KöpingLätt molnighet

Magazin24

Stig Haglund är föreståndare för 100-årsjubilaren. Foto: Harry Holm

Pingstförsamlingen i Arboga fyller 100 år

Hela året uppmärksammas att Pingstförsamlingen i Arboga funnits i 100 år. Under den stora jubileumshelgen i augusti ordnas ett familjeprogram för alla Arbogabor och en gudstjänst där ledaren för pingstförsamlingarna i Sverige, Daniel Alm, medverkar.

Arboga · 10 maj, 2019 kl. 11:38

Det hela började den 14 september 1919. Då samlades 15 personer hemma hos Åströms på Södra skogen i Arboga och bildade Sionförsamlingen. Efter att ha provat olika lokaler tog församlingen, vid 10-årsjubilet, över Missionsförsamlingens lokal på Storgatan 18. 

År 1938 ändrades församlingens namn till Filadelfia, vilket inte var så praktiskt. Österut på samma gata låg – och ligger än idag – nämligen Logen nr 2 Filadelfia av IOGT. Så från och med 1987 är jubilarens namn Pingstförsamlingen. 

År 1969 skrevs ett avtal med Arboga kommun, enligt vilket kommunen köpte den gamla kyrkan med mark vid Storgatan. Samtidigt förvärvade församlingen tomten i korsningen Herrgårdsgatan-Trädgårdsgatan. I december 1973 invigdes där den nya kyrkan, med kommunfullmäktiges ordförande Jonas Carlsson och kommunalrådet Nils Brodin bland gästerna på första bänken. 

Föreståndaren berättar 

Föreståndare för Pingstförsamlingen i Arboga är Stig Haglund. Han kom till Arboga på hösten 1972 och blev medlem i församlingen 1974, då Erik Jennersjö var pastor. Vi ställer några frågor till Stig Haglund. 

Vilka pastorer har arbetat i församlingen under din tid i Arboga? 

– Efter Erik Jennersjö kom i tur och ordning Egron Gustavsson, Bo Lundin, Awron Hjort, Lars Bjervås, Peter Wäfors och Andreas Rosdal. 

Du är ”bara” föreståndare, varför har församlingen ingen pastor nu? 

– Det har mest med ekonomi att göra. 

Hur fungerar det att inte ha någon pastor? 

– Det finns både för- och nackdelar. Fördelarna är att medlemmarna tar ett större ansvar. Uppgifter som oftast ligger på en pastor fördelas i församlingsledningen. Vi hjälps åt. Medlemmar engagerar sig i olika uppgifter. På så sätt fungerar arbetet. 

Hur har medlemstalet varierat under åren? 

– Arboga är en liten stad och har svårt att behålla ungdomar. Konkurrensen är stor mot storstäder. Medlemsantalet har varierat från 85 till 150, för att idag ligga på 94. 

Vad ryms idag i församlingens verksamhet? 

– Stommen i församlingens arbete kan jag nog säga är söndagens gudstjänst, med sång, vittnesbörd och predikan. 

– Varje tisdag har vi en timmes bön morgon och kväll och på eftermiddagen det vi kallar Öppet vardagsrum, detta i kyrkans församlingsvåning. Här kan man bara vara, eller göra läxor, handarbeta, träna svenska och lyssna på sång och musik. Och vi dricker kaffe och äter pannkaksmuffins. 

– Varannan fredagskväll är det något på gång för barnfamiljer. Då börjar kvällen med uppdukad tacobuffé och därefter är det samling med berättelser, dockteater, sång och dans. Sedan blir det popcorn och tid för att spela spel tillsammans. 

– Under året har vi också återkommande sång- och musikgudstjänster på söndagseftermiddagar, ibland med vårt eget countrygäng men ofta med gästande sångare, som Emilia Lindberg nu den 19 maj. 

– Församlingen ägnar sig också mycket åt omsorgsarbete och stöd till människor i olika livssituationer, för att fylla andliga såväl som praktiska behov. 

– Vi bidrar också till mission i olika länder, bland annat med hjälp till Albanien och Indien. 

Hur uppmärksammar församlingen att den funnits i 100 år? 

– Det här för oss viktiga jubileumsåret firar vi på olika sätt. Bland annat gästar oss tidigare pastorer, som predikar vid fyra tillfällen under året. Efter gudstjänsterna blir det då tårtbuffé och program med tillbakablickar. 

