Köping22°Klart

Magazin24

Terrorns kalla verklighet

Krönikören Jan Kallberg om terrorattentatet mot Sverige.

Krönika · 14 apr, 2017 kl. 08:55

Efter attentatet i Stockholm som lämnade fyra döda ställer sig många frågan hur detta kunde hända. Det har en viktig psykologisk och känslomässig funktion att söka ett svar på varför något hänt – men i realiteten är den viktigaste frågan hur man förebygger hur saker som dessa inte händer igen i någon form. 

Detta är givetvis en omöjlig uppgift men att reducera riskerna kräver att man är realistisk. Hur kan man förebygga att attentat sker – och var är realistiskt att göra?

En bidragande orsak har, enligt mitt förmenande, varit att få och i det närmaste ingen i ledande ställning insett vidden av att man släpper in folk i landet så fort de söker asyl utan någon som helst fundering på avsikter och vem man har att göra med. 

I och med detta kan i strömmen av andra våldsbenägna flyta med i flödet och röra sig fritt i Sverige utan restriktioner. Men det är på riksplanet. Vad kan gemene man göra?  

För det första måste människor reagera på beteenden och vara vaksamma. Människor som gör terrorhandlingar ger ofta i månader om inte år starka signaler om att man är i extremismens yttersta gränsland. 

Givetvis bygger detta på två led – först skall folk reagera på extremism och sedan skall någon ta det på allvar i andra änden. Det räcker inte med att skolelever, lärare, föräldrar, grannar och andra som möter en våldsbenägen extrem person som ger uttryck för viljan att skada andra är beredda att anmäla detta, det gäller också att någon som kan påverka och söka avbryta denna utveckling är beredd att göra något. 

Antagligen blir en av direkta följdeffekterna av attentatet i Stockholm att polis och myndigheter tar samtal från allmänheten på större allvar – och även om man tidigare tagit det på allvar att det finns resurser att följa upp.

För det andra leder centraliseringen av svensk polis till en organisation som enbart är reaktiv. Det är ett generellt systemfel. Polisen är inte med i människors liv förrän det gått snett, alltså aldrig innan. 

På sikt behöver närpolisen återigen kommunaliseras; i en kommun känner man folk. Det gör man inte på en ledningscentral tio mil bort. Kommunal polis är närmare medborgarna och kommunledningen kan själva välja polisiär servicenivå för sina medborgare. 

I dagsläget tar polisen centralt beslut om bemanning och patrullintensitet. Det gör att ett attentat som sker i en mindre stad kan ha ett betydligt dödligare utfall än om det sker på Drottninggatan? I central Stockholm finns civilpoliser och flera polispatruller bara 2 – 3 minuters körväg bort. I våra mindre orter får man vara tacksam om polisen är på plats inom en halvtimme och i bästa fall tjugo minuter.

För det tredje kan mindre orter öka överlevnaden vid olika angrepp på medmänniskor varesig det gäller knivskärning, fordonsattacker eller andra former av attackera. 

Frivilligorganisationer som Hemvärnet och Röda Korset har en stor roll att lära ut förstahjälpen, att få folk att agera skapligt rationellt när det overkliga händer och det finns en betydande anledning. 

I och med längre reaktionstider för ambulans och polis i mindre orter är förstahjälpen viktigare när svårt skadade kan förblöda innan hjälp anländer. Mindre orter kan allteftersom man bygger om stadsmiljöer anlägga fasta kraftigare väghinder för platser där folksamlingar sker.  

Vi lever i en förändrad tid och det kan ta ett ta tag att smälta. Vårt gemensamma samhälles säkerhet stärks av att vi arbetar för att minska riskerna. Varje liten risk som reduceras ökar allas säkerhet. Andra har också läst

Larm om gräsbrand

Strax efter kl 13 på söndagen ryckte räddningstjänsten i Köping ut efter ett larm om gräsbrand på en åker vid Ringvägen.

Åtta bränder i Arboga – misstänks vara anlagda

Under fredagen fick polis och räddningstjänst rycka ut till sju bränder i Arboga kommun. Ytterligare sju brandhärdar upptäcktes på lördagsmorgonen. Samtliga misstänks vara anlagda.

Ungdomar klättrade upp på silon

Två ungdomar klättrade på fredagskvällen upp i silon på Norra Ågatan.

Nya grannar: Vecka 29

Här är några av de senaste lagfarterna i Köping, Arboga och Kungsör.

Ny forward klar för IFK Arboga

19-åring förstärker truppen.

Krogkollen: Vecka 29

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Larm om gräsbrand

UPPDATERING. Blixtnedslag orsakade mindre brand,

Larm om skogsbrand vid Brattberget

UPPDATERAD. Stor brand efter blixtnedslag.

Misstänkt mordbrand i Arboga

Friluftsfrämjandets stuga brann ner till grunden.

Så blir fredagens väder

Senaste prognosen från SMHI.

Larm om trafikolycka i Surahammar

Flera fordon inblandade.

Blue Hammers nya satsning: Livesänder matcher

Inleds vid starten av säsongen 2018/2019.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Gryningspyromanen döms till 2 år och 8 månaders fängelse

Den 54-årige mannen döms för bland annat försök till mordbrand och grovt hot mot tjänsteman.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.