KöpingLätt snöblandat regn och måttlig vind

Magazin24

Entreprenören med många idéer

Det är en solig sommardag och Magazin24 tar en kaffe med Andreas Sandberg – entreprenören som idag styr sin energi åt att hjälpa andra.

Lokalt näringsliv · 1 aug, 2016 kl. 10:32

För ett år sedan startade han sitt företag SAAND service och omsorg som Andreas driver med sin mamma. De utgör tillsammans med personal ett litet familjeföretag som huvudsakligen jobbar med personlig assistans. Andreas har även utvecklat SAAND till att erbjuda kompetensutveckling, och konsulttjänster inom tillgänglighetsanpassning av miljöer för människor med funktionshinder eller särskilda behov.

Uppdragsgivare inom personlig assistans har han både i Linköping och KAK-regionen. Det gör att Andreas alltid är i farten men för honom är det bara stimulerande. När Magazin24 träffar Andreas berättar han om planerna att bredda företaget med hemtjänst, och i höst kommer företaget starta en ny tjänst som ska erbjuda dans för rullstolsbundna och funktionshindrade.

– Vi har knutit till oss en svensk mästare i bugg, så det kommer ske i höst. Att dansa är glädje, det är bra motion, och man kommer ut, det är något alla behöver. Vi kommer att försöka komma iväg på dansbandskvällar och kanske kryssning, förklarar Andreas.

Det uppkommer många ”aha”-upplevelser när man pratar med Andreas, och att han själv är en hängiven dansare är just en sådan. Om man inte känner honom är det svårt att förstå var han får all sin energi ifrån.

Under samtalet börjar man dock förstå. Vad Andreas tillslut berättar är inte något han är stolt över och är därför sparsam med orden.

Men Andreas har ett struligt förflutet, han har en rastlös skäl som alltid vill att nått ska hända. Under ungdomsåren och början på det vuxna livet resulterade det i mycket bråk och stök. Det inrutade skollivet passar inte alla, och Andreas sökte istället kickar på andra håll och gick därför inte ut skolan. Han hamnade på ungdomshem och alkohol och droger kom in i hans liv. Det destruktiva livet var ett utlopp för hans energi, och det tog många år innan han började tro att livet för honom skulle kunna vara annorlunda. Med rehabiliteringsåtgärder och med hjälp lyckades Andreas lära sig att styra sin energi. Det ledde till att han fick tillbaka tron på sig själv.

Han tog tag i skolan och läste upp grundskole- och gymnasiebetygen. Efter det gick han en tvåårig fritidsledarutbildning. Och har idag även läst kurser på universitet. Den ADHD som länge skapade problem i hans liv kan han idag använda sig av. Diagnosen beskriver han som en del av sin personlighet, och som en drivkraft i hans entreprenörskap.

Idag bor Andreas i Linköping. Men sina rötter har han kvar i Köping. Här finns hans bästa vän som alltid har ställt för honom och Andreas berättar att han på något sätt vill ge tillbaka till staden som en gång stod ut med honom. Så han bestämde sig för att försöka driva förteget även här.

Andreas egna erfarenhet av rehabilitering och att behöva ta hjälp av andra har gjort att han känner stor ödmjukhet och insikt över hur det är att vara en hjälptagare.

Han berättar att hans erfarenheter har gjort att det blev naturligt för honom att vilja ge tillbaka, och Andreas beskriver hur han vill bedriva sin verksamhet.

– Det är viktigt att ge uppdragsgivaren full självbestämmande-rätt och vara transparent i verksamheten. Vi håller företaget litet, vi jobbar nära våra uppdragsgivare och det ska vara lätt att alltid nå oss.

Andreas avslutar med att uppmana andra att satsa på vad man tror på.

– Det gäller att våga, att tro på sig själv och sen bara göra det avslutar Andreas.Andra har också läst


Julbelysning plockas ner – vissa störningar väntar

Köping Kommunen: "Kan medföra lite stök för dig som rör dig i centrum".

Västmanland i Sverigetopp gällande antal döda i narkotikaförgiftning

Västmanland Läkemedelsberoende är en av orsakerna.

Vägarbete i Köping drar ut på tiden

Köping Väntas pågå resten av veckan.

Klass 1-varning för snöfall i regionen

Västra Mälardalen Upp till en decimeter snö väntas – ihop med starka vindar.

Lastbil och personbil i diket på E18

Stor påverkan på trafiken.

Lastbil körde in i mitträcket

Trafikolycka på E18.

Familjesidan vecka 3

Familjeannonser från Västra Mälardalen, vecka 3.

Brand i baksätet av bil

Misstänkts vara anlagd.

Bilist körde i diket – fördes till sjukhus

Uppdaterad. Larmet inkom under kvällen.

Stora förseningar i tågtrafiken

Elfel bakom inställda tåg.

Fina resultat av Arbogas brottare

Så gick det i Vättercupen GP och Ostens Minnescup.

Bilist körde i diket

Uppdaterad. Larmet inkom vid 16-tiden.

Debatt: Svar till Andreas Silversten

Liberalerna: "Glädjande att vi är överens om att behovet av bostäder för alla äldre finns".

Villabrand i Hallstahammar

UPPDATERAD Elden härjade runt öppen spis.

Priset på bostadsrätter minskade under 2017

Arboga en av kommunerna med störst prisnedgång.

Så blir måndagens väder

Prognosen vittnar om blåsigt och mulet.

Bil voltade mellan Hallsta och Sura

Föraren fick åka med ambulans efter olyckan.

Campinggäst upptäckte inbrott i närliggande husvagn

Jagade efter tjuvarna – som kom undan.

KIS föll mot Djurgården

Sena mål punkterade matchen.

Skön revansch för VM – vann hemma mot Pixbo

Sju olika målskyttar slog till.

Surahammar tappade ledningen mot Kumla

...och åkte på en ny förlust.