Köping19°Klart

Magazin24

Tage minns: Berättelsen om IP – så började det

Krönikören Tage Gustafsson tänker tillbaka.

Krönika · 17 jun, 2017 kl. 17:23

Vi firar IP 100 år 17 juni 2017. Förslag om anläggning av en nu idrottsplats väcktes i Stadsfullmäktige den 22 september 1910, då direktör Hadar Hallström föreslog tillsättande av en kommitté för frågans utredning. 

Köpings Stadts Sparbank hade tidigare anslagit 5 000 kronor som grundplåt för anläggandet av en idrottsplats. En kommitté för frågans utredning om fem personer tillsattes med borgmästaren Erik Nordkvist som drivande kraft. 

Dessa lade fram ett förslag om idrottsplats på den så kallade Kopparvreten. Det var ett vittomfattande förslag utarbetat med skisser av Stockholms Stadions arkitekt Torben Grut. 

Ett storslaget förslag med fotbollsplan, hopp, kast och löparbanor jämte. Lekplats och skidbacke från Kanonberget. Stor paviljong med loft i gammal stil och omklädningsrum. Det blev för mycket för stadsfullmäktige, helt enkelt för storslaget. Det framlagda projektet avslogs och med anledning av detta ställde kommittén sina platser till förfogande och avgick. Beslut fattades dock att Kopparvreten skulle bli platsen där en idrottplats skulle upplåtas.

Det tillsattes en ny kommitté med ingenjör S. Brunau som ordförande. Ett mindre omfattande förslag antogs 18 september 1913. Ej så pampigt som förgående förslag. Grundläggaren P.A. Kraft antogs som entreprenör.

Att Kopparvreten upplåtits som platsen väckte stor opposition bland stadens innevånare , i synnerhet bosatta på Granadaområdet och de som hade sin arbetsplats vid KMV. Vägen dit ansågs bli förlängd, med risk att de ej skulle hinna hem till middagstimmen.

Anläggningskostnaden uppgick till cirka 34 000 kronor vilket belopp erhölls genom Köpings Stads Sparbanks frikostiga anslag å sammanlagt 25 000 kronor. 

Genom sex skilda anslag, ett mindre belopp från Centralföreningen för Idrottensfrämjande och Köpings stad, vilken upplät området gratis. 

Köpings idrottsmän och idrottsintresserade är skyldiga ett uppriktigt tack till staden, sparbanken och alla övriga som genom gåvor och personligt arbete ordnade denna vackra idrottsplats!

Den 17 juni 1917 skedde invigningen med ett enda arrangemang fotbollsmatch mellan Djurgårdens IF och Köpings IS. Gästerna vann med 1–0 och det påstods vara ett självmål, som avgjorde matchen. Detta därför att min far ”Kalle Köping” då spelade för Djurgårdens IF.

Det här är den första delen på en lång historia om vår vackra idrottsplats.

Jag vill passa på att tacka för alla hälsningar jag fått från läsare som varit oroliga efter att jag tyvärr ramlat och brutit höften, men nu är jag på benen igen och kommer att dela med mig av mina minnen. Andra har också läst

Skön musik i sommarkväll

Valskog Kyrkorummet är inte enbart till för gudstjänster och andakter. De flesta kyrkor har en fantastisk akustik som lämpar sig oerhört bra för musik och sång. Under sommaren bjuder...

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.