Varje år lovar tusentals svenskar sig själva att det här blir året då hälsan går först. Många tar då hjälp av en personlig tränare för att uppnå sina mål. Magazin24 tog sig ett snack med Alfons Fallqvist, personlig tränare och grundare av AF Träning & Rehabilitering.
Först och främst, är det bra eller dåligt med nyårslöften?
– Att ha ett nyårslöfte i sig kan vara väldigt bra för många, men för andra är det väldigt pressande och de känner att det blir för höga krav. Personligen tycker jag att det kan vara bra, men individuellt är det upp till var och en. Det viktigaste är att sätta upp rimliga mål, säger Alfons Fallqvist.
För att kunna sätta upp rimliga mål behöver man vara ärlig mot sig själv, menar han.
– Att ha som nyårslöfte att åka Vasaloppet trots att man inte åkt skidor eller tränat på 15 år är inte en bra idé. Några få kanske har pannben nog och en grundfysik som gör att de klarar av det, men den stora massan klarar inte av det.
Oavsett om det gäller ett nyårslöfte eller inte rekommenderar Alfons att man börjar lugnt, är ärlig mot sig själv och sätter upp delmål.
– Börja lugnt och låt det stegra. Många jämför sig med hur det var när de var som bäst tränade, det är jättevanligt framförallt hos gamla idrottare. Men man måste utgå från vart man befinner sig i nuläget, inte för 15 år sedan.
Alfons förklarar att två vanliga hinder som dyker upp är att man antingen blir sjuk efter några veckors träning, eller att effekten av träningen avtar efter några veckor.
– Inte sällan kommer de samtidigt. När du börjar träna får du en direkt negativ effekt på immunförsvaret för att kroppen börjar röra på sig på ett nytt sätt och under nätterna fokuserar kroppen på att reparera musklerna och då försämras immunförsvaret. Men sen vänder det och då blir immunförsvaret istället starkare.
– När man har kommit till det stadiet där det känns som att allt stannar av och man inte längre får effekt av träningen behöver man förändra träningen. Nånstans efter åtta veckors träning har kroppen vant sig och du får inte längre samma resultat.
Hur ska man göra för att hantera dessa hinder?
– Kanske framförallt vara medveten om att de kommer. Om man blir sjuk ska man inte fortsätta träna om man har feber eller halsont, men är du bara snorig kan du köra på till den mån du känner att du orkar. Och är man medveten om att effekten kommer att stabiliseras efter några veckor är det lättare att förstå vad som händer.