Varje sommar sedan Saab Tekniska Gymnasium (STG) startade i Arboga för tio år sedan har alla andraårselever på utbildningen varit garanterade sommarjobb på Saab. I år är inget undantag, detta trots att hela världen är i obalans med anledning av coronapandemin. Hundratals ungdomar står utan sommarjobb då företag har varit tvungna att begränsa eller i värsta fall stänga sina verksamheter fullständigt.
Från den 15 juni och fyra veckor framåt sommarjobbar 29 STG-elever på Saab i Arboga, fördelat på sex olika projekt.
Eric Jansson gör sin andra sommar innanför grindarna på Saab.
– Det har gett mig en trygghet att veta att jag faktiskt kommer ha nåt att göra på somrarna. Det är svårt att få tag på jobb, särskilt nu på grund av Corona. Jag känner mig extremt lyckosam som inte bara fått jobb, utan även en nyckel in till ett internationellt företag, säger Eric Jansson.
Under sommaren får sommarjobbarna testa sina vingar när det gäller att driva och genomföra projekt.
– Det projekt jag ingår i går ut på att automatisera och digitalisera ett kontor, med allt från lampfixturer, energimätning, sensorer och eluttag. Det är ett väldigt fritt projekt, vilket har utvecklat mitt sätt att tänka och resonera kring hur man utformar en produkt för att gynna användaren. Vi har bland annat gardiner som rullar ned vid starkt solsken, en varning som dyker upp när det väntas regn utomhus och lampor som släcks när rummet är tomt, berättar Eric Jansson.
Skolkamraten och kollegan Tilda Wigforss genomför tillsammans med sina projektkollegor en studie av STG:s eget alumninätverk. Syftet med projektet är att undersöka om nätverket hjälper tidigare elever att hålla kontakten med varandra och med Saab, vilka förväntningar som finns och hur man kan förbättra nätverket.
– Jag sökte mig till det här projektet för att jag tror att jag kommer att ha användning av det i framtiden. Att genomföra studier är nåt jag är intresserad av och kommer att göra på universitet sen. Jag tar framförallt med mig känslan av flow, av att få hålla på med en sak i taget och ges tid till det utan att behöva avbryta för att lektionen är slut, säger Tilda Wigforss.