KöpingMulet

Magazin24

Terrorns kalla verklighet

Krönikören Jan Kallberg om terrorattentatet mot Sverige.

Krönika · Publicerad 14 april, 2017 kl. 08:55

Efter attentatet i Stockholm som lämnade fyra döda ställer sig många frågan hur detta kunde hända. Det har en viktig psykologisk och känslomässig funktion att söka ett svar på varför något hänt – men i realiteten är den viktigaste frågan hur man förebygger hur saker som dessa inte händer igen i någon form. 

Detta är givetvis en omöjlig uppgift men att reducera riskerna kräver att man är realistisk. Hur kan man förebygga att attentat sker – och var är realistiskt att göra?

En bidragande orsak har, enligt mitt förmenande, varit att få och i det närmaste ingen i ledande ställning insett vidden av att man släpper in folk i landet så fort de söker asyl utan någon som helst fundering på avsikter och vem man har att göra med. 

I och med detta kan i strömmen av andra våldsbenägna flyta med i flödet och röra sig fritt i Sverige utan restriktioner. Men det är på riksplanet. Vad kan gemene man göra?  

För det första måste människor reagera på beteenden och vara vaksamma. Människor som gör terrorhandlingar ger ofta i månader om inte år starka signaler om att man är i extremismens yttersta gränsland. 

Givetvis bygger detta på två led – först skall folk reagera på extremism och sedan skall någon ta det på allvar i andra änden. Det räcker inte med att skolelever, lärare, föräldrar, grannar och andra som möter en våldsbenägen extrem person som ger uttryck för viljan att skada andra är beredda att anmäla detta, det gäller också att någon som kan påverka och söka avbryta denna utveckling är beredd att göra något. 

Antagligen blir en av direkta följdeffekterna av attentatet i Stockholm att polis och myndigheter tar samtal från allmänheten på större allvar – och även om man tidigare tagit det på allvar att det finns resurser att följa upp.

För det andra leder centraliseringen av svensk polis till en organisation som enbart är reaktiv. Det är ett generellt systemfel. Polisen är inte med i människors liv förrän det gått snett, alltså aldrig innan. 

På sikt behöver närpolisen återigen kommunaliseras; i en kommun känner man folk. Det gör man inte på en ledningscentral tio mil bort. Kommunal polis är närmare medborgarna och kommunledningen kan själva välja polisiär servicenivå för sina medborgare. 

I dagsläget tar polisen centralt beslut om bemanning och patrullintensitet. Det gör att ett attentat som sker i en mindre stad kan ha ett betydligt dödligare utfall än om det sker på Drottninggatan? I central Stockholm finns civilpoliser och flera polispatruller bara 2 – 3 minuters körväg bort. I våra mindre orter får man vara tacksam om polisen är på plats inom en halvtimme och i bästa fall tjugo minuter.

För det tredje kan mindre orter öka överlevnaden vid olika angrepp på medmänniskor varesig det gäller knivskärning, fordonsattacker eller andra former av attackera. 

Frivilligorganisationer som Hemvärnet och Röda Korset har en stor roll att lära ut förstahjälpen, att få folk att agera skapligt rationellt när det overkliga händer och det finns en betydande anledning. 

I och med längre reaktionstider för ambulans och polis i mindre orter är förstahjälpen viktigare när svårt skadade kan förblöda innan hjälp anländer. Mindre orter kan allteftersom man bygger om stadsmiljöer anlägga fasta kraftigare väghinder för platser där folksamlingar sker.  

Vi lever i en förändrad tid och det kan ta ett ta tag att smälta. Vårt gemensamma samhälles säkerhet stärks av att vi arbetar för att minska riskerna. Varje liten risk som reduceras ökar allas säkerhet. Andra har också läst


KFF:s sista kvalmatch ställs in

Fotboll Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

Boxning 17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.

De har chans att prisas på kvällens VM-fest

Den årliga VM-festen går av stapeln om bara några timmar, här är de nominerade.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Suraforwarden träffades av skott – bröt benet

21-åringen blir borta en längre tid.

Bilar krockade i korsning

Två bilar kolliderade i en korsning på torsdagsförmiddagen.

Bil krockade med älg på E20

Uppdaterad version. Larmet inkom på torsdagsmorgonen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Sura knep poäng av topplaget

Sen kvittering skakade Mariestad.

Förluster för IFK och KHC

Tung onsdag för lokala lagen.

Pontus visade upp ett Köping i rörelse

Lokal konstnär ställde ut på Kulturhäng.

Larm om bilbrand på Nygård

UPPDATERAD. Polisen misstänker skadegörelse.

Lastbil fastnade under viadukt

Larm inkom under onsdagen.

Kaninen Hugo lockar nysvenskar till sjöss

Kungsörsbon A­ndreas Symeonides, 35, har debuterat som barnboks­författare. Med hjälp av kaninen Hugo ska han se till att fler ungdomar får upp ögonen för båtlivet.

Stort område blir utan vatten

Kommunen uppmanar boende att fylla upp vatten i god tid.