KöpingLätt molnighet

Magazin24

”Det är inte manshat, det är alltför vanliga iakttagelser av en helt vanlig tjej”

Åsikter · 5 mar, 2016 kl. 08:35
Chefredaktören Michaela säger sitt om könsroller, manshat och sexuella övergrepp.

Den internationella kvinnodagen närmar sig med stormsteg och eftersom jag är just en kvinna vill jag dela med mig av några tankar kring det. Om hur det har varit att växa upp som flicka, tjej och kvinna under mina 27 levnadsår.

Först och främst, det finns många fördelar med att vara kvinna och jag älskar män. Kommande text är med andra ord inget manshat, det är bara mina erfarenheter.

Jag är uppvuxen i en typisk kärnfamilj. Min stora och starka pappa, som jag bara har sett gråta vid begravningar och när hans tre barn har tagit studenten och examen, har tjänat in den största summan pengar till familjen. Min empatiska, försiktiga och starka mamma har med stor glädje varit mammaledig och därefter jobbat för att även hon försörja familjen. Kort sagt, jag hade en väldigt trygg uppväxt med tydliga könsroller.

Vad gäller könsroller anser jag att man får vara som man själv vill, utan att fördöma någon annan.

Det var först under de begynnande tonåren som det blev tydligt för mig att när killar gjorde något hyss så var alltid ursäkten att han egentligen bara ville ha uppmärksamhet. Så var det kanske också. Men i takt med att "hyssen" ändrade karaktär så förblev ursäkten densamma. "Han vill egentligen säga att du är söt", kunde det låta efter ett ovälkommet nyp i rumpan när man påpekade det till en lärare i fjärde klass.

Jag skulle gärna vilja säga att saker förbättrades med tiden, men tyvärr förvärrades det. Med handen på hjärtat så tror jag på fullt allvar att så gott som varenda en av mina tjejkompisar någon gång i sitt liv har blivit rörd på ställen där främmande händer inte hör hemma eller blivit kallad för kränkande ord, bara för att hon är tjej.

Det värsta är att det inte bara rör sig om engångshändelser, det händer gång på gång.

I veckan delade en klok killkompis ett klipp på sin Facebook där en man smeker andra mäns händer när de passerar varandra i en rulltrappa. Han påtalade att det är lustigt att männen blir så arga, trots att det är ett litet närmande om man jämför med oönskade närmanden som kvinnor får utstå på krogen.

Och jag slår vad om att många tänker "men jag har aldrig gjort det". Då kan jag inte låta bli att undra vilka det är som gör det? Hur logiskt är det att i princip varenda kvinna jag känner någon gång har blivit utsatt för det, men att så väldigt få män medger att de har gjort något?

Jag tror att de allra flesta är överens om att sexuella övergrepp och våldtäkter är förkastliga. Trots det kvarstår ett fruktansvärt fenomen, det man kallar "Flickan och skulden". I de flesta fall där en tjej anmäler ett övergrepp eller en våldtäkt så kommer frågorna; "Var du full, vad hade du på dig, har ni träffats förut, hur många har du haft sex med?" Ett helt liv ska rivas upp, med allt vad det innebär.

Givetvis är vissa frågor väsentliga för att någon inte ska bli oskyldigt dömd, men borde inte ett uttalat NEJ vara nog? Är en djup urringning eller oskyldigt flörtande ursäkter för att tvinga en kvinna till något hon inte vill?

Och nu syftar jag inte på de uppmärksammade fallen som vi läser om i kvällstidningar. Jag talar om fallen som aldrig blir granskade. Om en pojkvän som börjar ha sex med sin flickvän när hon sover, om en killkompis som utnyttjar sin berusade tjejkompis. Listan går att göra lång.

Nej, det gäller inte alla män. Och det är inte manshat. Det är alltför vanliga iakttagelser av en helt vanlig 27-årig tjej.


Andra har också läst
  Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

  Nu får A-traktorförare bråttom att besikta sina fordon

  Västmanland 392 A-traktorer i Västmanland riskerar körförbud.

  Ny besiktningsstation har slagit upp portarna i Köping

  Sedan ett par veckor tillbaka finns ett nytt besiktningsställe i Köping.Det är Besikta som slagit upp portarna på Ringvägen. "Att få en tid för besiktning hos oss ska inte vara...

  Skåpbil började brinna under färd

  Uppdaterad. Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

  Krogkollen: Vecka 12

  Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

  Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

  Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

  Gata stängs av på grund av VA-arbete

  "Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

  Här är helgens träningsmatcher

  Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

  Container stod i lågor

  Brand orsakade brandkårsutryckning.

  Så blir fredagens väder

  "Halvklart till mulet men mest uppehåll".

  Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

  Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

  Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

  Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

  Det här händer i helgen

  Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

  Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

  "Dödsfallet är ej orsakat av annan".

  Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

  "Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".