KöpingMolnigt

Magazin24

Stress i alla läger

Krönikören Jan Kallberg tycker till.

Krönika · 13 maj, 2017 kl. 14:15

När jag växte upp hade alla ungefär lika mycket att göra. Någon hade lite mer arbete, bönder hade kor och gick upp tidigt på morgonen men samhällets arbetsfördelning i timmar var rätt snarlik. Man arbetade 40 – 45 timmar – alla. Bara det att jag nämner att bönder hade kor låter som Thor Modéen och en fjärran forntid. Det var på en ohälsosamma tiden när vi fortfarande hade blyfärger till båtskrov, kor bajsade lite hur de ville på gärdena och det gick att bygga hus utan att behöva utreda miljökonsekvenser för hela Mälarens avrinningsområde. Detta sena 1960-tal där folk rökte John Silver utan filter och ingen sa åt dem att sluta.

Normalt sett med all denna blyfärg, John Silver utan filter och kor bajsande okontrollerat utmed Hedströmmen skulle folk stressas ihjäl och i princip vibrera av ångest inför alla dessa hälsoutmaning, miljöhot och nedriga livsmiljö.

Men så var det inte. Folk var skapligt lyckliga, vinterfiskade på Rölen, bytte vinterdäck på SAAB V4, fikade på konditori, visst några hade det jobbigt men det fanns arbete och en utkomst för alla. Sverige för femtio år sedan.

I dagens samhälle år 2017 är detta helt förändrat med egentligen två läger. De som har arbete och arbetar snart nog jämnt i ena hörnet och de som saknar något att göra i det andra hörnet. Aldrig tidigare har de som har något att göra så mycket att göra – och aldrig tidigare har de som söker sysselsättning så lite att göra. Med nätet, molnet, SMS, mobil och all annan teknik skruvas även detta upp till högre nivåer för bägge lägren.

Så idag är alla stressade, varesig man har arbete eller ej. Vilket fascinerar mig. Vi lyckas alla stressas av vår verklighet. Jag är inget bättre utan vaknar upp varje dag med känslan att jag ligger efter med uppgifter att göra och måste jobba ifatt. Andra är stressade för att de inte har arbete eller sysselsättning. Bakom allt detta ligger en grundläggande känsla av ovisshet – och att vi numera är kontinuerligt beredda på förändring som vi inte vet när och hur den kommer. Blir det budgetnedskärning och nedläggning av arbetsplatsen? Kommer det att bli en omorganisation? Hur kan jag få ett nytt arbete efter att jag förlorat mitt? Hur kommer jag in på arbetsmarknaden? 

Ovissheten är inget nytt. Folk har i generationer haft osäkerhet framför sig men det nya är det komplexa, det sammanvävda, det ogenomskinliga och det sammanbyggda som utgör verkligheten. Den moderna människan försöker förstå. Så redan där har vi lagt grunden för stress. Vi försöker förstå något som vi ofta inte har möjlighet att påverka, ha inflytande på eller har information om. På 1800-talet lade man framtiden i Guds händer, bad och hoppades på det bästa. Idag försöker vi förstå och skapa oss en bild av verkligheten som rullar framför oss. Är religion lösningen? Det säger jag inte. Det jag säger är att vi stressar oss själva genom att söka förstå och lägga ihop sammanhang som är över vår förmåga. 

Därför förtas sommartiden eftersom den äts upp av stress för många människor. När väl sommaren dyker upp ser vi inte den för allt som oroar oss, stressar oss och som vi bara måste göra. Vi förbjöd blyet i det som färgade båten undre men vi behöll det som tyngde ner och färgade vårt eget själsliga underrede. Offra inte sommaren på stressens altare.Andra har också läst


Hallsta sänkte serieledarna på bortaplan

Ishockey Drog till med skräll på Fagerliden.

Kungsör sänkta av sent mål

Ishockey Tung förlust för Hockeytrean-laget.

Tung förlust för KIS Bandy

Bandy Åker hem med noll poäng från Stockholm.

Mordet i Surahammar: Stark bevisning mot misstänkte 31-åringen

Mannen ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Här jobbar flest inom näringslivet

Kolla in statistiken för Västra Mälardalen.

Stor bostadsaffär i Arboga

Byggnadsfirman Lund AB köper flertalet fastigheter.

Misstänkte mannen i Kolbäcksfallet släppt

Oklarheterna som fanns gällande dödsfallet har retts ut.

Timmerbil körde i diket

Polisen har upprättat en anmälan om smitning från trafikolycka.

Hallstabor får tycka till om trygghet

”Vi behöver din synpunkt på vad polis och kommun ska fokusera på”

Krogkollen: Vecka 50

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Väjde för rådjur och hamnade i diket

Larmet inkom på fredagen.

Smed belönades med kulturstipendium

Kungsörs Knutsgille delade under julmarknaden i Kungsör ut årets kulturstipendium.

VM avslutar året mot profilstarkt lag

Samboutmaning blev allstar-match.

”Vi har haft ett fantastiskt 2017”

Bobutiken i Arboga har blivit utsedd till månadens butik inom Svensk Fastighetsförmedling.

Totalstopp efter lastbilsolycka

Larm om trafikolycka tidigt på fredagsmorgonen.

Årets sista match – då lovar ”Marre” urladdning

Stekhett toppmöte avrundar 2017 – inför förväntad storpublik.

Larm om singelolycka på E18

Inkom under torsdagskvällen.

Polisens satsning ska motverka hatbrott under valåret

Svenska poliskåren får 10 miljoner kronor extra för att förstärka arbetet mot hat- och demokratibrott.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Tjuvar bröt sig in i bensinmack

Jagades av polis – utan resultat.

Kvinna hittad död i Kolbäck – man anhållen

Polisen utreder misstänkt mord alternativt dråp.