KöpingMulet

Magazin24

Traditionell säsongsavslutning på Jazzens Museum

På söndagseftermiddagen avslutades konsertsäsongen på Jazzens Museum som traditionen bjuder – med Rolf Carvenius och Tuxedo Jazzband.

Kultur & nöje · Publicerad 27 augusti, 2017 kl. 19:51

Tuxedo Jazzband, sex distingerade drivna musikantherrar i sina bästa åldrar iförda smoking, avslutade konsertsäsongen på Jazzens Museum i Strömsholm, med grundaren av Jazzens Museum – Rolf Carvenius – i spetsen. Så har de, såvitt skribenten kan minnas, gjort under alla åren sedan Jazzens museum startades av samme Carvenius 1999.
De bjöd på en härligt medryckande jazzkonsert med mycket New Orleansinfluens men även några ganska otraditionella inslag.

Rolf Carvenius kände sig tydligt hemmastadd på den scen från vilken han så många gånger presenterat andra artister. Han berättade skrönor och historier om låtarna bandet framförde, om sina medmusikanter, och om livet i allmänhet och åldrande i synnerhet.
Bandet består till största delen av herrar i aktningsvärd ålder. Fortfarande med en oerhörd spelglädje trots att de spelat i hela sitt liv.

Omväxlande program med spex och sång

Trummisen Peter Stenson var på ett strålande spexhumör när han vid flera tillfällen lämnade platsen bakom sitt trumset. Han både sjöng utklädd till fransk kypare, spelade på tvättbräde med kastrullock, ringklocka och koskälla samt spelade med trumstockarna på kontrabassträngarna i ”Don Quijote”.

Sousafon är inte ofta man ser på scenen, men kontrabasisten Stefan Ramnell trakterade den jättelika mässingstratten med den äran i tre av låtarna.

Alla musikerna fick också visa sina sångartalanger i unison sång. Både Per Dywling och Peter Stenson var även utmärkta solister i flera av låtarna.

Rolf Carvenius’ juridiske rådgivare (eller något ditåt?) lockades ur publiken upp på scenen för att spela något, och han spelade en spontanvers på ”Oh Susannah” i C-dur på ett munspel av en legobits storlek till publikens stora förtjusning.

Sista föreställningen för säsongen på Jazzens Museum var näst intill fullsatt och publiken kunde sin jazz och uppskattade hörbarligen Tuxedo Jazzband.
Att eftermiddagen var solig, varm och skön bidrog till att säsongsavslutningen blev extra njutbar, och när publiken efter programmets 20-tal låtar tackade bandet med varma applåder – och fick extranumret Just a closer walk with thee som tack för uppskattningen – sågs idel glada och nöjda åhörare gå mot parkeringen.

Jazzens museum och Tuxexo Jazzband

JAZZENS MUSEUM
Jazzens Museum grundades av Rolf Carvenius 1999. ”Vi hade konserter nästan varenda kväll då”, berättar Rolf Carvenius. ”Det bar sig inte men vi hade jädrigt kul.”

Rolf Carvenius byggde också upp det jazzmuseum som gett stället dess namn. Museet finns kvar i inomhusrestaurangens innanmäte och är mer än väl värt ett besök enbart för den unika samling av instrument, bilder och tidstypiska jazzminnen från när och fjärran som finns samlade där.

2014 tog nuvarande ägaren Martin Johnsson och hans hustru Marianne över Jazzens museum och har nu avslutat sin fjärde konsertsäsong i Strömsholm.
Repertoaren på scenen är långt ifrån enbart jazz. Den sträcker sig även från visor till rock och många av de största musikerna och sångarna i Sverige och i världen har uppträtt på den lilla intima scenen med det stora utbudet i Strömsholm.

TUXEDO JAZZBAND bildades 1994 och spelar traditionell jazz, ofta med New Orleansinfluens, men även med inslag av folkmusik från olika kulturer.
Musikalisk ledare är Per Dywling på kornett, trombon, barytonhorn och munspel, samt solosång.
Rolf Carvenius spelar klarinett och är bandets presentatör.
Bandets trombonist Lasse Höbinger spelar även flygelhorn, barytonhorn och gitarr.
Staffan Algell spelar banjo, gitarr och klarinett.
Kontrabasisten Stefan Ramnell alternerar också på sousafon.
Peter Stenson spelar trummor och understundom tvättbräde eller trummar på basfiol (!) eller vad som finns i närheten. Han sjunger även solosånger.Andra har också läst


KFF:s sista kvalmatch ställs in

Fotboll Säsongen över för rödsvart.

Bäst i Sverige och Norden – nu ska Noor erövra Europa

Boxning 17-åringen redo för nya utmaningen: ”Jag har lagt i sexans växel. Den bästa växeln”.

Krig och fred i fokus på lördagskvällen

Kulturföreningen Mekens vänner arrangerar en fredskonsert i Heliga trefaldighets kyrka på lördag.

Körde in i träd – två till sjukhus

Singelolycka under torsdagseftermiddagen.

Totalstopp på E18 efter lastbilsolycka

Vägen stängdes av på torsdagseftermiddagen.

Insändare: Nej till mötesfri väg

Alliansen i Kungsör har skrivit en insändare med anledning av att frågan om att mötesfri väg 250 återigen har aktualiserats.

De har chans att prisas på kvällens VM-fest

Den årliga VM-festen går av stapeln om bara några timmar, här är de nominerade.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Suraforwarden träffades av skott – bröt benet

21-åringen blir borta en längre tid.

Bilar krockade i korsning

Två bilar kolliderade i en korsning på torsdagsförmiddagen.

Bil krockade med älg på E20

Uppdaterad version. Larmet inkom på torsdagsmorgonen.

Så var natten i Västra Mälardalen

Rapport från KAK-området samt Hallstahammar och Surahammar.

Sura knep poäng av topplaget

Sen kvittering skakade Mariestad.

Förluster för IFK och KHC

Tung onsdag för lokala lagen.

Pontus visade upp ett Köping i rörelse

Lokal konstnär ställde ut på Kulturhäng.

Larm om bilbrand på Nygård

UPPDATERAD. Polisen misstänker skadegörelse.

Lastbil fastnade under viadukt

Larm inkom under onsdagen.

Kaninen Hugo lockar nysvenskar till sjöss

Kungsörsbon A­ndreas Symeonides, 35, har debuterat som barnboks­författare. Med hjälp av kaninen Hugo ska han se till att fler ungdomar får upp ögonen för båtlivet.

Stort område blir utan vatten

Kommunen uppmanar boende att fylla upp vatten i god tid.