Köping10°Klart

Magazin24

Simon Jansson kommer från en lyckad säsong med Edsbyn som slutade med ett SM-guld. Han drömmer om nya titlar och nya äventyr. Foto: Dennis Johansson Strömberg

Jansson jagar nya framgångar: "VM-guld i Ryssland vore coolt"

29-åringen har spelat bandy på elitnivå under stora delar av sitt liv men än känner Jansson att han har mycket kvar att ge.

Bandy · 22 maj, 2020 kl. 09:42

Köpingssonen Simon Jansson kan se tillbaka på en lyckad säsong. 29-åringen gjorde comeback i Edsbyn efter flera säsonger i VSK Bandy och återkomsten kröntes med ett SM-guld.

– Det var en jättehärlig säsong. Vi visade att vi verkligen var det bästa laget och det var skönt att vi kunde vinna guldet, säger Simon Jansson.

Mittfältaren fortsätter:

– Det var speciellt att vinna guldet med just Edsbyn, det hade jag aldrig gjort förut. När jag spelade i klubben den förra sejouren lyckades vi aldrig nå hela vägen, det var skönt att göra det nu, säger han.

Köpings IS-produkten har hunnit bli 29 år och har hittills i karriären lyckats samla på sig flera titlar. Förutom SM-gulden med VSK och Edsbyn har Jansson vunnit World Cup med Västeråsklubben.

Den landslagsmeriterade stjärnan är en av Edsbyns mest rutinerade spelare men än känner han sig hungrig och att han har mycket kvar att ge.

– Jag tycker fortfarande att jag är ung och på väg uppåt i min karriär. När man stannar upp och tänker på det så är jag ju erfaren. Jag har många elitseriesäsonger i ryggen men jag tänker att jag hela tiden utvecklas. Men det är klart att kroppen inte är som den var för åtta år sedan. Men jag känner att jag har mycket kvar att ge. Jag ser inte slutet på karriären än, om jag säger så. Jag är fortfarande på startsträckan, måste jag säga. Det handlar om att det är så jävla kul att spela fortfarande. Det är fortfarande spännande och det är en skön känsla, säger han.

Nu har du spelat på elitnivå under så många år, vad sticker ut?

– Det är gulden. Att vinna titlar är speciellt. Första guldet med VSK var stort. Det kändes som att jag tog ett stort steg där. Jag var inte längre bara bra, utan jag var en vinnare. Sedan var ju guldet med Edsbyn något utöver det vanliga, i och med att klubben betyder mycket för mig, säger han.

Har du något du vill uppnå innan karriären är över?

– Jag vill fortsätta att vinna SM-guld. Det är målet varje säsong. Men jag har ju fått varit med landslaget och att vinna VM-guld i Ryssland vore coolt. Det är något jag vill vara med om, säger han och fortsätter:

– Fokus är ändå på Edsbyn och att vinna säsongens sista match med dem år efter år. Men det är roligt att vara med i utvecklingen av spelet och av föreningen. Det är också väldigt spännande, allt handlar inte bara om att vinna titlar. Man vill att föreningen utvecklas på alla plan och att man är en del av den utvecklingen. När man sen väljer att sluta så är det ju hela resan man kommer att se tillbaka på, säger han.

Simon Jansson kom till Edsbyn som en talangfull och lovande tonåring.

2015 lämnade han klubben för VSK men inför den gångna säsongen var han alltså tillbaka i "Byn". Denna gång var det en rutinerad och landslagsmeriterad Jansson som drog på sig den röda tröjan.

– När jag som tonåring kom till Edsbyn var jag en hetlevrad kille som bara körde. Nu känns det ändå som att jag har ett helt annat ansvar, det är något jag vill ha. Jag vet vad som krävs för att vi ska vara bra. Nu är jag äldre och är någon sorts ledare som försöker att ta en stor och viktig roll på isen och även i omklädningsrummet. Jag känner att jag vill dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter. Sedan är det klart att jag är en helt annan spelare idag än vad jag var första gången jag kom till Edsbyn.

Vilka lärdomar har du fått under dina år som elitspelare?

– Oj, svårt... Men det är många små detaljer i spelet. Men sedan är det mycket kring den mentala biten. Det spelar ingen roll om det går dåligt, det är bara att köra på. Man ska inte stanna upp och gnälla. Det gäller att gilla läget och att se framåt. Sedan har man ju insett att det verkligen gäller att träna stenhårt. Det finns inga genvägar, det har man lärt sig. Det gäller att ta rygg på den som tränar hårdast annars kommer man aldrig att bli bättre.
Andra har också läst

Jansson jagar nya framgångar: "VM-guld i Ryssland vore coolt"

29-åringen har spelat bandy på elitnivå under stora delar av sitt liv men än känner Jansson att han har mycket kvar att ge.

Stina Källberg tävlar i SVT:s "Utmanarmötet"

Bordtennis Team Mälarenergi-stjärnan ställs mot Sverigeettan Linda Bergström.

Stars värvar från Jämtland

Basket Meriterade Hansson ansluter efter sex säsonger i norr.

Unga talangen förlänger kontraktet med Köping Stars

Basket Köpingskillen Simon Klaasma är klar för sin tredje säsong.

Flera förlängningar i Stars ledarstab

Ledarstaben på plats för Köpinslaget.

Lukas Friberg valde moderklubben före Köping Stars: "Ett tufft beslut"

För Magazin24 berättar han om det tuffa valet, tiden i Köping Stars, det abrupta slutet och gulddrömmen som gick i kras.

Jotti stannar i Stars: "Väldigt glad och stolt"

Årets coach blir kvar i Köpingslaget.

Publikfavoriten stannar i IFK Arboga

Mårten Jakobsson klar för ny säsong i IFK-tröjan.

Coronakrisen påverkar Stars - sportchefen slutar efter succésäsongen

”Han har tillfört mycket kunskap som vi tar med oss in i framtiden”

Klart: Friberg lämnar Köping Stars

Återvänder till moderklubben. ”Jag har bara bra saker att säga om Stars och alla fans i staden.”

Coronaviruset påverkar Köping Stars satsning: ”Vi får ta ett steg tillbaka”

Köping Stars chockade Basketsverige och låg trea i ligan när coronavirusets framfart stängde säsongen. Inför nästa säsong är läget ovisst.

Duo provspelar med IFK Arboga

Forward och back får chansen att visa upp sig.

Läs Magazin24 papperstidning direkt i mobilen eller i datorn!

Bli med och styr Sverige!

Carl Olov Persson skriver om möjligheten att påverka.

Empatin och tilliten ökar

Rebecka Marklund skriver om olika typer av kriser.

Om dessa berättare må vi berätta

Jimmy Bladh skriver om berättarkonst, värnplikten och röster som riskerar att tystna.

Tiderna förändras

Carl Olov Persson skriver om pensioner, gemenskap och den "gamla goda tiden".

Magazin24s regionala lunchguide.
Dagens rätt, menyer, priser och öppettider.