KöpingMolnigt

Magazin24

OROAD. Jan Sköldberg, kommunpolis i Arboga och Köping, är bekymrad över narkotikahandeln i regionen och den allt mer liberala synen på droger. FOTO: DAVID ERIKSSON

Polisens eviga kamp mot narkotikan

Drogerna har slagit rot i Västra Mälardalen. Polisen jobbar intensivt för att få kontroll över problemet, men ser samtidigt inget slut på striden. – Ibland är känslan att vi ligger ett steg efter, säger Jan Sköldberg, kommunpolis i Arboga och Köping.

Västra Mälardalen · 2 jul, 2017 kl. 14:33

I tre delar kommer Magazin24 att ta reda på mer om drogerna, deras väg in i samhället, vapnen samt det allt grövre våldet som följer narkotikahandeln och slutligen socialtjänstens metoder för att fånga in ungdomar tidigt och få dem att välja bort det.

Tidningen satte sig ned med Jan Sköldberg, kommunpolis i Arboga och Köping, för att gå på djupet kring narkotikan i Västra Mälardalen.

Hur ser drogsituationen uti regionen?

– Det är en oroande situation. Vi märker att det förekommer mycket droger och en liberal syn på droger hos ungdomar, säger Sköldberg.

Vad beror det på, tror du?

– Jag vet inte vad det beror på. Kanske påverkan från all yttre miljö som till exempel internet. Det är svårt att säga.

Hur ser ni i polisen på den liberala synen på droger? 

– Det är oroande i och med att droger är farliga saker. Dessutom är det olagligt.

Vilka risker finns och vad kan det leda till?

–Det kan leda till att man förstör sig själv och sin hälsa. Man underminerar möjligheterna till bra studieresultat i skolan och det är risk att man råkar illa ut om man köper narkotika av fel personer. Det är lätt att hamna i klorna på organiserad brottslighet bland annat.

Vilka droger är det främst som är i omlopp?

– Haschet är mest förekommande. Det hittar vi överallt. Sen är det det här med tabletter, ofta narkotikaklassade. Smärtstillande och ångestdämpande mediciner som man kan få utskrivet, men som man missbrukar.

– Ett exempel på smärtstillande är fentanylet som vi haft flera exempel på. Bland annat ett fall där det höll på att gå riktigt illa. Det var nio ungdomar som råkade ut för det, som vi förstår i tron på att det var något annat de tog. Troligen amfetamin.

Var kommer drogerna ifrån? 

– Mycket kommer från internet som man kan beställa själv och hämta ut på postutlämningsställen. Andra säljs av drogförsäljare som i sin tur förser sig med egna försäljare och det är sånt offer man kan bli om man är köpare från början. Då kan det bli så illa att man tvingas sälja.

Hur vanligt är det?

– Exakt hur vanligt det är vet vi inte, men vi har väldigt starka indikationer på att det förekommer. Jag har sett flera exempel på det under de senaste åren och det verkar som att det fortsätter, till och från. Att man råkar illa ut på det sättet också.

Hur jobbar ni för att kunna förebygga det?

– Vi jobbar underrättelsebaserat, riktar in oss på där vi får misstankar och använder alla de tvångsmedel vi har rätt till. Då menar jag kroppsvisitationer, husrannsakningar, kroppsbesiktningar, blod- och urinprov.

Hur mycket förekommer tyngre droger som kokain, heroin och liknande?

– Vi vet att det förekommer sånt också, även om det inte är lika vanligt som haschet till exempel. Det ­förekommer även det i vårt område. Ibland gör vi beslag även av de preparaten. 

Konstanta förändringar

Sättet att bruka droger förändras med jämna mellanrum. Ofta följer det trender, menar Jan Sköldberg.

– Fentalyet till exempel upptäckte vi först att det användes som plåster som sätts på huden. Nu har det mer övergått till att man använder det som nässpray som går att beställa på nätet.

Det måste vara svårt för er att upptäcka sånt?

– Ja, det kan det vara, men vi lär oss också efterhand. Särskilt de som jobbar dagligen med det här.

Det verkar som att det hela tiden hittas nya sätt att preparera och smuggla droger. Är det svårt för er att hänga med i den utvecklingen?

– Ibland är känslan att vi ligger ett steg efter. Sen hinner vi kanske i fatt lite grann ibland, men det är lite katt och råtta-lek.

Är det frustrerande?

– Ja, det kan det vara.

Finns det några drognätverk som ni vet om här i regionen?

– Vi har sett exempel på organiserad brottslighet i narkotikasammanhang. Där jobbar vi med full kraft för att motverka den verksamheten. Där har vi även hjälp av polisområdets gemensamma och regionala resurser.

Hur många drognätverk vet ni om och vad vet ni om dem?

– Polisen har ganska god kännedom om vilka individer det är och vilka grupperingar som sysslar med det. Det skulle jag nog vilja påstå. Sen vet vi ju naturligtvis inte allt, men vi känner till mycket.

