Arboga
18:00 | 16 januari 2019

Expertens tips: Så äter du mer hälsosam mat

Kostrådgivaren Alfons Fallqvist delar med sig av sina tips och höjer ett varningsfinger för att fokusera för mycket på viktminskning.

Mångsysslaren Alfons Fallqvist som bland annat är kostrådgivare och grundare för AF Träning & Rehabilitering. Foto: Dennis Johansson Strömberg

2019 är tre veckor gammalt och något som brukar vara vanligt vid årsskiftena är nyårslöften. Ett av de vanligaste löftena, enligt en SIFO-undersökning, är att äta mer hälsosamt. Men vad ska man tänka på om man vill äta bättre kost?

För Magazin24 berättar Alfons Fallqvist (personlig tränare, kostrådgivare och grundare av AF Träning & Rehabilitering) vad man ska tänka på när man vill äta mer hälsosamt.

– Man ska inte tänka så krångligt. Problematiken jag upplever är att många upplever att de måste göra radikala förändringar. Nu måste man gå strikt åt det ena eller andra hållet, att man måste sluta med allt som har med socker att göra. Att man måste utesluta saker. Det är ett problem i sig, när vi förbjuder saker, säger Arbogabon Fallqvist innan han fortsätter:

– Till slut blir det mer attraktivt att göra förbjudna saker. Ta ett barn som exempel. Man säger åt barnet att man inte får lägga handen på spisplattan, helt plötsligt gör barnet det ändå. Jag upplever att det största problemet är att man sätter orimliga mål på sig själv.

Hur ska man gå tillväga om man vill lägga om sin kost?

– Man kan börja lugnt. Man kan kolla vad som är den största boven i dramat. Man kan sätta sig och skriva ner tre till fem punkter som är sina största behov och vad överkonsumerar jag? Man ska undvika att sätta förbud på saker, det handlar mer om att minimera konsumtionen av vissa produkter.

Som ett led av att man äter mer hälsosam kost kan man tappa några kilon med sin nya kosthållning. Men Fallqvist menar att man ska akta sig för att stirra blint på viktnedgången.

– Många är extremt viktfixerade, det kan jag bli förbannad på. Jag har en våg där man kan se fördelningen av fett och muskulatur. Då brukar jag fråga personen: om du har kvar din vikt men minskar åtta kilo fett och lägger till åtta kilo muskler skulle du vara nöjd då? Det brukar många vara. Då är inte vikten det viktiga, utan vad vikten utgörs av. Det får man inte reda på en badrumsvåg, säger Fallqvist.

Han fortsätter:

– Det har slaktat många hjärnor och skapat många hjärnspöken hos folk när man tror att man inte har gjort några viktmässiga ändringar när man har börjat träna. Man kanske har gått upp två kilo med sin nya kost, i kombination med träning. Det dödar motivationen. Du kanske har ökat muskelmassan och minskat fettet, därför gick du upp i vikt. Där klämmer skon hos vissa.

Om man vill äta hälsosamt, vilka fällor ska man undvika?

– Man ska akta sig för trender. Att man läser på, det är för övrigt jättebra, men man måste vara källkritisk. Ett problem jag upplever är att man lyssnar på sina kompisar, och följer trender och kostvanor som fungerar för vännerna men inte för en själv. Man kanske skyller på kompisen om jag själv inte gör några framsteg eller så är det högst troligt att man ger upp, eftersom det inte fungerade så bra för en själv. En stor fälla är källkritiken bakom saker.

Det finns många olika metoder och program för att äta mer hälsosamt. Vissa av dessa går ut på att mer eller mindre skippa kolhydrater helt, något Fallqvist inte är enig om.

– Man ska sluta oroa sig för kolhydrater. Det är något jag stör mig på, när vissa vägrar äta kolhydrater. Vissa säger att det är dåligt med kolhydrater, men det är inte bra med fett heller. Vissa motiverar det med att kolhydrater är dåligt i för stora mängder, men inget är bra i för stora mängder. Det är viktigt att få i sig makronutrienterna (kolhydrater, proteiner och fetter). Jag anser att man bör prioritera alla makronutrienter.

Kombinationen av bra kosthållning och träning är positiv för kroppen. Om man vill optimera sina resultat i träningen är det relevant att du prioriterar dina matvanor.

– Kosten är jätteviktig och det är därför det är svårt att förändra sin kost. När man har målet att börja träna så handlar det om kanske två till tre timmar i veckan. Medan kosten är dygnets alla timmar, alla dagar och alla veckor. Kosten är absolut svårast att lägga om men den har störst påverkan på dig också.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-