Köping21°Lätt molnighet

Magazin24

Utbildning – mina erfarenheter

Jan Kallberg om betydelsen av utbildning och kunskap.

Krönika · 9 apr, 2017 kl. 10:46

Högskoleprovet är i annalkande och ett flertal har lagt ny kurs inför hösten för deras liv - vare sig det gäller utbildning eller söka nya möjligheter. Mars och april är en tid när utbildningsvägar, vad man vill och hur man tänker på framtiden blir ett naturligt diskussionsämne av en enkel anledning - ansökningstider. Sista dag för anmälan till höstens utbildningar på högskolan är 18:e april - det kan variera med lokal antagning men de flesta utbildningar har just detta som sista datum. Efter att ha gått ett antal kurser genom åren har jag fått en del erfarenheter som jag vill dela med mig.

Först, gå inte en utbildning för att ha något att göra. Om man skall bli bra på något måste man ha ett intresse och du måste vilja göra något med det du lärt dig. Om du inte har passion för ditt ämne, utan läser det mer i avsaknad av arbete, kommer annat som är mer intressant att dyka upp och det är stor risk att du inte avslutar utbildningen. Om du sedan blir klar tycker du redan i starten att det inte är intressant så det finns ingen drivkraft framåt. Tid är pengar. Bara för att en utbildning är ”gratis” som att gå på högskolan gör du en investering i tid och energi. Se till att få avkastning på detta genom att läsa något du kan se dig ha nytta av. Du har störst chans att ha nytta av något du gillar och se dig omsätta i handling.

För det andra, du kan mjukstarta om du inte läst på ett tag. Min första högskolekurs var ”Praktisk Retorik” som var halvfart och gick under en hösttermin. Vi analyserade klassiska tal, presenterade egna tal och studerade hur argument kunde förmedlas och vinna gehör. Det var en rolig kurs och jag har nytta av den ännu snart 25 år senare. Du kan gå en kurs på halv- eller kvartsfart i Västerås, Eskilstuna eller Örebro. Med dagens ”Tåg i Mälardalen” kan du även med lätthet läsa i Stockholm. Genom att göra en mjukstart lärde jag mig strukturen och hur man läser på högskolan, vilket jag efteråt hade nytta av.

För det tredje, underskatta inte dig själv och din envishet. När jag började juristlinjen var alla andra som satt i klassrummet så smarta och hade bra saker att säga. Fyra år senare, ett antal tentor och 300 gamla högskolepoäng med specialkurser passerade, var det inte många kvar. Det finns mycket smarta människor men du behöver inte vara så smart om du är envis och ihärdig. Det är egentligen min största erfarenhet i mina tre examen. De som tog examen på juristlinjen var de som stretade på. De som trodde sig vara stjärnor försvann under andra terminer. De gav upp. Förmågan att jobba på är mycket värd i långa utbildningar.

För det fjärde, känn dig inte underlägsen eller ha tillkortakommanden bara för att du är från Medåker, Valskog eller Himmeta. Jag kommer från söder om Solmyra och det enda som egentligen händer vintertid är att sopbilen kommer varannan vecka. Det inte hindrat mig att ta till mig världen.

För det femte, en utbildning kommer inte att ge dig ett jobb eller en möjlighet med automatik. Utbildningar talar inte för dig. Det stärker din position, din kunskap och din förmåga men det är i slutändan att det faller på dig att omsätta vad du lärt dig. Det återkopplar till det första jag sa. Om du själv har ett intresse så kommer du ha lättare att presentera dig själv och vad du kan. Det jag gör idag skulle jag aldrig fått göra om det inte vore för att jag gillade det jag gör. Det fanns säkert tjugo andra som hade likvärdiga formella meriter. Utbildning är bara ett verktyg men det är du själv som gör själva förändringen.Andra har också läst

Så många gifte sig i Köping i fjol

Köping Köping är näst störst när det gäller antal giftermål i Västmanland.

Misshandlade och hotade närstående – man döms till fängelse

Västra Mälardalen Får dessutom betala stort skadestånd.

Torkan skapar stora problem i länet

Västra Mälardalen Länsstyrelsen har upprättat en arbetsgrupp som hanterar regional samordning av möjliga åtgärder och information.

Byggnader i Hallstahammar inventeras

Hallstahammar Syftet är att identifiera och lyfta fram kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Resultat från tisdagsmetet i Köpings hamn

Elva fiskare kämpade mot värmen.

Larm om skogsbrand i Köping

Brann nära villa på Ullvi Backar.

Tipsen för att klara av sommarhettan

Vissa riskgrupper mer utsatta och känsliga än vanligt.

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir dagens väder

SMHI:s varning för höga temperaturer ligger kvar.

Nästan vart fjärde lamm är ekologiskt

Siffran är högre i Västmanland än i övriga Sverige.

Gryningspyromanen får sin dom under veckan

Åklagaren vill se ett långt fängelsestraff.

Larm om utsläpp av farligt ämne

Drivmedel på vägen.

Så blir vädret under måndagen

Senaste prognosen från SMHI.

Regeringen utlovar ekonomiskt stöd till bönder i torkan

Torkan som har dragit in över Sverige har gjort det tufft för många lantbrukare.

Här har mest skog brunnit

Den svåra torkan har redan lett till många skogsbränder i år.

Väldigt höga temperaturer väntar under söndagen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Trafikolycka på söndagsmorgonen – person klämdes fast

Inträffade på länsväg 252 i Hallstahammar

Krögare attackerades och hotades

Polisen fick vakta krogen.

Lastbil och personbil krockade mellan Kolsva och Köping

Inträffade sent på lördagskvällen.

Köpings sjukhus kritiseras - patient dog utan övervakning

Patienten ordinerades hjärtövervakning, men den kopplades aldrig på.

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

Över 30 grader väntas kommande dagarna.

Utryckning efter larm om villabrand

Brandvarnare tjöt från ett hus, enligt inringaren.

Hallstahammar och Surahammar kollar strandskyddet i sommar

Satsar på kampanj ihop med Länsstyrelsen.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.