Hur jobbar ni mot dessa nätverk?

– Det är ett ganska omfattande arbete och det där sker ofta på lite högre nivå medan vi på lokal nivå jobbar mer på gatulangningsnivån. Med brukare och överlåtare. I sista ledet jobbar man mer med större resurser på det vi kallar ”kranar”, de som är några snäpp över. Det sker mer med hjälp av större resurser.

Vilka resurser finns det?

– Tack vare den nya organisationen har vi ganska bra gemensamma resurser som kan användas där det behövs som bäst. Så det finns resurser, men de är inte obegränsade.

Behövs det fler poliser?

– Det tycker jag absolut.

Hur hanterar ni de mindre spelarna i drognätverken jämfört med de som är i toppen? 

– Det gäller att vi försöker få fram information i samband med att vi utreder och lagför även de som brukar. Sen har vi även andra källor i och med att vi jobbar underrättelsebaserat. Det innebär att vi får in uppgifter som gör att vi kan jobba i en viss riktning.

Du har ju tidigare sagt att polisen klarade upp fler narkotikabrott under 2017 än motsvarande tidpunkt de senaste åren. Samtidigt sägs det ibland att kriget mot drogerna är en kamp som aldrig går att vinna. Hur ser du på det?

– Det har varit en ganska dramatisk ökning och vi har uppdagat fler narkotikabrott de senaste åren, men det ska man se som ett mått på vår förmåga och vår produktivitet. Man kan se att polisen har prioriterat den här brottsligheten. Det är inte ett mått på att det finns just motsvarande mängd mer narkotika, utan för att så noga som möjligt få reda på hur mycket det finns så är det enligt underrättelsedelen som vi får en känsla över hur det ser ut.

Går kriget mot drogerna någonsin att vinna fullt ut för polisen?

– Det är svårt att spekulera i, men som det ser ut nu känns det ibland som en svår uppgift att få ett narkotikafritt samhälle helt och hållet. Det är ingenting som tyder på att vi går i den riktningen. Tyvärr.

I delar av USA och även i andra länder har till exempel cannabis blivit lagligt att bruka, förutsatt att medicinskt intyg från en läkare finns. Tror du att det kan bli aktuellt även här i Sverige?

– Det finns en politisk debatt kring legaliseringen av olika preparat. Det är svårt att sitta och spekulera i var vi hamnar om tio eller 20 år och hur det kommer se ut då. Från polisen är vi noga med att framhålla att vi inte vill se en legalisering i och med att vi ser de negativa konsekvenserna av det. Som vi inom polisen uppfattar det är det väldigt övervägande del åt det negativa.

– Sen finns det ju det här med medicinskt bruk för de som har outhärdliga smärtor och det här är enda botemedlet, men den debatten lägger inte vi oss i. Det är mer för andra att ta såna ställningstaganden. Vår uppgift är att upprätthålla och jobba efter den lagstiftning som finns, oavsett hur den ser ut. Andra har också läst
Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Nu får A-traktorförare bråttom att besikta sina fordon

Västmanland 392 A-traktorer i Västmanland riskerar körförbud.

Ny besiktningsstation har slagit upp portarna i Köping

Näringsliv Sedan ett par veckor tillbaka finns ett nytt besiktningsställe i Köping.Det är Besikta som slagit upp portarna på Ringvägen. "Att få en tid för besiktning hos oss ska inte vara...

Skåpbil började brinna under färd

Uppdaterad. Larmet inkom klockan 13.07 på fredagen.

Krogkollen: Vecka 12

Sugen på en utekväll? Här är ett urval av vad krogarna i Västra Mälardalen bjuder på i helgen.

Derbyrysare att vänta – KIS och Arboga drabbar samman

Under fredagskvällen spelas den första kvalmatchen mellan rivalerna.

Gata stängs av på grund av VA-arbete

"Vägen beräknas öppna igen under måndagen den 26 mars".

Här är helgens träningsmatcher

Så spelar de lokala fotbollslagen i helgen.

Container stod i lågor

Brand orsakade brandkårsutryckning.

Så blir fredagens väder

"Halvklart till mulet men mest uppehåll".

Över 160 vapen har lämnats in i Västmanland

Nu har vapenamnestin nått halvvägs.

Olycka i Kolsva – bilist körde in sidoräcke

Uppdaterad. Larmet inkom vid 11.40-tiden.

Det här händer i helgen

Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval:

Inget brott bakom dödsfall i Surahammar

"Dödsfallet är ej orsakat av annan".

Lugn natt i Västra Mälardalen – så blir torsdagens väder

"Molnigheten minskar norrifrån under dagen och ger plats för tidvis soligt väder".

Stark tredjeperiod bäddade för ny IFK-seger

Låg under inför sista 20 minuterna, men vände och vann.