KöpingMulet

Magazin24

"Det är djuren som får en att orka"

Köping · 7 maj, 2016 kl. 19:10
REPORTAGE Under drygt två år har Sveriges mjölkbönder kämpat i motvind. Mjölkpriserna har sjunkit och efter den senaste sänkningen får bönderna nästa tio öre mindre för mjölken. Magazin24 besökte Arvidssons Lantbruk utanför Köping för att prata om det rådande klimatet.

Det råder tuffa tider för mjölkbönderna runt om i landet, sedan 2014 har deras ersättning för mjölken sjunkit och sjunkit och flera stycken har tvingats lägga ner sin verksamhet. Så sent som den 1 maj kom den senaste sänkningen med 9,4 öre.

Arvidssons Lantbruk utanför Köping drivs av Anna Arvidsson och maken Göran. På gården finns 140 mjölkkor och av dessa är det drygt 127 stycken som producerar cirka 30 liter mjölk om dagen. De bedriver även växtodling för att förse djuren med mat.

2011 flyttades verksamheten till den nuvarande byggnaden.

– När vi byggde var mjölkpriset ganska bra och stabilt, sedan var det en topp i början av 2014. Men efter det har mjölkpriserna sjunkit mer och mer, förklarar Anna Arvidsson.

Arla tvingas sänka priset. En anledning är att det produceras mer mjölk på världsmarknaden än vad som går åt, överskott ger låga priser. Mindre lokala mejerier startas för att öka priset till mjölkproducenten för svensk mjölk.

Vad kan man som privatperson göra för att hjälpa svenska mjölkbönder?

– Först och främst titta vad man stoppar i kundkorgen. Det är just i affären som många gör sitt val, och väljer andra märken då svensk mjölk ligger någon krona högre i pris.

Men Anna väljer att vara positiv.

– Det som är bra är ju att det är inne med svenskt nu. Jag anser att vi i Sverige är måna om våra djur och brinner för hur lite antibiotika vi använder. Det är jättehårda restriktioner kring det och det är bra.

När tror du att det vänder?

– Det är svårt att säga hur man ska lösa mjölkpolitiken i Sverige. Men, om mjölkkorna försvinner vet jag inte vad som händer. Blir vi för få så kommer det inte finnas svenskt kött och mjölk i den mån vi behöver, för det är ju som ett stort kretslopp.

– Vi satsar på vår gård för att vi tror på det svenska. Jag är jättenöjd med vår gård och våra kossor, men avräkningen man får för det jobb som vi utför skulle kunna vara bättre. Det är inte många som är beredda på att få lönesänkning på lönesänkning, men för oss har det blivit så.

Vad är det som får dig att orka?

– Djuren. Jag är barnsligt förtjust i kor och hade jag inte haft dem med den resan jag har gjort skulle jag nog inte sitta här. Och man får inte glömma att det inte är kossornas fel, mina damer levererar som de ska, avslutar Anna med stolthet i rösten.


Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Här är helgens träningsmatcher

Fotboll Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Köping Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.

Forslund frälste Blue Hammers i sudden death

Fick med sig extrapoängen hem till Surahammar.

Fördel Kungsör i kampen om division 1-plats

Tätt och jämnt mot Per-Ols, men KIBK drog längsta strået.

Bil och motorcykel krockade – en till sjukhus

Trafikolycka på onsdagskvällen.

Wiker hyllar Arboga Södras klassvärvning

Dervis Grabus, 23, var en av seriens bästa spelare i division 2 i fjol.Det är inte konstigt att ­Arboga Södra-tränaren ­Mikael Wiker är nöjd med sitt senaste nyförvärv. "En...

”Människohandel finns utanför storstäderna”

När begreppet trafficking nämns vill människor gärna tänka att det endast förekommer i större städer, men polisen och författaren Simon Häggström menar att det finns överallt.

Körkortslös förare får fängelsestraff

Stoppades körandes två gånger på kort tid.