Köping28°Klart

Magazin24

Entreprenören med många idéer

Det är en solig sommardag och Magazin24 tar en kaffe med Andreas Sandberg – entreprenören som idag styr sin energi åt att hjälpa andra.

Lokalt näringsliv · 1 aug, 2016 kl. 10:32

För ett år sedan startade han sitt företag SAAND service och omsorg som Andreas driver med sin mamma. De utgör tillsammans med personal ett litet familjeföretag som huvudsakligen jobbar med personlig assistans. Andreas har även utvecklat SAAND till att erbjuda kompetensutveckling, och konsulttjänster inom tillgänglighetsanpassning av miljöer för människor med funktionshinder eller särskilda behov.

Uppdragsgivare inom personlig assistans har han både i Linköping och KAK-regionen. Det gör att Andreas alltid är i farten men för honom är det bara stimulerande. När Magazin24 träffar Andreas berättar han om planerna att bredda företaget med hemtjänst, och i höst kommer företaget starta en ny tjänst som ska erbjuda dans för rullstolsbundna och funktionshindrade.

– Vi har knutit till oss en svensk mästare i bugg, så det kommer ske i höst. Att dansa är glädje, det är bra motion, och man kommer ut, det är något alla behöver. Vi kommer att försöka komma iväg på dansbandskvällar och kanske kryssning, förklarar Andreas.

Det uppkommer många ”aha”-upplevelser när man pratar med Andreas, och att han själv är en hängiven dansare är just en sådan. Om man inte känner honom är det svårt att förstå var han får all sin energi ifrån.

Under samtalet börjar man dock förstå. Vad Andreas tillslut berättar är inte något han är stolt över och är därför sparsam med orden.

Men Andreas har ett struligt förflutet, han har en rastlös skäl som alltid vill att nått ska hända. Under ungdomsåren och början på det vuxna livet resulterade det i mycket bråk och stök. Det inrutade skollivet passar inte alla, och Andreas sökte istället kickar på andra håll och gick därför inte ut skolan. Han hamnade på ungdomshem och alkohol och droger kom in i hans liv. Det destruktiva livet var ett utlopp för hans energi, och det tog många år innan han började tro att livet för honom skulle kunna vara annorlunda. Med rehabiliteringsåtgärder och med hjälp lyckades Andreas lära sig att styra sin energi. Det ledde till att han fick tillbaka tron på sig själv.

Han tog tag i skolan och läste upp grundskole- och gymnasiebetygen. Efter det gick han en tvåårig fritidsledarutbildning. Och har idag även läst kurser på universitet. Den ADHD som länge skapade problem i hans liv kan han idag använda sig av. Diagnosen beskriver han som en del av sin personlighet, och som en drivkraft i hans entreprenörskap.

Idag bor Andreas i Linköping. Men sina rötter har han kvar i Köping. Här finns hans bästa vän som alltid har ställt för honom och Andreas berättar att han på något sätt vill ge tillbaka till staden som en gång stod ut med honom. Så han bestämde sig för att försöka driva förteget även här.

Andreas egna erfarenhet av rehabilitering och att behöva ta hjälp av andra har gjort att han känner stor ödmjukhet och insikt över hur det är att vara en hjälptagare.

Han berättar att hans erfarenheter har gjort att det blev naturligt för honom att vilja ge tillbaka, och Andreas beskriver hur han vill bedriva sin verksamhet.

– Det är viktigt att ge uppdragsgivaren full självbestämmande-rätt och vara transparent i verksamheten. Vi håller företaget litet, vi jobbar nära våra uppdragsgivare och det ska vara lätt att alltid nå oss.

Andreas avslutar med att uppmana andra att satsa på vad man tror på.

– Det gäller att våga, att tro på sig själv och sen bara göra det avslutar Andreas.Andra har också läst

Byggnader i Hallstahammar inventeras

Hallstahammar Syftet är att identifiera och lyfta fram kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Tipsen för att klara av sommarhettan

Västra Mälardalen Vissa riskgrupper mer utsatta och känsliga än vanligt.

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir dagens väder

Västra Mälardalen SMHI:s varning för höga temperaturer ligger kvar.

Nästan vart fjärde lamm är ekologiskt

Västmanland Siffran är högre i Västmanland än i övriga Sverige.

Gryningspyromanen får sin dom under veckan

Åklagaren vill se ett långt fängelsestraff.

Larm om utsläpp av farligt ämne

Drivmedel på vägen.

Så blir vädret under måndagen

Senaste prognosen från SMHI.

Regeringen utlovar ekonomiskt stöd till bönder i torkan

Torkan som har dragit in över Sverige har gjort det tufft för många lantbrukare.

Här har mest skog brunnit

Den svåra torkan har redan lett till många skogsbränder i år.

Väldigt höga temperaturer väntar under söndagen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Trafikolycka på söndagsmorgonen – person klämdes fast

Inträffade på länsväg 252 i Hallstahammar

Krögare attackerades och hotades

Polisen fick vakta krogen.

Lastbil och personbil krockade mellan Kolsva och Köping

Inträffade sent på lördagskvällen.

Köpings sjukhus kritiseras - patient dog utan övervakning

Patienten ordinerades hjärtövervakning, men den kopplades aldrig på.

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

Över 30 grader väntas kommande dagarna.

Utryckning efter larm om villabrand

Brandvarnare tjöt från ett hus, enligt inringaren.

Hallstahammar och Surahammar kollar strandskyddet i sommar

Satsar på kampanj ihop med Länsstyrelsen.

Larm om brand visade sig vara dammoln

Räddningstjänsten fick vända hem.

Utreder uppgifter om felaktigt elevstöd

En elev i Köping får inte rätt stöd i skolan vilket har lett till hög frånvaro, enligt en anmälan till Skolinspektionen.

Vissa fynd upptäcka under Tunadalsparkeringen

Arkeologer har gjort utgrävningar.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.