Den 13 januari rekommenderade Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård att högstadieskolor i flera av länets kommuner skulle övergå till delvis distansundervisning. Arboga kommun rekommenderades att fortsatt hålla högstadieskolorna öppna och att undervisningen ska ske på plats, men menade också att det är värdefullt att vidta åtgärder för att minska risken för trängsel.
I ett pressmeddelande skriver Arboga kommun att de följer smittsskyddsläkarens rekommendationer och fortsätter hålla högstadieskolorna öppna. De skriver även att man har arbetat och arbetar intensivt med en rad olika åtgärder för att förhindra smittspridning och trängsel på skolorna.
En åtgärd är att man flyttar undervisningen för årskurs 9. Från och med på onsdag kommer niondeklassarna på Gäddgårdsskolan att få sin undervisning på Vasagymnasiet. Eleverna i årskurs 9 på Stureskolan kommer att undervisas på Engelbrektsskolan. Skollunchen kommer att serveras i de nya lokalerna.
– Det bästa för eleverna är närundervisning. Det är både vår och Skolverkets utgångspunkt. Kvaliteten i undervisningen är bättre om den sker på plats i jämförelse med distansundervisning. Samtidigt gör vi allt vi kan för att minska smittspridning och jobbar med olika insatser och åtgärder, säger Ulrika Hansson, skolchef i Arboga kommun.
Smittsskyddsläkaren Jan Smedjegård ställer sig positiv till de anpassningar som genomförs på högstadiet i Arboga.
– Jag bedömer att Arbogas åtgärder helt ligger i linje med mina rekommendationer. I och med att skolan nu kommer att kunna utnyttja ytterligare lokaler till undervisning för niorna kommer kommunen också att ha vidtagit åtgärder av den omfattningen som jag rekommenderade för de åtta kommuner med en större smittspridning, säger Jan Smedjegård.
För att möjliggöra flytten och ändringar i scheman kommer alla elever i årskurs 7-9 på Gäddgårdsskolan och Stureskolan att ha studiedagar den 18 och 19 januari.
– Det här innebär snabba ändringar och jag hoppas att elever och vårdnadshavare har förståelse för detta. Det är ett exceptionellt läge och vi jobbar för att våra elever ska få en så bra undervisning som möjligt samtidigt som vi gör de insatser vi kan för att förhindra smittspridning, säger Ulrika Hansson.
Här är de åtgärder som har genomförts i Arboga kommun:
Starttiderna för alla grupper har ändrats så att färre elever börjar och slutar samtidigt. Eleverna har tilldelade in- och utgångar i skolan för att minska trängsel. För att halvera antal elever som äter i skolmatsalen äter hälften av klasserna på Stureskolan och Gäddgårdsskolan sin lunch i klassrummen. Vi har skapat fler fasta grupper för eleverna så att de följs åt i undervisning, lunch, på raster och andra aktiviteter och inte arbetar i blandade klassgrupperingar. Eleverna arbetar i större utsträckning i färre klassrum för att undvika förflyttningar. Möbleringen i klassrummen har glesats ut så mycket som möjligt för att skapa större avstånd mellan eleverna. Vi öppnar fönster och vädrar så ofta som möjligt mellan lektionerna. Ventilationen har utökats till 24 timmars drift i lokalerna. Anpassningar i omklädningsrum och dusch har gjorts för att minska trängsel i samband med idrottslektioner. Alla språkresor och övriga resor är inställda. Inga externa aktörer besöker skolorna för att hålla i undervisning eller ge annan information. Informationsmaterial och instruktioner för att tvätta händerna finns på skolorna. Vi påminner också eleverna om vikten av god handhygien. Öppet hus har ersatts med digital information. Föräldramöten hålls digitalt Lärarmöten och arbetsplatsträffar hålls digitalt och skolornas lärare arbetar hemifrån på sin planeringstid.