Kompetenscenter fick den 29 januari 2019 klartecken för att starta Köpings första yrkeshögskoleutbildning, och under våren samma år öppnade ansökningen till den unika produktionsteknikerutbildningen på Kompetenscenter. Två år senare, 28 januari 2021, stod det klart att utbildningen tilldelats tre nya utbildningsomgångar och att den kommer att utvecklas ytterligare för att säkra kompetensen hos industriföretagen.
Utbildningen har fokus på ”Industri 4.0”, vilket innebär digitaliseringens möjligheter inom industrin och digitala verktyg.
Flera lokala industriföretag har varit med och utvecklat kursinnehållet och finns med genom hela studietiden, med förhoppningen att kunna anställa framtidens produktionstekniker när utbildningen är slutförd.
Utbildningen är CSN-berättigad, ger 390 YH-poäng och är ett samarbete mellan lokala industriföretag, Teknikcollege Västra Mälardalen, Kompetenscenter Köping och Utbildningsmäklarna i Eskilstuna.
Ett av företagen som ingår i ledningsgruppen är GKN ePowertrain i Köping.
Hur har ni på GKN upplevt samarbetet kring utbildningen?
– Vi har upplevt det som ett jättebra samarbete, vi är med i ledningsgruppen genom representanter från företaget och har varit delaktiga i beslut som fattats och fått vara med och forma utbildningen, det har varit jättebra, säger Mårten Löwdin på GKN.
Vad är era förhoppningar inför framtiden i och med den här utbildningen?
– Vi har haft det tufft historiskt sett att hitta tekniker med rätt kompetens och bakgrund, så det här ser vi som en större marknad för oss eftersom vi kan följa de studerande genom utbildningen, testa hur det känns på praktiken och på sikt förhoppningsvis anställa. Vi ser det som en jättebra grund att stå på, avslutar Mårten Löwdin.
Inför kursstarten hösten 2021 har man utökat och förbättrat utbildningen. Istället för 74 veckor är den nu 78 veckor lång.
– Vi har insett att vissa kurser behöver man gå in djupare på, därför har kurserna moment av förebyggande underhåll och 2D-CAD utökats, det var önskemål från både de studerande och företagen. Det är också en naturlig utveckling då kompetenskraven blir högre i takt med att tekniken utvecklas. Så det är en klar förbättring, säger Janne Rautiainen, utbildningsledare.