Köping-6°Klart

Magazin24

Sommaren är drinkarnas tid

Anette Tapper tipsar om sommarens bästa drinkar.

Krönika · 29 jun, 2017 kl. 18:00

Att prova olika drycker för en tidnings räkning kan nog upplevas som ett ganska lyxigt jobb av många. Och jag håller med utan tvekan. Uteserveringar, lyxiga upplägg och massor av smarriga smaker. En del riktiga klassisker och ibland drinkar där krögare och barpersonal tar ut svängarna rejält beroende på tidstillgång och råvaror. 

En bra tumregel är att beställa exotiska och mer krångliga drinkar när det inte är dubbla led framför baren. En del ställen har inte ens drinklistan officiell. 

Bäst kan vara att fråga personalen om olika drinkar. Har barpersonalen tid att svara och resonera runt drinkarna, då brukar kreativiteten vara som störst och drinkarna kan bli rena konstverken. Annars är en klassiker som gin & tonic något som alltid kan blandas till även i rusningstid. Men kom ihåg att det kan vara stora variationer i kvalité även på en vanlig gin & tonic.

Jag började min sommardrinkvandring på Skeppshandelns Stenugnsbageri. Just den här kvällen jobbade en av ägarna, Nicolai Vrbanc. Han har en stor erfarenhet och gedigen utbildning i mixandet av drycker.

”Att blanda en bra och god drink är som att laga en perfekt måltid. Det handlar om råvaror, balans och kunnande för att uppnå det perfekta resultatet”, säger Nicolai innan han sätter igång med sin sommardrink.

”Oljan i citronskalen ska möta bitterheten i Camparin. Sockerlagen lyfter sötman, vodkan ska röras i is, två mjukt tryckta hela kardemummafrön som får simma tillsammans med en skvätt äppeljuice från det lokala musteriet”.

Drinken är avskalad men elegant. Lyx! Nästan löjligt perfekt. Speglar på något vis hela deras affärsidé. Bra vällagat från grunden. Har du tur, då stämmer allt och man får chansen att sippa på den perfekta sommardrinken.

Jag provade drinkar på fyra olika restauranger i min hemstad Köping vilka fick i uppgift att blanda till en favorit, eller typisk sommardrink för stället. Dessutom bjuder jag på min egen sommarfavorit och givetvis en god alkoholfri drink.  

Här kommer mina upplevelser:

Bild 1. Skeppshandelns Stenugnsbageri

Serverar spännande sommardrinkar om allt stämmer. Annars är det mest andra drycker och smakupplevelser i fokus. Ett mysigt smultronställe för den nyfikne och den som söker det goda i livet. Den här drinken hade inget namn. Dock svalkande, elegant och närmast förföriskt god.

Bild 2. Köpings Grill.

Kitschig sportbar. Ägarna funderar ett tag innan man blandar till ”Sportbaren Special” en mjölkdrink med Baileys, Kahlua, Minttu och mjölk. Fungerar faktiskt helt utmärkt. En fräsch upplevelse och med sin uteservering mitt på Stora gatan får man en nästan internationell känsla… Prisvärt ställe.

Bild 3. Harrys.

Här har vi drinkstället nummer ett i Köping. Ett stort utbud av olika drinkar. Här kan det ibland vara trångt framför baren. Men drinkarna har hög prioritet. Och den nya uteserveringen på Stora Torget är mysig. Drinken var en Frozen Strawberry Daiquiri. Otroligt god! Som en stor vuxen isglass delux!

Bild 4. Harrys.

Absolut alkoholfri. En alkoholfri drink som lätt kvalade in i topplistan av provade sommardrinkar. Mango, passionsjuice, citron toppat med Sprite. Här lägger personalen ner lika mycket tid och känsla som på alla andra drinkar man blandar. En riktigt god drink som dessutom endast kostar 40 kronor.

Bild 5. Bishop Arms.

Här är det mer pubkänsla och ett otroligt sortiment av öl som gäller. Chefen Zoran Djordjevic berättar att gästerna gärna provar mer udda läskande öl på sommaren. Drinken blev en klassisk gin & tonic. Stil och historia när man har svårt att välja. Håll utkik eter deras rosa GT som snart dyker upp…

Bild 6: Min egen sommarfavorit.

Aperol Spritz! Enligt vissa lite omodern, men jag tycker att detta är en fantastisk sommardrink. Med härlig färg, bubblor med smak av apelsin och aningen bitterhet passar den här drinken bra varma sommardagar. Aperol finns på Systembolaget och blandas enkelt med få ingredienser och mycket is.

Hur ser sommardrinkarna ut i övriga Köping? I Arboga, Kungsör och övriga regionen? Nu har ni läsare chansen under sommaren lägga ut bilder på era bästa sommardrinkar och era smultronställen på min facebooksida Tapper & co.

I augusti utser jag sommarens tre bästa bilder som får var sitt litet bokpaket till hängmattan.

Trevlig sommar!Andra har också läst


Brist på vårdplatser på akuten i Köping

Köping "Det är många som söker vård på akuten i Västerås och Köping just nu".

Varningen: Se upp för falska barnbarn

Västra Mälardalen "Barnbarnet uppger sig behöva kontanter och säger att en kompis ska komma och hämta kort och kod".

Resultatbörs: Så slutade lördagens innebandymatcher

Innebandy Så gick det för de lokala lagen.

17-åring gripen efter inbrott

Kungsör Grannarna väcktes av tjuvarna.

Byggnad brann utanför Kolbäck

Larmet inkom under lördagskvällen.

Bilist körde i diket

Larmet inkom under lördagskvällen.

Trafikolycka avslöjade misstänkt rattfyllerist

Larmet inkom under lördagseftermiddagen.

VM förlorade – trots tvåmålsledning

Inledde intensiva spelhelgen med en nollpoängare

IKW/KBK krossade nästjumbon

Knep säker hemmaseger.

Krönika: Det kommer en vår

Det är januari, min kropp jublar! Inte för att det är nytt år och nya tag utan för att det för mig betyder att det bästa ligger framför mig.

Hallsta förlorade på hemmais

Det var ingen rolig kväll för hemmalaget.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Har du fått nya grannar?

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Krock i centrala Köping

Personbil och buss kolliderade på Glasgatan.

Segeryra efter Köpings derbykross

Målfest när IFK Arboga IK tog emot Köping HC på fredagskvällen.

Jotti: "Vore korkat att åka dit och underskatta dom"

Starstränaren kräver fokus när Superettan återupptas.

Larm om trafikolycka

Larmet inkom på fredagskvällen.

Äldre kvinna lurades av falskt barnbarn

Fräckt åldringsbrott i Virsbo.

Krogkollen: Vecka 3

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.