KöpingMolnigt

Magazin24

Utbildning – mina erfarenheter

Jan Kallberg om betydelsen av utbildning och kunskap.

Krönika · 9 apr, 2017 kl. 10:46

Högskoleprovet är i annalkande och ett flertal har lagt ny kurs inför hösten för deras liv - vare sig det gäller utbildning eller söka nya möjligheter. Mars och april är en tid när utbildningsvägar, vad man vill och hur man tänker på framtiden blir ett naturligt diskussionsämne av en enkel anledning - ansökningstider. Sista dag för anmälan till höstens utbildningar på högskolan är 18:e april - det kan variera med lokal antagning men de flesta utbildningar har just detta som sista datum. Efter att ha gått ett antal kurser genom åren har jag fått en del erfarenheter som jag vill dela med mig.

Först, gå inte en utbildning för att ha något att göra. Om man skall bli bra på något måste man ha ett intresse och du måste vilja göra något med det du lärt dig. Om du inte har passion för ditt ämne, utan läser det mer i avsaknad av arbete, kommer annat som är mer intressant att dyka upp och det är stor risk att du inte avslutar utbildningen. Om du sedan blir klar tycker du redan i starten att det inte är intressant så det finns ingen drivkraft framåt. Tid är pengar. Bara för att en utbildning är ”gratis” som att gå på högskolan gör du en investering i tid och energi. Se till att få avkastning på detta genom att läsa något du kan se dig ha nytta av. Du har störst chans att ha nytta av något du gillar och se dig omsätta i handling.

För det andra, du kan mjukstarta om du inte läst på ett tag. Min första högskolekurs var ”Praktisk Retorik” som var halvfart och gick under en hösttermin. Vi analyserade klassiska tal, presenterade egna tal och studerade hur argument kunde förmedlas och vinna gehör. Det var en rolig kurs och jag har nytta av den ännu snart 25 år senare. Du kan gå en kurs på halv- eller kvartsfart i Västerås, Eskilstuna eller Örebro. Med dagens ”Tåg i Mälardalen” kan du även med lätthet läsa i Stockholm. Genom att göra en mjukstart lärde jag mig strukturen och hur man läser på högskolan, vilket jag efteråt hade nytta av.

För det tredje, underskatta inte dig själv och din envishet. När jag började juristlinjen var alla andra som satt i klassrummet så smarta och hade bra saker att säga. Fyra år senare, ett antal tentor och 300 gamla högskolepoäng med specialkurser passerade, var det inte många kvar. Det finns mycket smarta människor men du behöver inte vara så smart om du är envis och ihärdig. Det är egentligen min största erfarenhet i mina tre examen. De som tog examen på juristlinjen var de som stretade på. De som trodde sig vara stjärnor försvann under andra terminer. De gav upp. Förmågan att jobba på är mycket värd i långa utbildningar.

För det fjärde, känn dig inte underlägsen eller ha tillkortakommanden bara för att du är från Medåker, Valskog eller Himmeta. Jag kommer från söder om Solmyra och det enda som egentligen händer vintertid är att sopbilen kommer varannan vecka. Det inte hindrat mig att ta till mig världen.

För det femte, en utbildning kommer inte att ge dig ett jobb eller en möjlighet med automatik. Utbildningar talar inte för dig. Det stärker din position, din kunskap och din förmåga men det är i slutändan att det faller på dig att omsätta vad du lärt dig. Det återkopplar till det första jag sa. Om du själv har ett intresse så kommer du ha lättare att presentera dig själv och vad du kan. Det jag gör idag skulle jag aldrig fått göra om det inte vore för att jag gillade det jag gör. Det fanns säkert tjugo andra som hade likvärdiga formella meriter. Utbildning är bara ett verktyg men det är du själv som gör själva förändringen.Andra har också läst


Kung Karls rektorer: "Vi har längtat efter det här"

Kungsör Nya lokalerna knyter ihop Kungsörs utspridda elever.

Ny nollpoängare för KIS

Bandy Köpingslaget besegrades på bortais.

Resultatbörs: Så slutade helgens innebandymatcher

Så gick det för de lokala lagen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Jotti hyllar nyförvärvet: "Väldigt glada att han är här"

Stars nye amerikan Austin Price gjorde 19 poäng i debuten.

Löfven valde Köping framför Stockholm: "Jag vill vara mer ute runtom i landet"

Statsministern om anledningen till att jultalet hamnade i Västra Mälardalen.

Har du fått nya grannar?

Här är några av de senaste lagfarterna inom Köping, Arboga och Kungsör.

Löfven hyllade pionjären från Köping

Statsministern lyfte fram Agda Östlund i sitt jultal.

Vad väntar vi på?

"Som barn trodde jag att Advent betydde Att vänta. För vänta var ju vad man fick göra."

Resultat pimpeltävling

Resultat från pimpeltävling på Kolarbysjön 16/12.

Stämningsfull bridgeavslutning

Lucia besökte bridgeavslutning för Köpingspensionärerna.

Köping Stars vann spännande toppmöte

Dramatisk match i KB-hallen inför 705 åskådare.

Larm om trafikolycka i Arboga

Larmet inkom under lördagsförmiddagen.

Hallsta sänkte serieledarna på bortaplan

Drog till med skräll på Fagerliden.

Kungsör sänkta av sent mål

Tung förlust för Hockeytrean-laget.

Tung förlust för KIS Bandy

Åker hem med noll poäng från Stockholm.