KöpingKlart

Magazin24

Utbildning – mina erfarenheter

Jan Kallberg om betydelsen av utbildning och kunskap.

Krönika · Publicerad 9 april, 2017 kl. 10:46

Högskoleprovet är i annalkande och ett flertal har lagt ny kurs inför hösten för deras liv - vare sig det gäller utbildning eller söka nya möjligheter. Mars och april är en tid när utbildningsvägar, vad man vill och hur man tänker på framtiden blir ett naturligt diskussionsämne av en enkel anledning - ansökningstider. Sista dag för anmälan till höstens utbildningar på högskolan är 18:e april - det kan variera med lokal antagning men de flesta utbildningar har just detta som sista datum. Efter att ha gått ett antal kurser genom åren har jag fått en del erfarenheter som jag vill dela med mig.

Först, gå inte en utbildning för att ha något att göra. Om man skall bli bra på något måste man ha ett intresse och du måste vilja göra något med det du lärt dig. Om du inte har passion för ditt ämne, utan läser det mer i avsaknad av arbete, kommer annat som är mer intressant att dyka upp och det är stor risk att du inte avslutar utbildningen. Om du sedan blir klar tycker du redan i starten att det inte är intressant så det finns ingen drivkraft framåt. Tid är pengar. Bara för att en utbildning är ”gratis” som att gå på högskolan gör du en investering i tid och energi. Se till att få avkastning på detta genom att läsa något du kan se dig ha nytta av. Du har störst chans att ha nytta av något du gillar och se dig omsätta i handling.

För det andra, du kan mjukstarta om du inte läst på ett tag. Min första högskolekurs var ”Praktisk Retorik” som var halvfart och gick under en hösttermin. Vi analyserade klassiska tal, presenterade egna tal och studerade hur argument kunde förmedlas och vinna gehör. Det var en rolig kurs och jag har nytta av den ännu snart 25 år senare. Du kan gå en kurs på halv- eller kvartsfart i Västerås, Eskilstuna eller Örebro. Med dagens ”Tåg i Mälardalen” kan du även med lätthet läsa i Stockholm. Genom att göra en mjukstart lärde jag mig strukturen och hur man läser på högskolan, vilket jag efteråt hade nytta av.

För det tredje, underskatta inte dig själv och din envishet. När jag började juristlinjen var alla andra som satt i klassrummet så smarta och hade bra saker att säga. Fyra år senare, ett antal tentor och 300 gamla högskolepoäng med specialkurser passerade, var det inte många kvar. Det finns mycket smarta människor men du behöver inte vara så smart om du är envis och ihärdig. Det är egentligen min största erfarenhet i mina tre examen. De som tog examen på juristlinjen var de som stretade på. De som trodde sig vara stjärnor försvann under andra terminer. De gav upp. Förmågan att jobba på är mycket värd i långa utbildningar.

För det fjärde, känn dig inte underlägsen eller ha tillkortakommanden bara för att du är från Medåker, Valskog eller Himmeta. Jag kommer från söder om Solmyra och det enda som egentligen händer vintertid är att sopbilen kommer varannan vecka. Det inte hindrat mig att ta till mig världen.

För det femte, en utbildning kommer inte att ge dig ett jobb eller en möjlighet med automatik. Utbildningar talar inte för dig. Det stärker din position, din kunskap och din förmåga men det är i slutändan att det faller på dig att omsätta vad du lärt dig. Det återkopplar till det första jag sa. Om du själv har ett intresse så kommer du ha lättare att presentera dig själv och vad du kan. Det jag gör idag skulle jag aldrig fått göra om det inte vore för att jag gillade det jag gör. Det fanns säkert tjugo andra som hade likvärdiga formella meriter. Utbildning är bara ett verktyg men det är du själv som gör själva förändringen.Andra har också läst
  • Cornelis hade rätt om Vafab

    Här sitter jag på en soptipp och ­skådar mig dystert kring, sjöng Cornelis Vreeswijk, med refrängen ”För var dag blir det bättre, men bra lär det aldrig bli”.
  • Hur räknar Magdalena?

    Det kom som en överraskning för mig förra veckan, när jag insåg att vi var lika på ett sätt, finansminister Magdalen­a Andersson och jag. Ekonomiskt sett. Som jag var som ung är...
  • Arboga och Sverige utan alternativ

    Alternativen bör bort i omsorgen, det har bland annat Socialdemokraterna visat sig anse. De lyckades med det i Arboga för flera år sedan. Och nu vill partiet att hela Sverige går...


Valskogsbo dömd till fängelse

Valskog Fälls för bland annat rattfylleri och grov olovlig körning.

KLART: Här är duon som tar över KFF

Fotboll Tidigare juniortränaren ersätter Tony Andersson – och får Magazin24-journalist som assisterande.

Kolbäcksföraren nominerad till fint pris

Motorsport Tog sitt första SM-guld – nu kan han få fira igen.

ICA Maxi utsatta för fräck stöld

Köping Stort antal tv-spel stulna från butiken.

Ytterligare ett inbrott i Köpingstrakten

Inbrott från Sundängeområdet anmält.

Inbrott i lägenhet

Tjuven eller tjuvarna tog sig in via balkongdörren.

Lösspringande häst kunde fångas in

Vistades närheten av väg 250.

Barnens rättigheter i fokus under temavecka

Barnkonventionen uppmärksammas under hela nästa vecka.

Ungdoms-SM i CNC-svarvning väntar för Ullvielever

Kyle Laffoley och Christian Segersvärd från Ullvigymnasiet laddar för ungdoms-SM.

Stars redo för tuffa bortafighter: "Två viktiga matcher"

Coach "Jotti" om helgens täta matchande.

IFK tar in förstärkning från Allsvenskan

Duo från IK Oskarshamn ansluter i två matcher.

Inspelningen av Lyxfällan resulterade i en vänskap

Köpingsentreprenören Tove Åkerman Stenman fick en viktig roll i Jockes liv.

Sveriges starkaste utses i Kungsör

Rejäl styrkedemonstration väntar.

Polisen stoppade bil - flera misstänkta för brott

Fyra av de fem personer som färdades i bilen misstänks för narkotikabrott.

Körde 115 km/h på 70-sträcka

22-åring blev av med körkortet.

KFF:s sista kvalmatch ställs in

Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.

De har chans att prisas på kvällens VM-fest

Den årliga VM-festen går av stapeln om bara några timmar, här är de nominerade.