KöpingKlart

Magazin24

Sommaren är drinkarnas tid

Anette Tapper tipsar om sommarens bästa drinkar.

Krönika · 29 jun, 2017 kl. 18:00

Att prova olika drycker för en tidnings räkning kan nog upplevas som ett ganska lyxigt jobb av många. Och jag håller med utan tvekan. Uteserveringar, lyxiga upplägg och massor av smarriga smaker. En del riktiga klassisker och ibland drinkar där krögare och barpersonal tar ut svängarna rejält beroende på tidstillgång och råvaror. 

En bra tumregel är att beställa exotiska och mer krångliga drinkar när det inte är dubbla led framför baren. En del ställen har inte ens drinklistan officiell. 

Bäst kan vara att fråga personalen om olika drinkar. Har barpersonalen tid att svara och resonera runt drinkarna, då brukar kreativiteten vara som störst och drinkarna kan bli rena konstverken. Annars är en klassiker som gin & tonic något som alltid kan blandas till även i rusningstid. Men kom ihåg att det kan vara stora variationer i kvalité även på en vanlig gin & tonic.

Jag började min sommardrinkvandring på Skeppshandelns Stenugnsbageri. Just den här kvällen jobbade en av ägarna, Nicolai Vrbanc. Han har en stor erfarenhet och gedigen utbildning i mixandet av drycker.

”Att blanda en bra och god drink är som att laga en perfekt måltid. Det handlar om råvaror, balans och kunnande för att uppnå det perfekta resultatet”, säger Nicolai innan han sätter igång med sin sommardrink.

”Oljan i citronskalen ska möta bitterheten i Camparin. Sockerlagen lyfter sötman, vodkan ska röras i is, två mjukt tryckta hela kardemummafrön som får simma tillsammans med en skvätt äppeljuice från det lokala musteriet”.

Drinken är avskalad men elegant. Lyx! Nästan löjligt perfekt. Speglar på något vis hela deras affärsidé. Bra vällagat från grunden. Har du tur, då stämmer allt och man får chansen att sippa på den perfekta sommardrinken.

Jag provade drinkar på fyra olika restauranger i min hemstad Köping vilka fick i uppgift att blanda till en favorit, eller typisk sommardrink för stället. Dessutom bjuder jag på min egen sommarfavorit och givetvis en god alkoholfri drink.  

Här kommer mina upplevelser:

Bild 1. Skeppshandelns Stenugnsbageri

Serverar spännande sommardrinkar om allt stämmer. Annars är det mest andra drycker och smakupplevelser i fokus. Ett mysigt smultronställe för den nyfikne och den som söker det goda i livet. Den här drinken hade inget namn. Dock svalkande, elegant och närmast förföriskt god.

Bild 2. Köpings Grill.

Kitschig sportbar. Ägarna funderar ett tag innan man blandar till ”Sportbaren Special” en mjölkdrink med Baileys, Kahlua, Minttu och mjölk. Fungerar faktiskt helt utmärkt. En fräsch upplevelse och med sin uteservering mitt på Stora gatan får man en nästan internationell känsla… Prisvärt ställe.

Bild 3. Harrys.

Här har vi drinkstället nummer ett i Köping. Ett stort utbud av olika drinkar. Här kan det ibland vara trångt framför baren. Men drinkarna har hög prioritet. Och den nya uteserveringen på Stora Torget är mysig. Drinken var en Frozen Strawberry Daiquiri. Otroligt god! Som en stor vuxen isglass delux!

Bild 4. Harrys.

Absolut alkoholfri. En alkoholfri drink som lätt kvalade in i topplistan av provade sommardrinkar. Mango, passionsjuice, citron toppat med Sprite. Här lägger personalen ner lika mycket tid och känsla som på alla andra drinkar man blandar. En riktigt god drink som dessutom endast kostar 40 kronor.

Bild 5. Bishop Arms.

Här är det mer pubkänsla och ett otroligt sortiment av öl som gäller. Chefen Zoran Djordjevic berättar att gästerna gärna provar mer udda läskande öl på sommaren. Drinken blev en klassisk gin & tonic. Stil och historia när man har svårt att välja. Håll utkik eter deras rosa GT som snart dyker upp…

Bild 6: Min egen sommarfavorit.

