KöpingMolnigt

Magazin24

Framtidens whisky tillverkas i Arboga

Vakuumtryck ger Agitators whisky en helt unik karaktär.

Arboga · 22 feb, 2020 kl. 10:12

Agitator Whiskymakare är ett av många toppmoderna företag som verkar i Arboga Teknikpark. Produktionen pågått i två år, men det dröjer ytterligare innan whiskyn finns att köpa i butik.

Möjligheten till att producera whisky på ett hållbart och tålmodigt sätt lockade företaget till Arboga under sommaren 2015.

– Det är nog egentligen Arboga kommun och kanske framförallt den dåvarande näringslivschefen Göran Dahlén som sålde in Arboga för oss. Vi visste vad vi ville ha och letade i princip över hela Sverige efter en plats att etablera oss. Göran hittade hyresvärd och hjälpte till med alla kontakter vi behövde, berättar Håkan Jarskog, vd på Agitator Whiskymakare.

– Första gången jag kom till Arboga för att träffa Göran möttes jag av flera män som väntade utanför hans kontor, det visade sig ganska fort att de var chefer för olika avdelningar på kommunensom han bjudit in för att förenkla kommunikationen mellan alla parter.

Destilleriet var färdigbyggt i slutet av 2017 och produktionen kom igång i februari 2018.

– Den första spriten rann ut i pannorna den 11 februari 2018, säger destillerichefen Oskar Bruno.

Och whiskyproduktion är en tidskrävande process, när man har bestämt sig för den produkten man vill satsa på behöver den lagras i minst tre år för att få kallas whisky.

Produktionslokalen är toppmodern, innovativ och klimatsmart.

– När vi byggde destilleriet var grundtankarna att det skulle vara flexibelt och hållbart för framtiden. Vi kan både öka och minska produktionen utan att skapa någon större klimatpåverkan. Det är ett av få destillerier som drivs av fossilfri energi, att bygga en anläggning idag som drivs av olja hade varit att skjuta sig i foten inför framtiden när allt fler produktionsanläggningar konverterar till fossilfri energi, säger Oskar Bruno.

En annan sak som särskiljer Agitator är driftsystemet som sänker trycket i whiskypannorna med hjälp av vakuum vilket ger en helt annan karaktär på produkten.

Har produktionen förändrats något sen starten?

– Väldigt mycket, vi var lite smånervösa när vi startade i februari för två år sen, då visste vi inte hur produkten skulle vara för ingen har producerat maltwhisky under vakuum tidigare vi hade aldrig producerat whisky såhär. Till en början ställde vi in allt efter säkra parametrar som på en traditionell anläggning, men ganska snart fick vi ut spriten och kunde konstatera att de inställningarna inte funkade alls, spriten som kom ut var alldeles för ren, berättar Oskar Bruno och fortsätter:

– Vi började tänka om hur man ska producera och det tog väl en tre månader innan vi hittade rätt och sedan dess har vi vidareutvecklat produkten. Vi gör en ständigt arbete för att förbättra produkten genom att dels ta in nya råmaterial istället för kornmalt som är det traditionella.

Agitator Whiskymakare har fått fina recensioner på det destillat de har skickat ut till skribenter och bloggare som specialiserar sig på whisky.

– Vi har skickat ut en hel del prover på sprit som ännu inte uppnått tre års lagringstid och tillbaka får vi recensioner från bloggare och skribenter. I princip alla har kommit tillbaka med väldigt positiva omdömen och de tycker att det bådar gott för framtiden. Vi har fått väldigt mycket beröm för att vi är såpass intressanta och kommer ut med en spännande produkt.

– Vi försöker tänka utanför boxen och har gått vår egen väg genom att bygga upp ett destilleri som vi gjorde världsunikt och där vi producerar en ny typ av produkt med en helt annan karaktär än klassisk whisky.

Hur är det att arbeta med en produkt som kan släppas först efter flera år?

– Jag har varit med sedan starten 2013 när vi bestämde oss för att satsa på det här och det är det jag tycker är intressant med den här typen av produktion. Normalt sett idag när du producerar något så är det mer eller mindre på löpande band och här är det tvärtom, vi tillverkar något som ska konsumeras om fem till tio år och under hela tidsprocessen så är det en produkt under utveckling. Det tilltalar mig, säger Oskar Bruno.

Om allt går enligt planen beräknas Agitators produkter finnas tillgängliga att köpa om två år.
Andra har också läst

Nya coronafall i länet

Västmanland Under lördagen rapporterades nya fall av coronasmittade personer i Västmanland.

Jonathan tar reda på hur dåtidens kändisar lever idag

Köping Köpingssonen och tidigare Magazin24-medarbetaren Jonathan Ståhl tar reda på hur livet ser ut idag för de svenska kändisar som var på toppen men sedan försvann spårlöst med...

Charta 77 livestreamar konsert på lördagskvällen

Evenemang Ikväll – lördag 28 mars kl 20.00 – sänder Charta 77 en livestreamad konsert, som alternativ till två spelningar som på grund av corona flyttas fram i tid.

Man sparkade sönder glasdörr till biblioteket

Köping Händelsen är anmäld till polisen.

Mål: Halverad vildsvinsstam till 2025

Naturvårdsverket har tagit beslut om en reviderad, nationell förvaltningsplan för vildsvin. Planen innehåller bland annat mål för halvering av skador på grund av vildsvin i...

Drograttfyllerist stoppades i Arboga

Förare i 20-årsåldern kontrollerades av polisen.

Destination Strömsholm erbjuder hemleverans för riskgrupper

Anders Geidemark: "Vi måste hjälpas åt".

Barn ska ha möjlighet att behålla trygga rutiner i oroliga tider

Svar på debattartikeln ”Barn till permitterade går heltid på förskola”.

Fem nya coronafall i Västmanland

Under fredagen rapporterades nya fall av coronasmittade personer i länet.

Hallstahem sänker hyran för lokalhyresgäster

Betalar halva hyran under april, maj och juni.

Full fart för bröderna Knutsson

Det som började som försäljning av cyklar och elektriska apparater i Småland har utvecklats till en välmående butik som levererar hemelektronik och teknik-prylar.

Så påverkas lokalfotbollen av coronaviruset – serier görs om

Västmanlands Fotbollförbund har tagit beslut angående distriktsserierna.

Hallstahammar tar fram stödpaket till företagare

För att underlätta för lokala näringsidkare under den rådande situationen med coronaviruset har Hallstahammars kommun beslutat om stödåtgärder.

Polisen vill ha tips efter flera skadegörelser

Många brott har anmälts den senaste tiden.

Stenar kastades på parkerade bilar

Brottet är polisanmält.

Grov stöld i Arboga

Inbrott i bostad.

Nio appar som tar dina bilder till nästa nivå

Oavsett om det är för att uppnå det ultimata bildflödet på Instagram eller för att föreviga ögonblick till familjealbumet kan redigeringsappar förvandla dina bilder till...

Barn till permitterade går heltid på förskola

"Tidigare under veckan blev jag informerad via mitt barns förskola att de barn som har en eller båda sina föräldrar permitterade får gå heltid på förskola."

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Om religion i en mångkulturell värld

Carl Olov Persson skriver om religion.

Dra lärdom av pandemin

Rebecka Marklund skriver om depressionerna i Sverige, medicin och coronaviruset.

Corona – mer än mexikansk bärs

Jan Kallberg skriver om coronaviruset och mexikanskt öl.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.