KöpingMolnigt

Magazin24

Riddarskolan slåss för det goda i livet

”Vi har haft osynliga svärd kan man säga”.

Ramnäs · 29 mar, 2017 kl. 11:00

Under våren har ett samarbete mellan Bäckhammarskolan och Sura-Ramnäs församling inletts i syfte att öka barns medvetenhet i frågor som rör etik, värderingar och attityd där allt genomförts på ett spännande och lekfullt sätt. Konceptet heter Riddarskolan och är något som Svenska kyrkan har arbetat med i många år. 

– Kortfattat kan man säga att det är etikundervisning för grundskoleklasser och då mer specifikt inriktat på årskurs 3 och 4, säger Jimmy Werf, präst i Sura-Ramnäs församling.

Varför just de ålderskullarna? 

– Vi har sett hur man jobbar i olika årskurser och vi tror att fyrorna kan reflektera på ett lite annorlunda sätt än vad treorna gör. Det är ett annat tänk och elever är fortfarande så pass unga i sinnet att de kan gå in i det här kreativa. Att man går in i riddarleken så att säga. De köper fantasivärlden som vi lägger upp för dom, säger församlingspedagogen Maria Jäder Tietäväinen.

Tillsammans har Jimmy och Maria gestaltat karaktärerna riddare Junias och Lady Miriam under besöken på Bäckhammarskolan. Där har de tagit bilden av medeltidens riddare och kampen för det goda in i en modern kontext.

– Vi kastar ut den sunkiga kvinnosynen och fokuserar mer på vad det är att vara en modern riddare i dag. Det är att stå upp för varandra, vara sann mot sig själv och bekämpa orättvisor där man befinner sig, säger Jimmy Werf, och fortsätter:

– Vi kämpar inte mot drakar eller räddar en jungfru utan det handlar om vardagslivet.

Maria fyller i:

– Barnen hade till en början en bild om svärd, hästar och allt sånt. Vi har haft osynliga svärd kan man säga. Det vi gör är att vässa deras egenskaper för att de ska vara redo att slåss för det goda i världen. Bekämpa mobbning och liknande.

Hur har responsen varit från eleverna? 

– Väldigt bra. Över förväntan, säger Jimmy, innan Maria fortsätter:

– Konceptet och strukturen är ganska bra. När vi kom in i våra kostymer satt de bara mållösa, stirrade på oss och bara lyssnade. De var helt med på noterna och har gått in helentusiastiskt i uppgifterna.

Arbetet har kopplats till vanliga lektioner genom att eleverna fått sy mantlar i syslöjden, ritat sköldar på bildlektionen och skrivit sina egna riddarbakgrunder på svenskan. Totalt har Riddarskolan haft fem träffar med Bäckhammarskolan under våren, alla med ett specifikt tema där de blivande riddarna fick kämpa för att få fem pärlor (vänskapens pärla, tålamodets, ärlighetens, tjänstvillighetens och trofasthetens) som ett tecken på sin riddarvärdighet.

– Varje träff avslutades med att eleverna fick reflektera över vad de gjort och kring det temat. Ur vårt perspektiv var detta det häftigaste. Eleverna lyfter så stora frågor på ett så enkelt sätt, så som barn gör. De kan prata om död, liv, högt och lågt. Det har varit jättespännande samtal, menar Maria.

I går kväll dubbades de första riddarlärlingarna till fullfärdiga riddare under en högtidlig ceremoni i Ramnäs kyrka och under onsdagskvällen dubbas resterande riddare.

– Det är viktigt att poängtera och vi har varit väldigt tydliga med att det här inte är religions- eller kristendomsundervisning utan fokus ligger på etik. Hur man ska vara mot varandra. Vi gör det här för att vi ser att ungdomarna kommer ha nytta av det här i framtiden. Det handlar om att rusta dem för framtiden, säger Jimmy.Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Nu får A-traktorförare bråttom att besikta sina fordon

Västmanland 392 A-traktorer i Västmanland riskerar körförbud.

Ny besiktningsstation har slagit upp portarna i Köping

Näringsliv Sedan ett par veckor tillbaka finns ett nytt besiktningsställe i Köping.Det är Besikta som slagit upp portarna på Ringvägen. "Att få en tid för besiktning hos oss ska inte vara...

Skåpbil började brinna under färd

Uppdaterad. Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Krogkollen: Vecka 12

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

"Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.