Aperol Spritz! Enligt vissa lite omodern, men jag tycker att detta är en fantastisk sommardrink. Med härlig färg, bubblor med smak av apelsin och aningen bitterhet passar den här drinken bra varma sommardagar. Aperol finns på Systembolaget och blandas enkelt med få ingredienser och mycket is.

Hur ser sommardrinkarna ut i övriga Köping? I Arboga, Kungsör och övriga regionen? Nu har ni läsare chansen under sommaren lägga ut bilder på era bästa sommardrinkar och era smultronställen på min facebooksida Tapper & co.

I augusti utser jag sommarens tre bästa bilder som får var sitt litet bokpaket till hängmattan.

Trevlig sommar!Andra har också läst
 • Det går bra – mår vi bra?

  Jag läste en redovisning från något institut om att det ”går bra” för oss svenskar. Och det är väl bra. Men viktigare är ändå att vi svenskar ”mår bra”.
 • Självkänsla – en lyckoamulett!

  Självkänsla är det värde du sätter på din egen person. Det är grundinställningen du har till dig själv och som avgör hur du speglar dig i andra och hur du bedömer din omgivning.
 • Krönika: Otroligt mäktigt, Köping Stars!

  Magazin24:s David Eriksson om Köpingsklubbens häftiga resa till Basketligan.
 • Nu är våren här – sådär

  Nu är det vår. TV har vårprogram, det är glad påsk, och mera vår i företagens annonser som inbjuder till att förbereda sig för allt varmare temperaturer och med våren i antågande...

Magazin24 avslöjar: Stars jagar meriterad Basketligakapten

Basket Jotti om intresset: "Båda parter är intresserade".

Stars avslutade snyggt – besegrade Alvik i epilogen

Basket Tränaren Jotti Nikolaidis: "Det blir lite fest i kväll".

Forsby nollade i premiären

Fotboll Sollentuna blev för svåra.

Drömstart för Arboga Södra – vann hemmapremiären

Tvåmålsskytten Rijad Babovic efter 3–1 mot Adolfsberg: "Vi är här för att stanna".

Hallsta HK har gjort klart med ny tränarduo

Meriterad tränare tar huvudansvaret – och assisteras av tidigare målvakten.

Myter och sanningar – vad ska jag lyssna på?

Alfons Fallqvist om frågor och påståenden kring löpträningen.

Läkare skickade hem pojke med bruten arm

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot läkaren.

Så blir lördagens väder

En hel del sol väntar, men också blåst.

Har du fått nya grannar?

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Bergsgorillor underhöll på PRO-mötet

PRO:s månadsmöte 17 april. Gunilla Lindström hälsade alla välkomna till aprils månadsmöte.

Krävs på stora belopp av Försäkringskassan

Man i 60-årsåldern tvingas betala tillbaka.

Hemvändaren får viktig roll i ung KFF-trupp

23-åringen tillbaka i rödsvarta dressen och redo att ta ansvar: ”Jag ska ge samma hjälp som jag fick i deras ålder”.

Vårlunch med ”Hettmans kvartett”

Stora salen i Folkets hus var fylld med matglada och förväntansfulla SPFare från Köpinghus-föreningen där föreningens ordförande Veine Eliasson hälsade oss alla välkomna på rim.

Avslutning Köpings Halliga i bowling säsongen 2017/2018

Grattis KPB, Köpings Pensionärs Bowlare som segrare i finalen i Halligan i Köping säsongen 2017/2018!

Hallstahammarbo begärs häktad

Misstänks för narkotikabrott

Hårdskjutande backen förlänger med KHC

Klar för ytterligare en säsong.

Krogkollen: Vecka 16

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Så blir vädret under fredagen

Sommarvärme i Västra Mälardalen

Kolsvas utmaning: Hålla den tunna truppen skadefri

Spelande tränaren Johannes Skoglund: ”Vi har kapaciteten att bli ett riktigt jobbigt lag att möta”.
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Oliver 9 år

Grattis Oliver Tegborg på 9 års dagen. Många kramar från Farmor och Mocke