig. 

Det är ett svagt karaktärsdrag. Är det verkligen det? Är det inte mänskligt? Den brittiske premiärministern Winston Churchill sa kort och gott: ”En fanatiker är en som inte kan ändra uppfattning eller byta ämne.” Winston Churchills politiska karriär var de konservativa, liberalerna, självständig, liberaler och de konservativa – han bytte parti fyra gånger och likväl erkänd som en av de största europeiska statsmännen i modern tid. 

När han inte längre var övertygad då bytte han till en annan sida. Vilken svensk politiker törs idag ens ända uppfattning i en sakfråga? Är det så konstigt att världen ser ut som den gör när den styrs av ideologiska fetischister? 

Upptäckt dig själv vid gasolgrillen på campingen säga att du vill ha kyckling, grillmästaren säger att kotletterna är goda, du säger att då tar jag en kotlett och grillmästaren blir förbannad –”Hur ska du ha det? Du kan inte bara byta åsikt!”. Han man väl bestämt sig så är det så. 

Det går bra att byta käringar och gubbar, skilja sig och skaffa nytt, och numera är det även accepterat att byta kön med jämna mellanrum utan att någon går i taket. Det gör inget. Annat är det med åsikter. De skall man ha för evigt – är det så konstigt att politiken i det här landet står still?

Josefin, Johan, Risto, Emma, Anna, Bogdan – vad ni än heter – ni kan inte fly undan ert öde längre. Ställ upp i och bli en del av de kandidater som Sverige kan välja 2018. Civilisationen behöver er.
Du kan påverka.
Om du vill.Andra har också läst


20 000 poliser får högre lön

Västra Mälardalen Rikspolischefen: "Ännu ett steg i vårt långsiktiga arbete med att uppvärdera polisyrket".

Det här händer i helgen

Kultur & nöje Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Klart: Jansson tar plats i svenska VM-truppen

Bandy Köpingskillen åker till Ryssland för att försvara guldet.

Margniell ökning av varslen i länet under 2017

Västra Mälardalen Juli var den månad där flest fick beskedet, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Bilist körde in i mitträcket

Bilen bärgades från platsen.

Två bilar inblandade i olycka på E18

Inträffade vid lunchtid.

Fortsatt besvärligt väglag i regionen

Mer snö väntas under dagen.

Bil kördes på bakifrån – en person till sjukhus

Olycka mellan Arboga och Götlunda tidigt på torsdagen.

Trafikolycka på E20

Uppdaterad. Larmet inkom på onsdagskvällen.

Två personbilar krockade i Kolbäck

Larmet inkom strax efter klockan 16.

Larm om trafikolycka på E18

Uppdaterad. Larmet inkom klockan 15.39.

Larm: Lastbil i trafikolycka

Larmet inkom vid 15.30-tiden.

Ytterligare en varg skjuten i Kölstareviret

"Med spårsnön kom ett lyckosamt resultat"

Flera fordon i trafikolycka

Lastbil var inblandad.

Blue Hammers-tränaren ute efter revansch

Pikkarainen: "Vill vända på vår negativa trend".

Larm om trafikolycka – ingen bil fanns på olycksplatsen

Uppdaterad. Larmet inkom vid 13.20-tiden.

Trollgubben lämnar KFF för moderklubben

Bollgeniet tar sig an dubbla roller i division 6-laget: ”Nu kommer jag få som jag vill”.

Lammproducenter från Kungsör belönas med miljöpris

Paret på Norrby Gård uppmärksammas för sin klimatsmarta mat.

Snöbrist och aktivister försvårar licensjakten

Hittills har ­endast en varg skjutits under licensjakten i Kölstareviret.