– Helgen den 24-25 augusti firar vi genom att på lördagen inbjuda Arbogaborna till ett evenemang på vårt kyrkområde. Det blir sång- musikuppträdande och guidning genom kyrkan. Utomhus väntar bland annat hoppborg, pop-up-loppis, ansiktsmålning och fiskdamm för barn med mera. Det bjuds även på grillad korv, kaffe och kaka. 

– Vid jubileumsgudstjänsten den 25 augusti medverkar Daniel Alm, ledare för den svenska pingströrelsen, samt sånggruppen Companova. 

– Under hösten blir det på söndagseftermiddagar flera möten med rubriken Hela kyrkan sjunger. En julkonsert med Lena-Maria Klingvall avslutar jubileumsåret. 

Vad anser du att pingstförsamlingen betyder idag för människorna i Arboga? 

– Vår kyrkobyggnad har synts i stans skyline sedan 1973. För många är det ett andligt hem, en oas i en stressad tid och en plats där man känner sig hemma i en kristen gemenskap. 

– Här har tro väckts till liv i kursen om Kristen tro. Här har många barn gått i söndagsskola och i olika barn- och ungdomsgrupper genom åren. 

Idag är den även en plats för ett flertal nationaliteter. En kyrka där man är välkommen att låta sin tro växa, för Arbogabor en möjlighet. 

Vad är din dröm att pingstförsamlingen ska betyda för människorna i Arboga under kommande år? 

– Min dröm är att vi tydligt ska kommunicera evangeliet, det glada budskapet, som ger hopp. Ja, att vi ska bidra till att göra Jesus känd, trodd och älskad av många, eftersom han erbjuder frid och glädje, samtidigt som det bara är han som kan ge evigt liv. Andra har också läst

Gata i Köping stängs av nästa vecka

Köping Trafiken kommer att ledas om.

Silly Season-bloggen

Håll koll på den lokala transfermarknaden med Dennis Johansson Strömberg.

Här är spelschemat för Höstsparken

Många matcher ska spelas i Karlbergshallen.

Varmvattnet borta i stora delar av Köping

Befarad läcka som påverkar fjärrvärmenätet är orsaken.

Till extraknäckets försvar

Jan Kallberg skriver om den ädla konsten att jobba vid sidan om.

Tillsammans mot cancer

Johan Hallberg skriver om sin kamp mot sjukdomen.

"Vad är det som gör att Kungsör går mot strömmen?"

Debattartikel signerad Madelene Fager (C) och Petter Westlund (C).

Kvinna dömd för grovt rattfylleri

På tisdagen dömdes en kvinna hemmahörande i Köping för grovt rattfylleri i Västmanlands tingsrätt.

Psalmvaro - Per Harling presenterade nya psalmer

På söndagskvällen presenterade författaren och kompositören Per Harling psalmer ur sin nya psalmsamling med titel Psalmvaro. Den innehåller 48 förslag till psalmer för olika...

Hela Sveriges städtant gjorde rent hus bland Odd Fellows damer

Logen nr 71 Sankt Olofs damklubb i Arboga gästades på måndagskvällen av ett tjugotal medlemmar från Köping.

Skogsbolag åtalas för den stora skogsbranden

Under tisdagen inleddes huvudförhandlingen som ska avgöra vem som orsakade den stora skogsbranden som rasade i länets skogar sommaren 2014.

Dubbla rattstölder i Hallstahammar

Två BMW-ägare drabbade.

Inbrott på pizzeria i Köping

I nuläget är det oklart om något har stulits.

Räddningstjänsten larmades till gruppboende

Larmet inkom på måndagskvällen.

Livsmedelsverket uppmanar gravida att genomsteka nötkött

Rådet ska skydda mot parasiten toxaplasma.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Till extraknäckets försvar

Jan Kallberg skriver om den ädla konsten att jobba vid sidan om.

Tillsammans mot cancer

Johan Hallberg skriver om sin kamp mot sjukdomen.

Ensamhet som sjukdom – ideellt arbete som botemedel?

Björn Blomgren skriver om den nya folksjukdomen.

Minussiffror kräver pullunder

Harry Holm skriver om statistik, gårdsgator och Steve Jobs.

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.